[problem] wimax netia router linksys wrtu54g-tm

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu WiMax z firmy Netia, T-Mobile (Era) (Polska Telefonia Cyfrowa).

Moderator: Moderatorzy

adameczek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2009-04-06, 21:15
Lokalizacja: malbork

[problem] wimax netia router linksys wrtu54g-tm

Postautor: adameczek » 2011-03-31, 22:40

posiadam internet wimax netia z telefonem zakupiłem router linksys wrtu54g-tm i mam problem z podłączeniem routera do tego internetu przydałby mi się jakiś schemat niby podłączyłem ale nie mam ostatniej diody na vg ta słuchawka od telefonu nie pali się nawet nie mogę wejść w adres przeglądarki 192.168.0.1 żeby skonfigurować coś czy ten router aby na pewno współpracował z netią wimax w instrukcji tego routera coś tam pisze że" w wersji urządzenia linksys wrtu54g-tm porty phone1 oraz phone2 są nieaktywne " nie wiem co robić? proszę o pomoc

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9185
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: [problem] wimax netia router linksys wrtu54g-tm

Postautor: key » 2011-03-31, 23:05

adameczek pisze: nie wiem co robić?


W pierwszej kolejnosci dokupic klawiature - twoja jest jakas wybrakowana, brakuje Ci duzych liter i znakow przestankowych.

Router resetujesz, wpinasz sie kablem w port LAN i wpisujesz w celu konfiguracji w przegladarke IP serwera DHCP.

Port WAN konfigurujesz na DHCP client.

Netie laczysz kablem w port "WAN". Nie wiem jakie adresy IP dostajesz z Netii, ale twoj router nie moze byc w tej samej podsieci.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy
Posty: 16484
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: [problem] wimax netia router linksys wrtu54g-tm

Postautor: Jo_gurt » 2011-04-01, 10:09

key pisze:Nie wiem jakie adresy IP dostajesz z Netii,

Publiczne, więc nie ma problemu. Natomiast WiMAX to PPPoE.

adameczek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2009-04-06, 21:15
Lokalizacja: malbork

Re: [problem] wimax netia router linksys wrtu54g-tm

Postautor: adameczek » 2011-04-02, 19:27

router skonfigurowałem internet działa ale przez router wolno wczytują się strony z błędami? jak prawidłowo skonfigurować w ustawieniach go pod wimax netia ? bo coś jest nie tak nie znam się za dobrze

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9185
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: [problem] wimax netia router linksys wrtu54g-tm

Postautor: key » 2011-04-02, 19:30

Sprawdz MTU

adameczek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2009-04-06, 21:15
Lokalizacja: malbork

Re: [problem] wimax netia router linksys wrtu54g-tm

Postautor: adameczek » 2011-04-02, 19:42

mtu jest ustawione na 1492 i próbowałem na 1500 to samo w advanced routing nie wiem jak ma być ta opcja dynamic routing na disable czy lan&wirelles ,wan,both no i opcja operating mode czy router czy bridge może ktoś mi wysłać jakiegoś gotowca jak to ustawić prawidłowo pod wimax netia

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9185
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: [problem] wimax netia router linksys wrtu54g-tm

Postautor: key » 2011-04-02, 20:12

Zmniejsz. Najlepiej sprawdz przy pomocy "ping -l " jakiej wielkosci pakiety nie bede fragmentowane.

adameczek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2009-04-06, 21:15
Lokalizacja: malbork

Re: [problem] wimax netia router linksys wrtu54g-tm

Postautor: adameczek » 2011-04-02, 20:38

zresetowałem router ustawiłem jeszcze raz i wszysto jest już w porządku internet śmiga jak szalony! widocznie coś po stronie neti było serwery dns dziękuję za pomoc


Wróć do „Internet WiMax (Netia, T-Mobile (Era))”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości