problem z siecią wimax

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu WiMax z firmy Netia, T-Mobile (Era) (Polska Telefonia Cyfrowa).

Moderator: Moderatorzy

adameczek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2009-04-06, 21:15
Lokalizacja: malbork

problem z siecią wimax

Postautor: adameczek » 2009-04-06, 22:01

Witam.
Mam problem z wimax netia z synchronizacją na zasilaczu diody ethernet cały czas pulsuje, miga. Problem występuje od kilku dni to znaczy wieczorem załapie sygnał i jest internet rano też jest a jak wracam z pracy to już szok brak neta. Wieczorem załapuje i tak od kilku już dni rozsynchronizowuje się. Próbowałem odłączyć urządzenie od prądu na jakiś czas bezskutecznie. Aha łącze się przez router linksys wrtp54g, najnowszy firmware. Myślę że router nic nie komplikuje tutaj bo próbowałem odłączyć go też i utworzyłem połączenie ręcznie co jest nie tak? Czy to problem z wadliwym zasilaczem czy sygnał gubi? Nie mam już sił prosze o pomoc. Do stacji bazowej mam po linii prostej 2,5 km. Internet 1mb z telefonem jakieś porady? :/

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-04-07, 07:59 ]
Poprawa pisowni - dużych liter i kropek.
Ostatnio zmieniony 2009-04-07, 06:59 przez adameczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Quest
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 204
Rejestracja: 2009-03-09, 22:05
Lokalizacja: Warszawa

Re: problem z siecią wimax

Postautor: Quest » 2009-04-06, 22:31

adameczek, zadzwoń pod *88 , może ci zasilacz ( IDU ) szwankuje. Jeżeli chodzi o diodę na zasilaczu to pali się ciągłym sygnałem. Miga ale na bramce VG.

adameczek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2009-04-06, 21:15
Lokalizacja: malbork

Re: problem z siecią wimax

Postautor: adameczek » 2009-04-06, 22:56

Na zasilaczu tylko srodkowa dioda ethernet miga pulsuje. Na modemie voice gateway pali się pierwsza dioda pwr zasilanie i trzecia te trzy kwadraciczki. Globusik się nie pali i słuchawka się nie pali.
Ostatnio zmieniony 2009-04-07, 06:56 przez adameczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Quest
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 204
Rejestracja: 2009-03-09, 22:05
Lokalizacja: Warszawa

Re: problem z siecią wimax

Postautor: Quest » 2009-04-06, 23:08

adameczek, jeżeli nie pali Ci się słuchawka to znaczy ze VG zgubił zaprogramowane parametry lub nie ma komunikacji z zasilaczem, a trzy kwadraciki odpowiadają za komunikacje z zasilaczem w tym przypadku brak. A rezultatem tego jest brak netu i telefonu. Sprawdz kabelek łączący zasilacz z Vg, ewentualnie wymień na inny. Po czym wyłącz zasilanie w Vg i podłącz na nowo, jeżeli to nie pomoże i dioda "telefonik" sie nie zapali to komórka w dłoń i zadzwoń na infolinie i zgłoś awarie. Ciebie to nic nie kosztuje znaczy serwis. A migająca dioda na zasilaczu może być przyczyną zwarcia na kablu do anteny. może coś go uszkodziło.
Pozdrawiam

adameczek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2009-04-06, 21:15
Lokalizacja: malbork

Re: problem z siecią wimax

Postautor: adameczek » 2009-04-06, 23:58

Jak jutro sytuacja się powtórzy to zgłoszę awarie. Tylko dziwi mnie mówisz migająca dioda może być przyczyną zwarcia na kablu do anteny to bym chyba w ogóle nie miał neta. A to się dzieje codziennie w różnych odstępach czasu wieczorem jest net a w dzień gdy wracam z pracy nie ma. Czekam do wieczora aż się zsynchronizuje. No nic dziękuje Tobie bardzo za poświęcenie mi uwagi z moim problemem. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2009-04-07, 06:55 przez adameczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Quest
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 204
Rejestracja: 2009-03-09, 22:05
Lokalizacja: Warszawa

Re: problem z siecią wimax

Postautor: Quest » 2009-04-07, 13:45

adameczek,
Jeżeli przyjedzie serwis to podpowiedz o wymianie kabla do anteny. Różnie bywa z takimi kablami mogą być nadłamane, izolacja uszkodzona, woda sie zbiera co powoduje utratę łączności z anteną. Jeżeli serwis podłączy laptopa i nie będzie miał łączności z anteną to sam będzie szukał przyczyny. Jeżeli jest nie duża odległość do anteny , niech rzuci prowizoryczny kabel do anteny i niech zaobserwuje ten zasilacz ( migającą diodę ). Ja stawiam na kabel.

Pozdrawiam

adameczek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2009-04-06, 21:15
Lokalizacja: malbork

Re: problem z siecią wimax

Postautor: adameczek » 2009-04-09, 21:09

no i jest już wszystko o.k przyjechali technicy z netii no i wymienili jednak końcówke na kablu do zasilacza (idu) tu był problem byłeś blisko grzegorz0123 jeszcze raz dzięki pozdrawiam :)

Quest
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 204
Rejestracja: 2009-03-09, 22:05
Lokalizacja: Warszawa

Re: problem z siecią wimax

Postautor: Quest » 2009-04-09, 21:38

adameczek, końcówkę na kablu do anteny czy do VG?

adameczek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2009-04-06, 21:15
Lokalizacja: malbork

Re: problem z siecią wimax

Postautor: adameczek » 2009-04-09, 22:11

końcówkę na kablu do anteny

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator
Posty: 11160
Rejestracja: 2006-03-27, 18:24
Lokalizacja: Polska

Re: problem z siecią wimax

Postautor: Jaco » 2009-04-09, 22:12

adameczek pisze:wymienili jednak końcówke na kablu do zasilacza
adameczek pisze:końcówkę na kablu do anteny

To może zdecyduj się bo różne wersje piszesz :D

Quest
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 204
Rejestracja: 2009-03-09, 22:05
Lokalizacja: Warszawa

Re: problem z siecią wimax

Postautor: Quest » 2009-04-09, 22:19

adameczek, czyli miałem racje co do komunikacji z antena. Wpierw wymieniłbym wtyczki bo najmniej z tym problemu, a później dopiero kabel z tym jest już więcej zachodu. :D


Wróć do „Internet WiMax (Netia, T-Mobile (Era))”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości