[iPlus]Wymuszenie HSxPA

Opracowania do FAQ autorstwa użytkowników forum i dyskusje o nich.

Moderator: Moderatorzy

3G_
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 637
Rejestracja: 2005-10-26, 16:07
Lokalizacja: ERW / WPI

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: 3G_ » 2008-10-28, 22:58

A po co jakieś wieprze :-) (wieprz.net) kiedy na stronie iplusa jest dobra mapka, łącznie z graficznym rozróżnieniem pomiędzy GPRS i EDGE.

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: YaHooo » 2008-10-28, 23:02

ŁW pisze:kiedy na stronie iplusa jest dobra mapka, łącznie z graficznym rozróżnieniem pomiędzy GPRS i EDGE.
Tylko, że ta mapka delikatnie mówiąc nie nadaje się do zbyt wielu rzeczy. Nie pokazuje umieszczenia nadajników, a to jest ważne jak się ma np. antenę kierunkową.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

andrzejxxl0
Użytkownik forum
Posty: 41
Rejestracja: 2008-10-26, 15:52
Lokalizacja: Rokitno

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: andrzejxxl0 » 2008-10-28, 23:10

ŁW pisze:A po co jakieś wieprze :-) (wieprz.net) kiedy na stronie iplusa jest dobra
mapka, łącznie z graficznym rozróżnieniem pomiędzy GPRS i EDGE.

Niby racja,ale ta mapka jest do kitu,oglądałem ją już kilkanaście razy i wcale nie byłem od niej mądrzejszy, co do strony,o której mówisz,to udało mi się na nią wejść i okazało się,że nadajnik,na który mam skierowaną antene wcale nie jest plusa,więc takie niezależne opracowania też się przydają. Jutro przekierowuje antene według tej mapki!

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: YaHooo » 2008-10-28, 23:22

andrzejxxl0 pisze:okazało się,że nadajnik,na który mam skierowaną antene wcale nie jest plusa,więc takie niezależne opracowania też się przydają.
Dokładnie po to zostały zrobione :) Zatem zmień położenie anteny i napisz nam jaki to przyniosło skutek.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

andrzejxxl0
Użytkownik forum
Posty: 41
Rejestracja: 2008-10-26, 15:52
Lokalizacja: Rokitno

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: andrzejxxl0 » 2008-10-28, 23:49

Z pewnością dam znać,co mi z przestawienia anteny wyszło,bo przekieruje ją na pewno!
I serdeczne dzięki za link do strony.
Jutro się odezwe

andrzejxxl0
Użytkownik forum
Posty: 41
Rejestracja: 2008-10-26, 15:52
Lokalizacja: Rokitno

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: andrzejxxl0 » 2008-10-30, 12:41

Przed chwilą wywecowałem antenę na inny nadajnik,na razie jestem w fazie testów,w tej chwili moge powiedzieć tylko tyle,że strony ściągane są bez błędów i chyba jest troche szybciej,choć nadal niestety w GPRS,póżniej napisze coś więcej,jak troche potestuje. Jezeli nie wiecie jaką sieć obsługuje nadajnik,na który macie skierowany nadajnik,to polecam stronę
andrzejxxl0 pisze: http://www.wieprz.net/bts
:D

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: YaHooo » 2008-10-30, 14:56

andrzejxxl0 pisze:chyba jest troche szybciej,choć nadal niestety w GPRS,
A według mapki operatora jest tam coś więcej niż GPRS?
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

andrzejxxl0
Użytkownik forum
Posty: 41
Rejestracja: 2008-10-26, 15:52
Lokalizacja: Rokitno

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: andrzejxxl0 » 2008-10-30, 17:05

Na mapce Plusa jest w tamtych okolicach,tzn:mniejwięcej tam gdzie jest nadajnik,Edge na zewnątrz.Mam jeszcze pytanie,czy na mapce wieprz.net,albo na tej drugiej z BTS'ami można sprawdzić,czy nadajnik obsługuje EDGE i jak mam patrzeć,tzn:jak opisany jest taki nadajnik,bo nie jestem zbyt dobry w te klocki.Co prawda szybko się ucze,ale jak na razie mam spore braki w tej dziedzinie
Ostatnio zmieniony 2008-10-30, 17:08 przez andrzejxxl0, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: YaHooo » 2008-10-30, 18:05

Z tego co pamiętam na mapce wieprz.net nie ma rozróżnienia GRPS/EDGE. Natomiast http://btsearch.org/ jest tworzona przez zwykłych ludzi i czasem przy spisie może być, że stacja obsługuje EDGE, czasem nie. Ale jest jeszcze taka możliwość, że możesz spojrzeć na "lokalny oddział" strony dla Twojego rejonu http://btsearch.pl/linki.php?kategoria_id=1 i tam może już być zaznaczone która stacja obsługuje EDGE, a która tylko GPRS.

PS Warto pobrać sobie bazę danych w formacie Exela .xls na dysk twardy.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

andrzejxxl0
Użytkownik forum
Posty: 41
Rejestracja: 2008-10-26, 15:52
Lokalizacja: Rokitno

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: andrzejxxl0 » 2008-10-30, 22:02

Serdeczne dzięki za podpowiedz,zaraz poszukam,aha,chciałem jeszcze powiedzieć,że i tak jest lepiej z przesyłem danych nawet w GPRs,jak przestawiłem antene na nadajnik Plusa,bo nie ma żadnych "zwiech",no i nie mam już teraz komunikatów o błędach na stronie,co wczcześniej było na porządku dziennnym

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: YaHooo » 2008-10-30, 23:16

andrzejxxl0 pisze:jest lepiej z przesyłem danych nawet w GPRs,jak przestawiłem antene na nadajnik Plusa,bo nie ma żadnych "zwiech"
Bo zapewne zwiększył Ci się poziom sygnału oraz zmniejszył się procent błędnie przesłanych pakietów.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

andrzejxxl0
Użytkownik forum
Posty: 41
Rejestracja: 2008-10-26, 15:52
Lokalizacja: Rokitno

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: andrzejxxl0 » 2008-10-30, 23:59

Sygnał jest stabilny i w porywach,jak ściągałem sterownik transfer danych przekraczał 10kB/s,troche szperałem na
YaHooo pisze:http://btsearch.pl/linki.php?kategoria_id=1
,jednak na razie nic konkretnego nie znalazłem,ale jeszcze popatrze ,bo jak mówią"kto szuka ten znajdzie". :papa: POZDRAWIAM.

GALL71Kg
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2008-11-19, 13:09
Lokalizacja: ko?obrzeg

dziadostwo iplusa

Postautor: GALL71Kg » 2008-11-19, 13:54

mam tego neta w iplusie od 3 miesiące i próbowałem już rożnych sposobów konfiguracji modema prucz tych z anteną kierunkową bo nie wiem gdzie bum ja wsadził jak mam modem EXPRESSCARD E800HSDPA 7,2 nowość :cfaniak: i który ma już wbudowaną antenie. .Nierozumnie czemu musimy kombinować by nam ten internet chodził to jest po prostu dziadostwo :klnie: :klnie: i robią nas w balona !!!! by rwać kasę!! a jakoś to będzie !powiem krótko jeżeli zrobili mapę z zasięgiem i jest pokazane ze zasięg mam miec w całym mieście na tym modemie to czemu to nie chodzi???jeżeli nie poprawi się to cza to zwarcic . a i jeszcze jedno mój modem chodzi szybciej na edgu jak w 3g he he szybkość kpina. :zly:
[/b]jeżeli oni udają ze dostarczają nam internet to może my zacznijmy udawać ze plaćimy :cwaniak:


Popraw resztę byków.


[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-04-21, 17:13 ]
Wycinam zbędny już załącznik.
Ostatnio zmieniony 2008-11-19, 22:51 przez GALL71Kg, łącznie zmieniany 3 razy.

Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 634
Rejestracja: 2007-10-04, 14:07
Lokalizacja: 127.0.0.1

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: Engelbert » 2008-11-19, 14:22

Tak wygląda wyjście antenowe w Twoim modemie.

broken
Użytkownik forum
Posty: 31
Rejestracja: 2008-11-16, 23:16
Lokalizacja: Nowa Ruda

Re: [iPlus]Wymuszenie HSxPA

Postautor: broken » 2008-11-19, 20:12

Wracając do sposobu "wymuszania" HSDPA - wymuszasz tylko renegocjacje z nadajnikiem w przypadku skrajnego zasiegu. Nadajnik czasami sam zrywa sesje HSDPA jesli uzna ze jakosc polaczenia nie jest ok. Nie wiem jak jest w przypadku wielokrotnej proby czy przypadkiem nie wylaczysz sobie netu :) Bo nadajnik bedzie mial juz za duzo np. userow w HSDPA to przelaczy usera na EDGE i nie pozwoli mu sie skojarzyć w HSDPA. Poza tym uzywanie HSDPA w przypadku kiepskiego zasiegu - czyt. ponizej -105dBm jest pseudoszybkie.


Wróć do „FAQ - opracowania użytkowników, dyskusje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość