ZTE MF283+ z Orange

Opis sprzętu (modemów, telefonów, routerów itd) oraz oprogramowania przygotowane przez użytkowników naszego forum.

Moderator: Moderatorzy

RobsonRZN
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2017-02-19, 21:35

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: RobsonRZN » 2017-02-24, 12:26

Wymuszenie pasma jak najbardziej działa. Router potrzebuje kilku restartów(nie automatycznych, tylko z naszą pomocną), po którymś dopiero pojawiła się informacja "Urządzenie zostało zaktualizowane" lub coś w tym stylu. Ustawiłem na sztywno LTE800, UMTS900, GSM900 i jak najbardziej trzymał się tych pasm.

Awatar użytkownika
Dino
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2015-02-19, 20:36
Lokalizacja: Pomorskie

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: Dino » 2017-02-25, 20:57

Wymuszenie pasm na:

Wersja oprogramowania CR_ORAMF283+V1.0.0B06
Wersja firmware BD_ZM8630V1.0.0B12
Wersja sprzętowa PCBMF283+V1.0.0


Działa elegancko. Brawo WY :)
Wielkim marzeniem było by również gdyby wymuszanie pasm działało w modelach z LTE-A!!!!

macieklee
Użytkownik forum
Posty: 46
Rejestracja: 2017-02-14, 18:40

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: macieklee » 2017-03-01, 16:37

gdzie moge sciagnać to nowe oprogramowanie do ZTE 283 + ???

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6685
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: dzejk » 2017-03-01, 20:01

routery z dystrybucji orange same pobierają aktualizację, dla innych brak.
TP-LINK TL-WR1043NDv2 @ LuCI openwrt + Huawei e3372s-153 hilink mod
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

pilatus
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2016-05-06, 12:20

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: pilatus » 2017-03-05, 18:20

Jak tam u Was sprawuje się router po aktualizacji do najnowszej wersji?
Bo ja gdybym wiedział, że to bubel to bym w ogóle nie ruszał poprzedniej wersji.
Aktualizowałem z wersji CR_ORAMF283+V1.0.0B04 i na maksa jestem niezadowolony.
Router zwariował, żeby zechciał działać to muszę go kilka razy z z palca restartować. Jeśli jakieś ustawienia wymagają ponownego restartu to można zapomnieć o bezproblemowym ponownym jego uruchomieniu. Czyli restart programowy cisza w eterze. Nie mogę się do niego dostać ani po LAN ani WiFi. Kilka resetów z palca zasilaniem i wreszcie odpala. Ale ma też problemy z działaniem. Nie chce przeważnie łączyć z siecią, przycisk "połącz" w menu głównym jest na szaro brak aktywności. Niektóre opisy funkcjonalności w menu takie jak np. opcje od zmiany wyboru pasma są tak jakby z kodu oprogramowania, zamiast np. LTE 800 jest b20 LTE 2600 to b3 itd.
Generalnie modem niezdatny do użytku. Wrzucił bym zrzuty ekranu, ale właśnie znów router nie odpowiada.
Diody na nim palą się na niebiesko, tak jakby wszystko było ok, a nie jest.

Awatar użytkownika
kater
Początkujący użytkownik forum
Posty: 16
Rejestracja: 2016-01-27, 10:01

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: kater » 2017-03-06, 20:17

Mój również dostał jakiejś amby po aktualizacji. Cały rok było ok, a po aktualizacji z przed kilku dni masakra. Po pierwsze zmieniło hasło, nie wiedziałem / nie skojarzyłem żeby się połączyć po kablu, więc na infolinię. Kolo z infolinii pomiędzy liniami dał, w sumie wyraźnie, do zrozumienia, że było nie aktualizować bo będzie kupa. No nic. Hasło nowe, ok.

Teraz tak - zaczęły się problemy z przesyłam filmów z kompa na TV z Chrome Cast przez aplikację Plex - do tej pory było ok, nawet długie >10 GB 1080p szły bez zacięć - a teraz tnie, buforuje itd. Sieć domowa ta sama, modem w tym samym miejscu, żadnych zmian. W kompie głównym (połączenie przez wifi) raz na 1-2 dni mam problem taki, że nie znajduje serwera DNS. Pomaga wyłączenie modemu. Oprócz tego mam wrażenie, że sam modem dłużej startuje i gorzej łapie LTE.

Czy jest jakiś sposób na powrót do poprzedniej wersji softu?

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6685
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: dzejk » 2017-03-06, 21:34

pisz do ZTE Polska, nawet odpisują, przynajmniej mi.
TP-LINK TL-WR1043NDv2 @ LuCI openwrt + Huawei e3372s-153 hilink mod
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

pilatus
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2016-05-06, 12:20

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: pilatus » 2017-03-12, 11:49

Mi też odpisali. Proszę zgłosić się do serwisu. Ale na kolejne pytanie o podanie adresu, maila lub numeru telefonu serwisu jeuż nie.

strychoo
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2016-11-15, 06:48
Lokalizacja: JN99NV

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: strychoo » 2017-04-11, 06:17

U mnie po aktualizacji zdarza mu się zawiesić - co 2-3 dni.
Wcześniej myślałem ,że to wina spięcia go po kablu z Tp=linkiem 3420 ( , który udostępnia mi neta na innej kondygnacji domu ).
Zmieniłem więc połączenie między routerami na Wi-Fi - ale jednak problem nadal występuje.
Ni z tego ni z owego wyskakuje mi komunikat o niestabilnym połączeniu .

Ale co najciekawsze da się wejść do menu ZTE ( poprzez Wifi ) - wszystko wygląda niby ok .
Ale niestety dostępu do netu brak .
Po restarcie ok .

Przed aktualizacją taskie rzeczy »»w ogóle«« się nie zdarzały - 3 miesiące bez restartu chodził .

Ktoś ma takie objawy - może zna przyczynę ?

Awatar użytkownika
jedrek007111
Użytkownik forum
Posty: 44
Rejestracja: 2010-08-31, 10:08
Lokalizacja: spądoszyn

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: jedrek007111 » 2017-04-11, 09:57

pilatus pisze:Mi też odpisali. Proszę zgłosić się do serwisu. Ale na kolejne pytanie o podanie adresu, maila lub numeru telefonu serwisu jeuż nie.

http://pl.ztedevice.com/wsparcie/routers/serwis-zte-3/

Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 171
Rejestracja: 2006-11-22, 23:32
Lokalizacja: Wlkp

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: Grupens » 2017-04-12, 08:41

U mnie po aktualizacji zdarza mu się zawiesić - co 2-3 dni.


Mam podobnie :klnie:
Deformują nas formuły.

strychoo
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2016-11-15, 06:48
Lokalizacja: JN99NV

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: strychoo » 2017-04-13, 06:51

Grupens pisze:
U mnie po aktualizacji zdarza mu się zawiesić - co 2-3 dni.


Mam podobnie :klnie:


Zaczynam miec wrażenie ,że zawiesza się w momencie dużego transferu ( czy też obciążenia łącza ) .

Próbuje w różnych konfiguracjach go używać . Obecnie chodzi 3 dobę bez zwiechy po zmianie na 20/40 MHZ (szerokość pasma kanału ) i odłączeniu
od drugiego routera ( poprzez LAN ) a sparowaniu ich poprzez Wi-Fi.

Awatar użytkownika
DiilGang
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 352
Rejestracja: 2013-10-26, 17:28
Lokalizacja: okolice Łomży

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: DiilGang » 2017-04-17, 12:02

Mam pytanie odnośnie aktualizacji: mój router nie wykrywa jej mimo wyszukiwania. Jest jakiś sposób, aby wymusić tą aktualizację? Router jest z dystrybucji Orange.
Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz

gsunr
Użytkownik forum
Posty: 25
Rejestracja: 2015-11-05, 20:03

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: gsunr » 2017-05-24, 11:07

Mój też nie, ale może to i lepiej, czytając te posty powyżej.

FF2004
Stały użytkownik forum
Posty: 148
Rejestracja: 2017-05-05, 15:57

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: FF2004 » 2017-05-24, 15:28

Wysyłasz do serwisu z opisem, ze domagasz się aktualizacji.
Skoro nie chcą wznowić aktualizacji, to można ich naciągnąć na koszty.


Wróć do „Testy, recenzje, opisy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości