Era WiMax - Recenzja, testy

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu WiMax z firmy Netia, T-Mobile (Era) (Polska Telefonia Cyfrowa).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy
Posty: 3000
Rejestracja: 2008-02-21, 23:30
Lokalizacja: WL

Re: Era WiMax - Recenzja, testy

Postautor: Blido » 2010-07-13, 16:49

Lidzet98 pisze:Ale w sensie że oddam po końcu umowy czy wcześniej? I czy zwrócą mi koszty to najważniejsze

Oddasz gdy tylko okaże się że nie ma sygnału. Niby po co miałbyś trzymać zestaw do końca umowy? A kosztów nie zwracają, bo żadnych nie ponosisz. Opłata aktywacyjna jest doliczana do pierwszej faktury, a faktury nie otrzymasz jeśli net nie działa. Jeśli skorzystasz z usług monterów to również im nic nie musisz płacić jeśli okaże się że nie ma u Ciebie zasięgu.

Awatar użytkownika
Brylant19
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 283
Rejestracja: 2010-05-04, 14:36
Lokalizacja: ---

Re: Era WiMax - Recenzja, testy

Postautor: Brylant19 » 2010-08-08, 00:40

Witam
Nie wiecie gdzie najblizej mojej miejscowosci (Gzów , Łodzkie) moze znajdowac sie BTS z nadajnikiem WiMaxa Ery...??
Na okolo mnie sporo Btsow ale nie mam pojecia na ktorym moze wsiec Wimax..

PS
Dzwonilem do Ery zeby zapytac czy jestem w zasiegu to gosc najpierw powiedzial ze nie bedzie zasiegu a po chwili zaczal sie wachac i powiedzial ze z mapki wynika jest na granicy i jest szansa na zasieg... i ze jak sie zdecyduje to powinni przyjechac zobaczyc..


Za 2miesiace konczy mi sie ajplus i mysle co wziac..

Bede wdzieczny za pomoc:)

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22057
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Era WiMax - Recenzja, testy

Postautor: ja.michal » 2010-08-08, 00:58

Tutaj masz wykaz pozwoleń gdzie są stacje m.in. WiMax Ery i Netii.
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text

Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy
Posty: 3000
Rejestracja: 2008-02-21, 23:30
Lokalizacja: WL

Re: Era WiMax - Recenzja, testy

Postautor: Blido » 2010-08-08, 02:07

Z wykazu pozwoleń radiowych w służbie stałej wynika że najbliższy BS Wimaksa znajduje się na kominie mleczarni przy ul. Sobieskiego w Skierniewicach. Oto zdjęcia tego komina:
http://commondatastorage.googleapis.com ... 749113.jpg
http://commondatastorage.googleapis.com ... 748827.jpg
To 15 km w linii prostej, ale jeśli będzie bezpośrednia widoczność to będzie można zestawić link bez problemu. Spróbuj wypatrzeć ten komin ze swojego domu za pomocą lornetki.

Awatar użytkownika
Brylant19
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 283
Rejestracja: 2010-05-04, 14:36
Lokalizacja: ---

Re: Era WiMax - Recenzja, testy

Postautor: Brylant19 » 2010-08-08, 11:45

raczej cięzko bedzie o bezpośrednia widocznosc kominu... Moja miejscowosc jest troche w dołku wiec z tego co widze jak piszecie to moze byc problem... No nie wiem moze zamowie tych chłopakow niech przyjada i zobacza... chyba nic nie strace, a moge zyskac bo z ajplusem ciezko życ w zgodzie z EDGE.... A Polsat tez postawil stacje w Sk-c i tez jestem na skraju zasięgu na ich mapce a mam nadzieje ze lepszy zasieg maja te WiMaxy....

Ach ciezko.... :cwaniak:

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6776
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: Era WiMax - Recenzja, testy

Postautor: Patryk » 2010-08-08, 12:33

Wimax ma mniejszy zasięg niż UMTS900, w dodatku w przypadku większych odległości wymagana jest widoczność optyczna ze stacją bazową.
Na 15 km bez widoczności nie zadziała na pewno.

Awatar użytkownika
Brylant19
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 283
Rejestracja: 2010-05-04, 14:36
Lokalizacja: ---

Re: Era WiMax - Recenzja, testy

Postautor: Brylant19 » 2010-08-08, 15:26

Czyli mowisz ze nie ma szans?? trudno...
A w CP tez mam taka sytuacje ciezka naokoło mnie jest zasieg ale tez juz sie niby konczy... kurde nie wiem.... :cry:

wfdd
Użytkownik forum
Posty: 34
Rejestracja: 2010-08-09, 15:20
Lokalizacja: Tczew

Re: Era WiMax - Recenzja, testy

Postautor: wfdd » 2010-08-20, 17:07

Na jakiej wysokości macie zamontowane ODU?

neon
Stały użytkownik forum
Posty: 67
Rejestracja: 2009-08-19, 17:34
Lokalizacja: Gorzów Wlkp

Re: Era WiMax - Recenzja, testy

Postautor: neon » 2010-08-20, 18:33

Słuchajcie tego.

Przed chwilą dzwoniłem do Ery pytać się o Wimaxa i powiedzieli mi, że usługa ta została wstrzyzmana do odwołania. Co się dzieje ?

Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy
Posty: 4198
Rejestracja: 2009-01-13, 20:05
Lokalizacja: Świdwin

Re: Era WiMax - Recenzja, testy

Postautor: sp6huk » 2010-08-20, 18:39

neon pisze:Co się dzieje ?
Też nie wiem o co chodzi, ale ponoć od dzisiaj na terenie całego kraju, nie można zamawiać WiMAX'a od Ery.

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6776
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: Era WiMax - Recenzja, testy

Postautor: Patryk » 2010-08-20, 19:08

sp6huk pisze:Też nie wiem o co chodzi, ale ponoć od dzisiaj na terenie całego kraju, nie można zamawiać WiMAX'a od Ery.


Transmisji brak pewnie...

wfdd
Użytkownik forum
Posty: 34
Rejestracja: 2010-08-09, 15:20
Lokalizacja: Tczew

Re: Era WiMax - Recenzja, testy

Postautor: wfdd » 2010-08-20, 19:17

lulz. A co, jeśli już zamówiłem wimaxa?

sobpiotr27
Użytkownik forum
Posty: 39
Rejestracja: 2010-08-17, 12:50
Lokalizacja: Wrocław

Re: Era WiMax - Recenzja, testy

Postautor: sobpiotr27 » 2010-08-20, 19:25

Co to znaczy brak transmisji? Jeśli jestem użytkownikiem wimaxa, to mam prawo się martwić? OStatnio zauważyłem lekkie obniżenie jakości usługi(Czasem utraty pakietów) ale ogólnie wszystko działa)

Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy
Posty: 5636
Rejestracja: 2006-02-20, 22:13
Lokalizacja: Bratoszewice

Re: Era WiMax - Recenzja, testy

Postautor: Sundance_kid » 2010-08-20, 19:37

sobpiotr27 wygląda na to, że wykorzystali swoje możliwości i nie chcą podłączać więcej żeby drastycznie nie spadła jakośc usługi.

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6776
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: Era WiMax - Recenzja, testy

Postautor: Patryk » 2010-08-20, 19:42

sobpiotr27 pisze:Co to znaczy brak transmisji?


Problem z dostępnością wolnych zasobów transmisyjnych w sieci.
Na to "chorują" wszyscy operatorzy komórkowi (w najmniejszym stopniu Orange).
A najpierw trzeba przecież obsłużyć ruch, który generuje największy zysk, czyli głos i dane pakietowe via GSM/UMTS.


Wróć do „Internet WiMax (Netia, T-Mobile (Era))”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości