Netia - ping

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu WiMax z firmy Netia, T-Mobile (Era) (Polska Telefonia Cyfrowa).

Moderator: Moderatorzy

myron07
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2010-05-05, 15:59
Lokalizacja: Szczecin

Netia - ping

Postautor: myron07 » 2010-05-05, 16:14

Czesc.
Od okolo 6 dni mam pingi mniej wiecej po 140 w grach i gdy pinguje onet,wp,netie(wczesniej byly po 60)
Byli dzisiaj u mnie technicy z netii sprawdzali wszystko i okazalo sie ze strasznie slaby sygnal jest tylko 4 kreski(z Radisona) wiec zmienili zeby z innego nadajnika lapac w koncu zmienili i powiedzieli ze teraz jest lepiej i kresek(czy jak to sie mowi :D) 7 jest(Warszewo). Technik wszedl w uruchom zaczal pingowac(na swoim laptopku) i nic sie nie zmienilo. Na koncu powiedzieli ze nic oni nie moga zrobic. Czy ktos ma taki sam problem jak ja i wie jak temu zaradzic? Mieszkam 3km za Szczecinem(Czarna Łąka).
Zielony jestem to nie czepiajcie sie za zwroty:
Ostatnio zmieniony 2010-05-05, 16:30 przez myron07, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy
Posty: 16484
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Netia - ping

Postautor: Jo_gurt » 2010-05-05, 16:30

Jak technicy nic nie zrobili to co możemy? :/

myron07
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2010-05-05, 15:59
Lokalizacja: Szczecin

Re: Netia - ping

Postautor: myron07 » 2010-05-05, 16:31

No ale jak umieli popsuć(samo sie raczej nie popsulo :D), to powinni chyba umiec naprawic ten problem :)

[ Dodano: 2010-05-05, 17:34 ]
Jestem nalogowym graczem Cs'a a wiadomo ze na takim pingu nie da sie grac w FPS'y ;/

lukiR
Użytkownik forum
Posty: 42
Rejestracja: 2008-06-22, 10:48
Lokalizacja: Szamotuły

Re: Netia - ping

Postautor: lukiR » 2010-05-05, 21:30

A masz bezpośrednią widoczność ze stacją Wimax Netii? Jeśli nie to może gdzieś po drodze stoi sobie drzewko, na którym wyrosły liście i będziesz miał duży problem z sygnałem.

myron07
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2010-05-05, 15:59
Lokalizacja: Szczecin

Re: Netia - ping

Postautor: myron07 » 2010-05-06, 11:27

Technik byl na dachu i mowil ze widac nadajnik z niego. W sumie nie wiem co sie moglo popsuc przez ponad poltora roku net dobrze chodzil pingi bylo po 60 a teraz nagle po 140

Patrik0
Stały użytkownik forum
Posty: 76
Rejestracja: 2009-05-18, 16:33
Lokalizacja: Mała Nieszawka

Re: Netia - ping

Postautor: Patrik0 » 2010-05-06, 13:00

Wiosna przyszła :cwaniak:

Awatar użytkownika
dacula
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 189
Rejestracja: 2007-12-16, 21:59
Lokalizacja: Bytom

Re: Netia - ping

Postautor: dacula » 2010-05-09, 13:03

Jesli dobrze pamietam to masz w Szczecinie dwie stacje WiMAX.
Mozliwe, ze gdzies w okolicy pojawilo sie wiecej terminalii i Twoj znalazl sie w torze radiowym.

Parametry radiowie sa bardzo slabe?

Mozesz podeslac zrzut jak wygladaja?

Jak robisz test to co pingujesz?

Pusc tracerta (jesli to Windows) lub mtra na adres tego serwera, na ktorym grasz. Drugim hopem jesli masz router (lub pierwszym jesli nie) bedzie BRAS Netii (w Twoim przypadku chyba router w Poznaniu). Zapisz sobie adres IP.

I pusc do niego ping np. 5000 paczek i zobacz jak wygladaja czasy, jesli juz tutaj bedziesz mial problem to sa mozliwe dwa powody wlasnie wspomniane wyzej radio lub wysycenie pasma radiowego/uplink do BS. Jesli bedzie okej to mozesz od razu wykluczyc radio i problemu nalezy szukac wyzej w sieci Netii (lub juz u innego operatora).
Nie, nie jestem monterem WiMAX i pracownikiem Netii ;-)
Przede wszystkim jestem zadowolonym klientem :)

myron07
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2010-05-05, 15:59
Lokalizacja: Szczecin

Re: Netia - ping

Postautor: myron07 » 2010-05-09, 14:24

Tracert netii: http://www10.speedyshare.com/files/2234 ... racert.JPG

Parametry radiowie sa bardzo slabe? Nie znam sie na typ technicy powiedzieli ze byly 4 kreski i teraz poprawili na 7. Podaj komende to sprawdze i wrzuce. Jak sam znajde to napisze

Mozesz podeslac zrzut jak wygladaja? http://www.speedyshare.com/files/22346746/ping.JPG

Jak robisz test to co pingujesz? Onet,netie,wp, serwery w Cs'sie i wszedzie sa podobny 140-160.

Od wczoraj jest gorzej mialem pingi na najlepszych serwerach w Cs'a po 120-130 a teraz po 160:/ z pingowaniem onetu,wp i netii to samo

Awatar użytkownika
dacula
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 189
Rejestracja: 2007-12-16, 21:59
Lokalizacja: Bytom

Re: Netia - ping

Postautor: dacula » 2010-05-09, 14:55

Jesli chcesz sprawdzic parametry radiowe to musisz sie podlaczyc pod radio terminal do IDU (port ETH). Na forum znajdziesz jak to zrobic. Kreski to nie jest dla mnie wartosc mierzalna :P

Wzrost czasow masz do BRAS, wiec albo radio albo problem z uplinkiem do BS. Mysle jednak, ze to bedzie radio, bo w przypadku problemow z uplinkiem to zgloszen byloby wiecej.
Nie, nie jestem monterem WiMAX i pracownikiem Netii ;-)

Przede wszystkim jestem zadowolonym klientem :)


Wróć do „Internet WiMax (Netia, T-Mobile (Era))”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość