Konfiguracja Routera Edimax AR-7287WnA

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu WiMax z firmy Netia, T-Mobile (Era) (Polska Telefonia Cyfrowa).

Moderator: Moderatorzy

peters
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2020-11-27, 12:51

Konfiguracja Routera Edimax AR-7287WnA

Postautor: peters » 2020-11-27, 23:52

Witam serdecznie wszystkich.
Spalił mi sie kilku letni router Tp-link( osobiście odradzam ten router) w ciagu niecałych 5 lat poszly do kosza dwie sztuki.
Ale nie o tym mowa.
Kupilem Edimax model w tytule i net nie chodzi.
Robie wszystko co potrzeba. U mnie jest Netia na łączach Tpsa.
Zresetowałem karty sieciowe przez odpowiednie komendy i dalej nic.
Pali sie kontrolka ADSL ale Internet juz nie.
Miedzy czasie znalazłem ponad 10 letni nowy Router Netgeara i konfiguracja poszła moment. I działa,lecz prędkość juz nie powala.
Mam problem z tym Edimax na kazdym laptopie. Na Netgear wszystko smiga.Lecz kontrolka Internet tez sie nie pali.
W czym tki problem jest tu ktos mobilny ale mi doradzil tez przez telefon ? Podziekowal za uwage.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 24243
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Konfiguracja Routera Edimax AR-7287WnA

Postautor: wojteks » 2020-11-28, 06:23

Zakładam że użytkownik i hasło są dobre wpisane w konfiguracji ADSL?

Z opisu to właściwie nie wiadomo co nie działa bo "kontrolka internet też się nie pali" nic nam nie mówi.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

peters
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2020-11-27, 12:51

Re: Konfiguracja Routera Edimax AR-7287WnA

Postautor: peters » 2020-11-28, 08:18

Tak,
Login :eu39731...@tele2.pl
haslo :CPT-M..
VPI =0
VCI= 35
Jak wpisuje paramety Netia na laczaach Tpsa to wiekszosc ustawien sama sie wpisuje.
Po 2 dniach ustawiania poddalem sie.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 24243
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Konfiguracja Routera Edimax AR-7287WnA

Postautor: wojteks » 2020-11-28, 09:34

A enkapsulacja, powinno być vcmux i UBR
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

peters
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2020-11-27, 12:51

Re: Konfiguracja Routera Edimax AR-7287WnA

Postautor: peters » 2020-11-28, 09:41

Enkapsulacja = PPPoA= VCMux
odnosnie UBR nie wiem,gdzie to jest. I czy w ogole jest. Jesli to jest jeden parametr to moge ustawic tylko VCMux. Za chwile sprawdze jeszcze raz.

Awatar użytkownika
Gamebyt
Stały użytkownik forum
Posty: 57
Rejestracja: 2017-01-21, 22:34
Lokalizacja: Wola Filipowska

Re: Konfiguracja Routera Edimax AR-7287WnA

Postautor: Gamebyt » 2020-11-28, 17:06

Linie telefoniczne Orange (BSA, LLU) 0/35 - PPPoA - VC/MUX

DNS ustaw sobie na sztywno:
Podstawowy (Primary) DNS: 62.233.233.233
Zapasowy (Secondary) DNS: 87.204.204.204
ZTE MF286 Orange | TL-WR841N v11 LuCI OpenWrt-18.06.9 |
| TD-W8970 v1.0 |

peters
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2020-11-27, 12:51

Re: Konfiguracja Routera Edimax AR-7287WnA

Postautor: peters » 2020-11-28, 19:02

Dziekuje. Wlasnie czasami (windows szuka DNS) gdy robie diagnoze co jest nie tak.
Nie ma mnie akurat tam gdzie jest ten router ale niech ktos mi napisze co z tym UBR, z tego co pamietam nic takiego nie bylo tam jak sie logowalem do routera edimax przez 192.168.2.1 ?

Awatar użytkownika
Gamebyt
Stały użytkownik forum
Posty: 57
Rejestracja: 2017-01-21, 22:34
Lokalizacja: Wola Filipowska

Re: Konfiguracja Routera Edimax AR-7287WnA

Postautor: Gamebyt » 2020-11-28, 20:51

Wszystko jest w Setup -> WAN -> ATM
ZTE MF286 Orange | TL-WR841N v11 LuCI OpenWrt-18.06.9 |
| TD-W8970 v1.0 |

peters
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2020-11-27, 12:51

Re: Konfiguracja Routera Edimax AR-7287WnA

Postautor: peters » 2020-11-30, 10:52

Koledzy zmiana na sztywno serwerów DNS nic nie dalo,rece opadaja.
Wpisalem Preferownay oraz Alternatywny. Tak jak kolega wyzej podal.
W komunikacie diagnozy windows jest taki komunikat :
Ten komputer jest prawdopodobnie skonfigurowany poprawnie ,ale urządzenie lub zasób (serwer DNS ) nie odpowiada.

peters
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2020-11-27, 12:51

Re: Konfiguracja Routera Edimax AR-7287WnA

Postautor: peters » 2020-12-04, 20:03

Okazalo sie przez informatyka wezwanego przezemnie ze nie ma przydzielonego IP i innego jeszcze parametru.
Widac to bylo jak na dloni przez wejscie do Logow Edimaxa.
Przez wiersz polecen tez mozna bylo zauwazyc.
Router Edi idzie na zwrot. Co Kupic nie wiem.
Chyba cos podobnego tylko inny model.

Awatar użytkownika
Gamebyt
Stały użytkownik forum
Posty: 57
Rejestracja: 2017-01-21, 22:34
Lokalizacja: Wola Filipowska

Re: Konfiguracja Routera Edimax AR-7287WnA

Postautor: Gamebyt » 2020-12-04, 23:50

Polecam TP-Link TD-W8970, dobrze się synchronizuje, do dzisiaj go używam jedynie jako serwer druku oraz media serwer. A myślę że już z 8 lat go mam ;)
ZTE MF286 Orange | TL-WR841N v11 LuCI OpenWrt-18.06.9 |
| TD-W8970 v1.0 |

peters
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2020-11-27, 12:51

Re: Konfiguracja Routera Edimax AR-7287WnA

Postautor: peters » 2020-12-06, 23:02

Dziękuje ale nie chce juz żadnego TP-Linka.
Celuje w cos takiego :
Tenda D301-V2.
I chyba ten kupie,jak sie popsuje to nie bedzie szkoda.
https://www.komputronik.pl/product/3416 ... gJ_XfD_BwE

Najchętniej kopiłbym Linksys'a ale juz nie robia na linie ADSL,bo nie moge »»znaleźć««.

https://www.linksys.com/pl/p/P-E1700/
Lub jakiegos D-Linka do 200zl ale ten co znalazłem to okolo 400zl.
Router D-LINK DSL-3682
Lub taki Router D-Link DSL-3788/E Ten chyba nie bedzie dobry choc wtyczke RJ11 posiada.

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3901
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Konfiguracja Routera Edimax AR-7287WnA

Postautor: radius » 2020-12-07, 13:05

peters pisze:...Spalił mi sie router Tp-link( osobiście odradzam ten router) w ciagu niecałych 5 lat poszly do kosza dwie sztuki...


A Kolega wie, że w sieci teletechnicznej jest napięcie? I teoretycznie wyłączanie z prądu niewiele chroni urządzenia ADSL, bo mogą zostać uszkodzone przez port RJ11. Miałem wiele takich przypadków. Szczególnie wsie i podbudowa słupowa. Z czasem zaczęli montować na nich odgromówkę (pionowy drut na czubku, bednarka do ziemi).
Jak Ci pali TP-Linki to martw się o Pentagrama, Asusa i cokolwiek innego co kupisz.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 24243
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Konfiguracja Routera Edimax AR-7287WnA

Postautor: wojteks » 2020-12-07, 16:31

Tp-Linki akurat jakoś działają nawet na słabych liniach, to że się "palą" zwykle wynika z przepięć na liniach telefonicznych lub zasilających jak wcześniej wspomniał kolega radius. Oczywiście można stosować zabezpieczenie przeciwprzepięciowe po stronie linii telefonicznej i od strony zasilania domu ale to są koszty często przewyższające wartość kilku routerów.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3901
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Konfiguracja Routera Edimax AR-7287WnA

Postautor: radius » 2020-12-07, 17:08

Na słabą linię tylko chipset Broadcoma. Żadne Lantiq'i, Trendchip'y, Ralink'i, itp.
Nie widzę rozgraniczenia na wersje tej Tendy, ale wygląda, że może być na procesorze Broadcoma: https://wikidevi.wi-cat.ru/Tenda_D301

peters
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2020-11-27, 12:51

Re: Konfiguracja Routera Edimax AR-7287WnA

Postautor: peters » 2020-12-08, 23:19

Wreszcie cos konkretnego koledzy napisaliście,podziekowal.
Kupilem,ustawilem i smiga ten:
Tenda D301 v2. Ile posluzy nie wiem.
Szkoda ze ten Edimax nie chcial zadzialac, kolega informatyk siedzial i nie mogl nic zrobic.
Jakie logi chcial mi pokazac ale wcale to nie szlo zrobic.
Na wierszu poleceń cos wpisywal ale tez nie bylo żadnej odpowiedzi. Ktos wie jaka komende trzeba wpisac aby to zobaczyc?
Ma byc wymiana danych miedzy kompem a routerem i to chcialbym zrobic.
Odnośnie spalonych TP-Link to najprawdopodobniej uwaliło cos sie przez RJ11 czyli gdzieś po kablu od TPSA.

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6092
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Konfiguracja Routera Edimax AR-7287WnA

Postautor: onken » 2021-06-29, 09:12

Była pewnie burza to sie i uwaliło... I nie jest to wina routera a lini TPSa

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w Orange lub T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW


Wróć do „Internet WiMax (Netia, T-Mobile (Era))”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość