Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Opracowania do FAQ autorstwa użytkowników forum i dyskusje o nich.

Moderator: Moderatorzy

marcin7904
Użytkownik forum
Posty: 33
Rejestracja: 2009-08-22, 12:08
Lokalizacja: Pruszków

Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: marcin7904 » 2010-06-18, 16:36

Po wielu próbach z różnymi programami do komunikacji i problemach ze zmianą oprogramowania w końcu się udało znaleźć sposób na wspomniany modem.

Patch powinien działać na wszystkich modemach od Vodafone ale nie koniecznie.
Dashboard podany w tym opisie działa tylko na modemach K3765 i K4505.
Wszystkie operacje robicie na własną odpowiedzialność, nie ponoszę odpowiedzialności za uszkodzone modemy.


Ściągamy ten patch: http://rapidshare.com/files/362814219/K3765_K4505_DataCard_Setup_Switch.rar
i uruchamiamy właściwy dla naszego systemu.
Jest to patch na wyłączenie procesów które powodują niemożliwość wgrania dashboard-u.

Teraz ściągamy ten dashboard i instalujemy na modemie: http://rapidshare.com/files/389771207/K ... 01.500.rar

Po instalacji robimy restart kompa i podłączamy modem do komputera i czekamy aż zainstaluje się Mobile Partner.
Jak już nam się zainstaluje MP to odłączamy i podłączamy modem, wtedy Windows poprosi o wskazanie sterowników do modemu.
Ścieżka do sterowników powinna wyglądać tak:
C:\Program Files\Mobile Partner\Driver\WinXp
To wszystko.
Uruchamiamy Mobile Partner tworzymy nowy Profil i cieszymy się.

http://www.otofotki.pl/img14/obrazki/op6783_1.jpg

http://www.otofotki.pl/img14/obrazki/zh2041_2.jpg

Poradnik mojego autorstwa. Zakaz kopiowania!

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-06-18, 21:06 ]
Poprawa pisowni.
Zamiana obrazka na link.
Ostatnio zmieniony 2010-06-18, 20:05 przez marcin7904, łącznie zmieniany 1 raz.

tdz1
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2010-06-23, 21:24
Lokalizacja: śląsk

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: tdz1 » 2010-06-24, 16:48

Mam modem: HUAWEI K3765-HV i zamierzam zastosować Twój sposób na ten modem. Napisz jak Ci to działa, czy pojawiły się jakieś problemy, czy można powrócić do poprzedniego stanu i czy masz ten sam model modemu z końcówką -HV?

gerfersolu
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2010-07-05, 05:42
Lokalizacja: INDIA

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: gerfersolu » 2010-07-05, 05:46

Bardzo przydatne Post .. Dzięki ..

marcin7904
Użytkownik forum
Posty: 33
Rejestracja: 2009-08-22, 12:08
Lokalizacja: Pruszków

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: marcin7904 » 2010-07-05, 21:12

tdz1 pisze:Mam modem: HUAWEI K3765-HV i zamierzam zastosować Twój sposób na ten modem. Napisz jak Ci to działa, czy pojawiły się jakieś problemy, czy można powrócić do poprzedniego stanu i czy masz ten sam model modemu z końcówką -HV?


Problemów nie ma, net działa bez zarzutu co do powrotu do poprzedniego stanu to nie wiem nie próbowałem.
Modem mam bez końcówki HV.

shogok
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2010-07-08, 07:59
Lokalizacja: Trijmiasto

Niestety zadna metoda nie dziala POMOCY

Postautor: shogok » 2010-07-08, 10:53

Witam Serdecznie.

Posiadam modem K3765, przez pomylke zainstalowalem mu firmware i dasha z E1750, teraz zadna metoda nie dziala aby mu wgrac oryginalny dash i firmware jak opisano ponizej i w innych tematach.

Prosze o pomoc.

Objawy sa nastepujace:
1. Prosi o zgode na instalacje Data Card Setup
2. Po instalacji MOBILE PARTNERA, zaczyna wyszukiwac sterownikow, niestety ich nie znajduje, szuka jako do MODEM HUAWEI ( 4 sterowniki po kolei).

Dalej niestety juz nic nie moge zrobic, reset z poziomu programu nie dziala.

Prosze o pomoc.

Pozdrawiam

Darek

Moj mail:
shogok@wp.pl

Dziekuje za kazde wsparcie.

marcin7904
Użytkownik forum
Posty: 33
Rejestracja: 2009-08-22, 12:08
Lokalizacja: Pruszków

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: marcin7904 » 2010-07-09, 18:26

Tak to jest jak ludzie zaczynają wgrywać coś co nie jest przeznaczone do właściwego urządzenia.

Przykro mi ale tak na odległość nie pomogę, musiałbym sam to zobaczyć.

Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 619
Rejestracja: 2009-03-26, 21:50
Lokalizacja: z przyszłości

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: rio bravo » 2010-07-09, 21:00

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... ht=#274452 - tu masz wątek o K3765. Napisz shogok czy modem jest wykrywany w menadżeże urządzeń w sekcji porty (powinno wyświetlać 2 urządzenia).

tdz1
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2010-06-23, 21:24
Lokalizacja: śląsk

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: tdz1 » 2010-07-11, 10:55

Operacja się udała, modem działa łączy się z netem, ale jest problem tylko na windows 7 64b. System ten nie akceptuje sterowników nie podpisanych cyfrowo i żeby można było używać go na tym systemie to trzeba podczas uruchamiania systemu wcisnąć F8 i wybrać opcję bez podpisywania sterowników. Próbowałem wielu sposobów ale one działają tylko na Win 32b.
Zrobiłem tak: Musiałem ściągnąć nowszą wersję tego programu: w wersji: 10.0.201.23143 ze strony: http://www.business.vodafone.com/site/b ... t/p_pc.jsp i zainstalowałem go, wtedy podpisał mi wszystkie sterowniki ale zablokował uruchomienie programu Mobile Partner. Więc skopiowałem sobie zainstalowany program: Vodafone Mobile Broadband software - v10.0.201.23143, potem go odinstalowałem, odinstalowałem też Mobile Partnera. Po czym po restarcie włożyłem modem do USB zainstalowałem sterowniki z modemu i Mobile Partnera i dopiero po restarcie w Menedżerze Urzadzeń zaktualizowałem sterowniki na te skopiowane z usuniętego wcześniej Vodafone Mobile Broadband software - v10.0.201.23143 i po tej operacji wszystko jest OK. W przypadku instalowania na innym kompie trzeba mieć skopiowane sterowniki i wskazać je do zainstalowania.

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: Niestety zadna metoda nie dziala POMOCY

Postautor: Chris-Kr » 2010-07-11, 13:37

shogok pisze:Posiadam modem K3765, przez pomylke zainstalowalem mu firmware i dasha z E1750

A które wersje wgrałeś (numery wersji) i skąd pobrane?
Krzysztof

lukiboy
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2010-07-21, 17:23
Lokalizacja: W-wa

Problem

Postautor: lukiboy » 2010-07-21, 17:29

Zrobiłem wszystko tak jak w instrukcji i wszystko juz działało. W mobile partnerze wyświetlało się juz urzadzenie i hulało. Po czym odłączyłem modem zeby spróbować wymienić karte sim na inna. No i tu zaczęły sie schody...

Po wymianie na inną sim i podłączenie do kompa pojawia się tylko dźwięk podłączania i odłączania urządzenia i tak na okrągło co 2-3 sekundy. Nie wiem co zrobić Ciągle pisze ze wykrywa nowe urządzenie.

Błagam pomóżcie mi jakoś od nowa wgrac to oprogramowanie albo zresetować urządzenie.

Dzięki. :cry:

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: Problem

Postautor: Chris-Kr » 2010-07-21, 17:36

lukiboy pisze:Po wymianie na inną sim i podłączenie do kompa pojawia się tylko dźwięk podłączania i odłączania urządzenia i tak na okrągło co 2-3 sekundy. Nie wiem co zrobić Ciągle pisze ze wykrywa nowe urządzenie.

Bo pewnie podłączyłeś modem do innego portu USB niż poprzednio, a modem w każdym porcie musi się od nowa zainstalować.
Krzysztof

lukiboy
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2010-07-21, 17:23
Lokalizacja: W-wa

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: lukiboy » 2010-07-21, 17:38

Niestety wszystko jest w tym samym porcie

piotrek.g.88
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2010-08-10, 13:50
Lokalizacja: Polska

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: piotrek.g.88 » 2010-08-10, 14:09

Wejdź w Menadżer urządzeń i na nowo ścieżkę do sterowników podaj wtedy będzie działać :D

czeslaw555
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2010-08-09, 12:48
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: czeslaw555 » 2010-09-28, 18:35

stoję też przed problemem z moim modemem K3765 ,zmieniłem na windowsa 7 z xp gdzie nie było żadnych problemów
Ściągnełem i chciałem wgrać "Ściągamy ten patch: http://rapidshare.com/fil...etup_Switch.rar " ale nie daje sie rozpakować miga coś b.szybko podczas rozpakowania i nic więcej się nie dzieje ,czy robię coś źle ?
drugiego etapu wgrania dashboardu do modemu już nie robiłem .
Pozdrawiam.

stiuk
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2010-10-04, 18:05
Lokalizacja: małopolska

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: stiuk » 2010-10-04, 19:15

Witam

Zakupiłem modem Huawei K3765-HV z niemieckiego Vodafone.
Wgrałem do niego dashboard znaleziony na tym forum K3765_K4505_Ultimate_Dashboard_UTPS16.001.06.01.500.
Posiadam netbooka Samsung N150 z system Windows 7 Starter.
Mam dużo problemów z uruchomieniem tego sprzętu i proszę Was o pomoc.
1. Modem po włożeniu do USB jest zawsze wykrywany tylko jako napęd CD i czytnik kart.
Po uruchomieniu aplikacji z dasboardu instalują się sterowniki.
Po tym Mobile Partner czasem znajduje modem i czasem uda się połączyć z Playem a
czasem MP twierdzi ze modemu nie ma mimo iż go wykrył.
Czasem pomaga zmiana USB i zainstalowanie ponownie sterowników. Dlaczego tak się dzieje?

2.Jednak jest inny problem i to znacznie większy. Nawet jeśli się uda połączyć to po
wyjęciu modemu lub uśpieniu/hibernacji kompa cala procedura instalacji się powtarza.

Po włożeniu modemu do tego samego USB samoczynnie instalują się sterowniki ale znowu tylko do napędu i do czytnika. Cholera mnie bierze bo zanim to się skończy i jeśli w ogóle się uda to zdążę opuścić zasięg sieci w drodze do pracy.

Jak zmusić ten modem do stabilnej pracy bez ciągłego instalowania?
Jak sprawić żeby sterowniki zainstalowały sie tylko raz dla danego gniazda USB i zostały zapamiętane?
Czy to problem mnodemu/dashboardu czy Windowsa 7?

Próbowałem zaktualizować firmware ale instalator twierdzi ze to nie jest K3765 i przerywa instalacje chciaz na starcie instalacji modem jest wykrywany jako K3765 właśnie. Dlaczego to nie jest K3765 skoro takie ma oznaczenie w MP?
Na stronie Huaweia także tylko K3765 jest wyszczególniony bez podziału na jakieś odmiany (HV).
Ktoś wie co oznacza to HV?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc.

Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 493
Rejestracja: 2009-04-01, 10:40
Lokalizacja: Sheffield

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: valdens » 2011-01-08, 09:00

Ostatecznie udało się komuś 'zdebrandować' tego K3765, tak żeby instalował się sam, plug&play, czy nie?

czeslaw555
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2010-08-09, 12:48
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: czeslaw555 » 2011-01-08, 09:25

Ja używam tego: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557 było trochę zabawy ale działa OK.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-01-08, 17:47 ]
Poprawiłem linka na klikalnego.
Ostatnio zmieniony 2011-01-08, 17:46 przez czeslaw555, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9412
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: key » 2011-01-08, 09:30

valdens pisze:Ostatecznie udało się komuś 'zdebrandować' tego K3765, tak żeby instalował się sam, plug&play, czy nie?


Tak.

Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 493
Rejestracja: 2009-04-01, 10:40
Lokalizacja: Sheffield

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: valdens » 2011-01-08, 09:58

Sposobem marcina7904, który założył ten temat, czy jakoś inaczej?

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9412
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: key » 2011-01-08, 10:16

Sorry, zle doczytalem numerek. :(

Ale ogolnie powinno dzialac to samo co w poprzednich:

Dla wersji Z robisz nowy obraz ISO i wgrywasz go w miejsce oryginalnego.

Wersja HV jak w opisie wyzej.

Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 493
Rejestracja: 2009-04-01, 10:40
Lokalizacja: Sheffield

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: valdens » 2011-01-09, 19:52

Chyba się poddam... Za Chiny nie mogę go zmusić do działania w Mobile Partner. Nie pokazuje zasięgu. W top net info tez jest niewidoczny. A na pewno to nie wina modemu, bo mam takie dwa i w każdym to samo... Albo coś robię zle, albo to misja niewykonalna :(

[ Dodano: 2011-01-09, 18:55 ]
key, to jest Huawei - wersja teoretycznie łatwiejsza ;)

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9412
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: key » 2011-01-09, 20:05

IMHO ZTE jest latwiejszy.

Praktycznie: instalujesz oryginalny soft (i oryginalne drivery), odpalasz TNI i powinno chodzic.

stiuk
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2010-10-04, 18:05
Lokalizacja: małopolska

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: stiuk » 2011-01-09, 21:46

Borykałem się też z tym modemem 3765.
Nic nie pomagało na stałe, po każdym wyjęciu modemu musiałem go instalować na nowo.
Szukałem i szukałem aż w końcu natknąłem się na tą stronkę TUTAJ
Może i Wam pomoże...
Ja użyłem metody permanent debranding i działa jak ta lala...

Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 493
Rejestracja: 2009-04-01, 10:40
Lokalizacja: Sheffield

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: valdens » 2011-02-12, 22:37

stiuk pisze:Borykałem się też z tym modemem 3765.


Ja ciągle się borykam. Już było prawie dobrze, ale przed dwiema godzinami coś mnie podkusiło, żeby skorzystać z tego update http://www.dc-files.com/files/huawei/modems/K3765/

czyli chciałem zrobić z K3765 Huawei'a E1762. No i zrobiłem... :/ Mam teraz zieloną didodę. Próbowałem wgrać z powrotem firmware K3765, ale mi mówi, że to nie ten modem. Pomocy!
Mam drugi taki sam modem, może jakieś kopiowanie, czy coś?

patak
Użytkownik forum
Posty: 47
Rejestracja: 2009-05-06, 18:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: patak » 2011-02-17, 23:31

Ja też ze swojego zrobiłem E1762 i jak się okazało straciłem sygnał :O
Powrotu bez problemu dokonałem wgrywając K3765Update_11.126.03.09.00.B418
Na co dzień: Neostrada 10Mbps / Speedstream 4100 / TP-Link TL-WR1043ND
Mobilnie: OFnK / Huawei K3765-HV oraz Play / Motorola Milestone

Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 493
Rejestracja: 2009-04-01, 10:40
Lokalizacja: Sheffield

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: valdens » 2011-02-18, 00:13

Dzięki, patak, pomogło! Modem żyje :ok: Szkoda, że nie mam możliwości dać Ci "pomógł".

sysiu
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2012-03-29, 18:34
Lokalizacja: warszawa

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: sysiu » 2012-03-29, 18:51

witam wszystkich, dziś kupiłem sobie k3765 i na oprogramowaniu vodafone nie działał. Więc zrobiłem tak jak na samym początku tematu. Jestem laikiem, rozumiem że wywaliłem komercyjne oprogramowanie producenta, i wgrałem jakieś darmowe [mobile partner] ale jak otwieram MP [mam win 7] to nie mogę dodać urządzenia, bo okno wyboru jest puste. Windows twierdzi że urządzenie działa poprawnie, i ma super extra najnowszy sterownik. Teraz jak się wczytałem, myślę że chyba zbyt lekko podszedłem do debrandingu, ale jak wspominałem jestem zielony. Zaczekam do odpowiedzi, dopiero coś zacznę dłubać, bo przycisków do papieru to mam sporo. pozdrawiam.

Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 493
Rejestracja: 2009-04-01, 10:40
Lokalizacja: Sheffield

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: valdens » 2012-03-29, 21:02


prosiak
Użytkownik forum
Posty: 49
Rejestracja: 2011-08-28, 21:54
Lokalizacja: warszawa

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: prosiak » 2012-07-16, 21:36

Może komuś się przyda

http://qagp6w.megadl.fr/pl/index.html

Dashboard dla modemów Vodafone Huawei K3765 Mobile Partner PL 16.001.06.01.500
Można wybrać po wgraniu język polski
Co najważniejsze podpisane sterowniki Mobile partner widzi modem
bez zmiany firmware na inny model. ( czyli instalacja polega na zainstalowaniu programu bez kombinacji ze sterownikami )
Przetestowane z windows xp oraz windows 7 64 bit.
Jak by nie działało dajcie znać

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami

Postautor: Chris-Kr » 2012-07-26, 21:54

prosiak pisze:Jak by nie działało dajcie znać

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=410762#410762
Krzysztof


Wróć do „FAQ - opracowania użytkowników, dyskusje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość