FAQ - opracowania użytkowników

Opracowania do FAQ autorstwa użytkowników forum i dyskusje o nich.

Moderator: Moderatorzy

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12116
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: FAQ - opracowania użytkowników

Postautor: zDaleKi » 2009-03-18, 07:55

marens pisze:Jaki wybrać prepaid, dane+głos

Musimy gdzieś to do FAQ dodać. Teraz pytanie do Was gdzie najlepiej?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: FAQ - opracowania użytkowników

Postautor: YaHooo » 2009-03-18, 09:41

BliSki pisze:Teraz pytanie do Was gdzie najlepiej?
Moim zdaniem w sekcji CO WYBRAĆ - operatora, usługę, sprzęt .
Może pod linkiem Ceny usług - oferty operatorów komórkowych w Polsce
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12116
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: FAQ - opracowania użytkowników

Postautor: zDaleKi » 2009-03-19, 14:44

YaHooo pisze:Moim zdaniem w sekcji CO WYBRAĆ - operatora, usługę, sprzęt .

Scaliłem to do tego wątku i wydzieliłem komentarze: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=74352#74352
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: FAQ - opracowania użytkowników

Postautor: YaHooo » 2009-03-19, 18:36

BliSki pisze:Scaliłem to do tego wątku i wydzieliłem komentarze:
Moim zdaniem jest :ok:
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6776
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: FAQ - opracowania użytkowników

Postautor: Patryk » 2009-04-06, 11:34

Zagospodarowanie częstotliwości w ogólnopolskich ruchomych sieciach telekomunikacyjnych.

GSM900 (dostępnych 128 dupleksowych kanałów @ 200 KHz +50 kan.E-GSM)

Uplink: 880-915 MHz
Downlink: 925-960 MHz

Pierwsze 10 MHz to tzw. pasmo E-GSM.

Zagospodarowanie częstotliwości:

Polkomtel S.A. : kanały 1-14 (890,2-893 / 935,2-938 MHz) oraz 37-67 (897,4-903,6 / 942,4-948,6 MHz)
Polska Telefonia Cyfrowa Sp.z.o.o. : kanały 15-36 (893-897,4 / 938-942,4 MHz) oraz 68-90 (903,6-908,2 / 948,6-953,2 MHz)
Polska Telefonia Komórkowa Centertel Sp.z.o.o. : kanały 91-124 (908,2-915 / 953,2-960 MHz)
P4 Sp.z.o.o. : kanały 975-999 (880,2-885,2 / 925,2-930,2 MHz)
Aero2 Sp.z.o.o. : kanały 1000-1023 i kanał 0 "podstawowego" GSM900 (885,2-890,2 / 930,2-935,2 MHz)

GSM1800 (dostępnych 374 kanałów):

Uplink: 1710-1785 MHz
Downlink: 1805-1880 MHz

Zagospodarowanie częstotliwości:

Polkomtel S.A. : kanały 749-760 (1757,4-1760 / 1852,4-1855 MHz) oraz 850-885 (1777,6-1785 / 1872,6-1880 MHz)
PTC Sp.z.o.o. : kanały 736-747 (1754,8-1757,4 / 1849,8-1852,4 MHz) oraz 812-847 (1770-1777,4 / 1865-1872,4 MHz)
PTK Centertel Sp.z.o.o. : kanały 763-810 (1760,2-1770 / 1855,2-1865 MHz)
CenterNet S.A. : kanały 512-560 (1710,2-1720 / 1805,2-1815 MHz)
Mobyland Sp.z.o.o. : kanały 562-610 (1720,2-1730 / 1815,2-1825 MHz)

UMTS (12 dupleksowych (FDD) kanałów 5 MHz + 4 kanały TDD (dupleks z podziałem czasowym na wspólnym paśmie),także 5 MHz

Uplink FDD: 1920,5-1979,7 MHz
Downlink FDD: 2110,5-2169,7 MHz
Pasmo dla TDD: 1900,1-1920,1 MHz

c.d.n.

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12116
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: FAQ - opracowania użytkowników

Postautor: zDaleKi » 2009-04-06, 13:03

Komentarz do: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=170391#170391

Dobra robota. Jak bedzie gotowe, to dodamy do faq.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6776
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: FAQ - opracowania użytkowników

Postautor: Patryk » 2009-04-07, 10:36

BliSki pisze:Jak bedzie gotowe


Postaram się,żeby było dokończone (rozpiska UMTS +reszta innych opów (CDMA2000,NMT) w miarę szybko,ale informacji trzeba mozolnie szukać po rozporządzeniach,ustawach,etc.,a czasu na forum mam obecnie bardzo mało :roll:

przemox.1
### BAN ###
Posty: 1516
Rejestracja: 2009-02-20, 17:41
Lokalizacja: ban

Konfiguracja TNI do pracy z telefonem

Postautor: przemox.1 » 2009-06-20, 11:39

1.Przedstawię ja za pomocą programu TNI wyświetlić Siłę sygnału BTS oraz poziom naładowania baterii w telefonie komórkowym.
(Obrazki można powiększyć klikają na nie.)

1.Uruchamiamy program BlueSoleil.
Obrazek

2.Wybieramy telefon i połączamy go jako port szeregowy.
Obrazek

3. Uruchamiamy program Top Net Info i klikamy na ustawienia.
Obrazek

4.Przechodzimy do zakładki Komunikacja AT i PIN
Obrazek

5.Z listy wybieramy port jest połączony z telefonem w moim przypadku to COM4.
Obrazek

6.Następnie zaznaczamy Komunikacja AT (widoczny poziom sygnału,mocy,BTS,dane sieci)
Obrazek

7.Wychodzimy z ustawień klikając Zamknij.

8.W lewym dolnym rogu pojawiają się informacje o poziomie sygnału,mocy,BTS'ie oraz dane sieci.
Natomiast w prawym dolnym robu widzimy poziom naładowania baterii.
Obrazek

2.Wysyłanie SMS


1.Uruchamiamy program TNI i klikamy na SMS
Obrazek

2.Klikamy na nowy.
Obrazek

3.W polu 1 wypisujemy nr telefonu odbiorcy.
w polu 2 wpisujemy treść wiadomości.
Następnie wybieramy CSMS, zależnie od tego w jakiej sieci mamy numer telefonu.
Następnie klikamy wyślij.
Obrazek

Awatar użytkownika
krix
Stały użytkownik forum
Posty: 145
Rejestracja: 2008-06-07, 19:11
Lokalizacja: Mysłowice

Re: FAQ - opracowania użytkowników

Postautor: krix » 2009-09-21, 17:28

Aktualizacja firmware w modemie Huawei E169


Zdarza się, że nasz modem już powoli się zużywa, źle przełącza między HSPDA a EDGE itp. W tym wypadku rutyną jest zmiana firmware. Pokaże jak zmienić firmware sprawnie, szybko i bezpiecznie.

Uwaga zmianę firmware przeprowadzasz na własną odpowiedzialność


Ważne informację:
=> Podczas wymiany FW, należy zapewnić stałe źródło zasilania komputera, oraz nie wyciągać modemu przerwanie procesu aktualizacji może skończyć się awarią modemu.
=> Aby zmienić FW należy posiadać odblokowaną funkcję aktualizacji FW, lub posiadać kod FlashCode
=> Podczas aktualizacji należy wyciągnąć kartę sim oraz kartę SD


Na początku potrzebujemy plik z firmware, polecam wersję v11.314.21.31.00.B418 na której pracuje się stabilnie i bez problemowo, ponadto współpracuje ona poprawnie zarówno z E169 jak i E169G. Znajdziemy ją tutaj. W sieci krąży tzw. Soft 2009 v2 - przestrzegam przed nim, powoduje on problemy z przechodzeniem między trybami pracy sieci.

1. Odpalamy plik wykonywalny, jeśli mamy Vistę/7 uruchamiamy go w trybie administratora. Pokaże nam się takie okno.
Obrazek

2. Klikamy na next, rozpocznie się wyszukiwanie modemu.
Obrazek

3. Jeśli wszystko jest dobrze podłączone wyskoczy nam małe podsumowanie tego co mamy w modemie teraz. Opcji "Auto remove the..." nie zaznaczamy.
Obrazek

4. Jeszcze ostatnie ostrzeżenie...
Obrazek

5. Okej, zaczęła się aktualizacja, u mnie trwała ok. 2 minut w tym czasie dioda na modemie migała na zielono
Obrazek

6. Po poprawnym zakończeniu wyskoczy nam okienko informacyjne z IMEI'em oraz aktualną wersją FW.
Obrazek


Jeśli wszystkie kroki zostały wykonane poprawnie oznacza to, że udało nam się zmienić FW w modemie, zapewne mieliście trochę stresu podczas aktualizacji, więc teraz na spokojnie możecie się napić piwka :szampan:

marens
Guru bezprzewodowy
Posty: 3690
Rejestracja: 2007-04-14, 10:01
Lokalizacja: Wrocław

Re: FAQ - opracowania użytkowników

Postautor: marens » 2010-04-07, 18:16

[center]Wzory wypowiedzenia umów

Obrazek Obrazek[/center]

[center]Wzór standardowy[/center]

Kod: Zaznacz cały

Jan Kowalski                                                         Przykładów 01.02.2003
ul. Dowolna 1/2                                                                           
12-345 Przykładów                                                    Firma Telekomunikacyjna     
                                                                     Adres firmy
                                                                     kod pocztowy miasto
Nr konta klienta: 123456

    Wypowiadam umowę nr. AAB/123/2001, zawartą dnia 01.02.2001 na świadczenie usług telekomunikacyjnych z 30 dniowym okresem wypowiedzenia skutkującym na koniec okresu rozliczeniowego dla numeru 123456789.
                                                                   
                                                                     z poważaniem

                                                                     Jan Kowalski


Takie wypowiedzenie podpisujemy, oraz dostarczamy do operatora:

=> zanosimy do punktu obsługi operatora
=> wysyłamy pocztą polską
=> wysyłamy faxem

Uwagi formalne:
=> Jeśli zanosimy do punktu operatora, prosimy o przybicie firmowej pieczątki pracownika i podpisanie się pracownika z dopiskiem "wpłynęło dnia"
=> Jeśli wysyłamy pocztą to najlepiej listem poleconym z potwierdzeniem odbioru
=> Jeśli wysyłamy faxem to zachowujemy potwierdzenie dostarczenia, które drukuje fax.

Adresy operatorów:

PLAY

Adres Firmy
P4 Sp. z o.o.
ul. Taśmowa 7
02-677 Warszawa

Adres korespondencyjny
skrytka pocztowa 4,
62-056 Komorniki P204
Fax: 223194411


Orange

Adres Firmy
Polska Telefonia Komórkowa Centertel sp. z o.o.
ul. Skierniewicka 10a
01-230 Warszawa

Adres Korespondencyjny
PTK Centertel Sp. z o.o.
ul. Jagiellońska 34
96-100 Skierniewice
Fax: 225887883


Plus

Adres korespondencyjny i siedziby taki sam
Polkomtel S.A.
ul. Postępu 3
02-676 Warszawa
Fax: nie wiem


Era
Adres korespondencyjny i siedziby taki sam
Polska Telefonia Cyfrowa Sp. z o.o.
Al. Jerozolimskie 181
02-222 Warszawa
Fax: 224136914

Awatar użytkownika
nosbi
### BAN ###
Posty: 55
Rejestracja: 2010-01-23, 13:28
Lokalizacja: uptime.php

Konfiguracja conky wyświetlająca sile sygnału i nie tylko

Postautor: nosbi » 2010-05-02, 12:58

[center]Gotowa konfiguracja conky wyświetlająca sile sygnału i nie tylko

Potrzebne na beda:
modem
program wvdial
program conky
program sensors
troche chęci ;)

Zaczynamy:
1. Instalujemy programy wvdial, conky i sensors
a)

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get update

b)

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install wvdial conky lm-sensors

Po czy wydajemy

Kod: Zaznacz cały

sudo sensors-detect

Odpowiadamy na wszystko YES i restartujemy komputer

2. Następnie wydajemy polecenie:

Kod: Zaznacz cały

gedit ~/.conkyrc

Otworzy nam sie pusty plik wklejamy ten kod:

Kod: Zaznacz cały

background yes
use_xft yes
xftfont Sans:size=8
xftalpha 0.5
update_interval 1.0
total_run_times 0
double_buffer yes
no_buffers no
own_window yes
own_window_transparent yes
own_window_type override
own_window_hints undecorate,sticky,skip_taskbar,skip_pager
minimum_size 500 5
maximum_width 200
draw_shades yes
draw_outline no
draw_borders no
default_color white
alignment top_right
gap_x 25
gap_y 120
uppercase no
override_utf8_locale yes

TEXT

${color #DEDF23}${font :size=12}System $hr $font

$color $sysname  $kernel ($machine)
$color Procesy: $processes  Running: $running_processes
$color Uptime: $uptime

${color #DEDF23}${font :size=12}CPU $hr $font $color

$color CPU @ ${freq}MHz $alignr ${cpu cpu}%
$color ${cpubar cpu}
$color ${top name 1} $alignr ${top cpu 1}%
$color ${top name 2} $alignr ${top cpu 2}%
$color ${top name 3} $alignr ${top cpu 3}%


${color #DEDF23}${font :size=12}RAM $hr $font $color

$color RAM: $mem/$memmax $alignr ${memperc}%
$color ${membar}
$color Swap: $swap/$swapmax $alignr $swapperc%
$color ${swapbar}
$color ${top_mem name 1} $alignr ${top_mem mem 1}%
$color ${top_mem name 2} $alignr ${top_mem mem 2}%
$color ${top_mem name 3} $alignr ${top_mem mem 3}%


${color #DEDF23}${font :size=12}Dyski $hr $font $color

$color /: ${fs_used /}/${fs_size /} $alignr ${fs_free_perc /}%
$color ${fs_bar /}
$color /home: ${fs_used /home}/${fs_size /home} $alignr ${fs_free_perc /home}%
$color ${fs_bar /media/disk}
$color /dysk1: ${fs_used /media/disk}/${fs_size /media/disk} $alignr ${fs_free_perc /media/disk}%
$color ${fs_bar /media/disk}


${color #DEDF23}${font :size=12}Temp $hr $font $color

$color CPU: $alignr ${hwmon temp 2} °C
$color Pyta glowna: $alignr ${hwmon temp 1} °C


${color #DEDF23}${font :size=12}Internet $hr $font $color

$color Modem:
$color IP: ${addr ppp0}
$color Pobieranie: ${downspeedf ppp0} KB/s $alignr ${totaldown ppp0}
$color Wysylanie: ${upspeedf ppp0} KB/s $alignr ${totalup ppp0}


${color #DEDF23}${font :size=12}Zasieg $hr $font $color

${execi 60 ~/.moje/gsm2} --- ${execi 60 ~/.moje/gsm} %

Zapisujemy i zamykamy program.

3. Wydajemy polecenie:

Kod: Zaznacz cały

mkdir ~/.moje


4. Następnie przechodzimy do wcześniej utworzonego katalogu

Kod: Zaznacz cały

cd ~/.moje


5. Teraz tworzymy plik wvdial1.conf, czyli wydajemy:

Kod: Zaznacz cały

gedit wvdial1.conf

Wklejamy następująca tresc :

Kod: Zaznacz cały

[Dialer Defaults]
Modem = /dev/ttyUSB1
Init = AT+CSQ


6. Wydajemy teraz polecenie:

Kod: Zaznacz cały

gedit gsm

i wklejamy poniższy kod

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash
wvdial &> /tmp/csq
gsm=`cat /tmp/csq | grep +CSQ: | rev | cut -c -5 | rev > /tmp/csq`
range=`sed -e 's/,/./' /tmp/csq`
gsm=$range/32*100
gsm1=`echo $gsm | bc -l`
echo "scale=1;i=$gsm1/1;scale=0;j=$gsm1/1;j +(i-j>=.5)"|bc
rm /tmp/csq


7. Nadajemy chmod'y wszesniej utworzonemu plikowi

Kod: Zaznacz cały

chmod a+x gsm


8. Wydajemy teraz polecenie:

Kod: Zaznacz cały

gedit gsm2

i wklejamy poniższy kod

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash
wvdial -C ~/.moje/wvdial1.conf &> /tmp/csq
#cat /tmp/csq
rssi=`cat /tmp/csq | grep +CSQ: | cut -c 7- | sed -e 's/,[0-9]*//' `
dbm=$(( 2 * $rssi - 113 ))
echo "Zasięg: $dbm""dBm"
rm /tmp/csq


9. Nadajemy chmod'y wszesniej utworzonemu plikowi

Kod: Zaznacz cały

chmod a+x gsm2


10. Oczywiście mozemy sprawdzić działanie skryptow, wydając polecenia:

Kod: Zaznacz cały

./gsm

co powinno zwrocic wynik w % sygnału
przemek@przemek-desktop:~/.moje$ ./gsm
50


Kod: Zaznacz cały

./gsm2

przemek@przemek-desktop:~/.moje$ ./gsm2
Zasięg: -83dBm


11. Teraz możemy odpalić conky i sprawdzić działanie skryptow

Kod: Zaznacz cały

conky


Efekt koncowy:

http://users.bshellz.net/~cabana/img/conky.jpg

Skrypt sygnału użytkownika COVERek[/center]

Ciekawostka
Jeśli chcemy wyświetlić szybkość wiatraczkow, napięcia ... wydajemy polecenie

Kod: Zaznacz cały

sensors

co nam wyświetli

Kod: Zaznacz cały

 przemek@przemek-desktop:~/.moje$ sensors
w83697hf-isa-0290
Adapter: ISA adapter
VCore:       +1.50 V  (min =  +0.22 V, max =  +0.62 V)   ALARM
+3.3V:       +3.17 V  (min =  +2.19 V, max =  +0.06 V)   ALARM
+5V:         +4.84 V  (min =  +4.46 V, max =  +5.16 V)   
+12V:       +11.92 V  (min =  +5.96 V, max =  +2.49 V)   ALARM
-12V:        +1.29 V  (min =  -3.97 V, max =  -4.38 V)   ALARM
-5V:         +2.24 V  (min =  -6.86 V, max =  -4.49 V)   ALARM
V5SB:        +5.13 V  (min =  +6.69 V, max =  +0.32 V)   ALARM
VBat:        +3.42 V  (min =  +0.13 V, max =  +1.47 V)   ALARM
fan1:          0 RPM  (min = 56250 RPM, div = 2)  ALARM
fan2:          0 RPM  (min = 675000 RPM, div = 2)  ALARM
temp1:       +35.0°C  (high = +34.0°C, hyst = +68.0°C)  sensor = thermistor
temp2:       +43.5°C  (high = +80.0°C, hyst = +75.0°C)  sensor = thermistor
beep_enable:enabled

KubąK
Obserwowany
Posty: 150
Rejestracja: 2010-03-13, 13:23
Lokalizacja: Garwolin|Sławiny

Re: FAQ - opracowania użytkowników

Postautor: KubąK » 2010-05-13, 18:16

Widziałem w FAQ konfiguracje dial-up przez Bluetooth na Windowsie XP.Dla młodych użytkowników może być problem skonfigurowania połączenia na Viście(sam tak miałem :cfaniak: ).Dodam że na Viście stare BlueSoil-e nie działają więc robię to na oprogramowaniu do bluetooth z Visty :D
Potrzebne będą:
-Adapter Bluetooth
-Telefon z modemem i bluetooth
-Windows Vista

1.1.Podłączamy adapter(lub go włączamy) i czekamy aż nasz Win zainstaluje sterowniki
1.2.Włączamy bluetooth w telefonie i włączamy również aplikacje od bluetooth-a(jest w panelu sterowania)
1.3.Wciskamy przycisk "dodaj..."
1.4.Zaznaczamy że nasze urządzenie jest gotowe i wciskamy dalej
1.5.Teraz Win wyszuka nasz telefon(oczywiście jeśli będzie włączona widoczność w telefonie)
1.6.Klikamy w pozycję gdzie jest wyświetlony nasz telefon i dalej
1.7.Możemy wybrać żeby Program wybrał nam klucz dostępu(pozycja domyślna) lub żebyśmy sami wybrali klucz[tu do wyboru]
1.8.Wprowadzamy klucz dostępu na telefonie i dajemy tak (różne telefony różne akceptacje)
1.9.Zakończ
To był proces parowania teraz dopiero właściwe tworzenie połączenia :D
2.1.Wchodzimy w Centrum sieci i udostępniania
2.2.Klikamy Skonfiguruj połączenie lub sieć
2.3.Wchodzimy w "Skonfiguruj połączenie telefoniczne
2.4.Wybieramy modem
2.5:
a)W numer telefonu wpisujemy *99# lub *99***1#(zależnie od operatora)
b)W nazwa użytkownika wpisujemy APN(zależnie od operatora)
c)Hasło pozostaje pustę
2.6.Otworzy się okno w którym wybieramy gdzie korzystamy z internetu
2.7. Cieszymy się z internetu

Prościej można przez Bluesoile jeśli komuś działa i przez TNI(ale i tak pozostaje kwestia sparowania telefonu z komputerem)

Proszę o napisanie czy dany opis nadaje się choć trochę do FAQ :hyhy:

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator
Posty: 11409
Rejestracja: 2006-03-27, 18:24
Lokalizacja: Polska

Re: FAQ - opracowania użytkowników

Postautor: Jaco » 2010-05-14, 09:12

KubąK pisze:Widziałem w FAQ konfiguracje dial-up przez Bluetooth na Windowsie XP.Dla młodych użytkowników może być problem skonfigurowania połączenia na Viście(
Jest zrobiony na Windows 7 a to jest identycznie jak w Vista. :cwaniak:

Opis jest tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=164375#164375

Awatar użytkownika
nosbi
### BAN ###
Posty: 55
Rejestracja: 2010-01-23, 13:28
Lokalizacja: uptime.php

Zdejmowanie simlock z Huawei E160

Postautor: nosbi » 2010-06-04, 08:00

Przedstawię jak za pomocą pewnego programu zdjąć simlocka z modemu Huawei E160 i nie tylko ;)
Zaczynamy :)

1. Ściągamy program

przeklej.pl

Kod: Zaznacz cały

http://www.przeklej.pl/download/0016sc00b96u/huawei-v4mpire-unlocker-flashing-unlocking-code-generator-4huawei-2-zip


HotFile.com

Kod: Zaznacz cały

http://hotfile.com/kill/46396097/f286fa37e32b7b3f143d15e3ac6e6d3ecc87ecd6.html


3. Wypakowujemy na pulpit i powinna nam się ukazać taka ikona.

Obrazek

4. Włączamy program, powinno się ukazać takie okno

Obrazek

5. Usuwamy IMEI wpisany w białym polu i wpisujemy swój.

Obrazek

6. Klikamy

Obrazek

7. W czarnym polu pojawią nam się dwa kody.

Obrazek


• Flashing jest to kod dzięki któremu dokonamy update frimware w modemie.
• Unlocking jest to kod dzięki któremu zdejmiemy simlocka

8. Wkładamy kartę sim innego operatora ( tylko nie tego na którego mamy simlock), odpalamy manager dostarczony do modemu , oraz program poprosi nas o kod więc wpisujemy Unlocking i zatwierdzamy.

Jeśli wszystko dobrze zrobiliście to simlocka powinno już nie być ;)

Awatar użytkownika
kkrzysiek1234
Stały użytkownik forum
Posty: 118
Rejestracja: 2010-04-15, 15:34
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: FAQ - opracowania użytkowników

Postautor: kkrzysiek1234 » 2010-06-06, 09:07

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=24383 Proponuje to dla tych którzy mają OFP i wieczny problem z brakiem możliwości sprawdzenia pozostałych MB.
Pozdrawiam :)
Orange Freedom Pro (CDMA)/ Play Online (GPRS EDGE UMTS HSDPA)


Wróć do „FAQ - opracowania użytkowników, dyskusje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość