[problem] Neostrada między miastami

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu WiMax z firmy Netia, T-Mobile (Era) (Polska Telefonia Cyfrowa).

Moderator: Moderatorzy

KablexMad
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2012-04-02, 20:43
Lokalizacja: Z Piwnicy:)

[problem] Neostrada między miastami

Postautor: KablexMad » 2012-04-02, 21:30

Cześć,
jestem nowy.Witam pasjonatów.
W moim stałym miejscu zamieszkania mam Neo1Mb/s. w technologi BiMax cpe idu. :) Korzysta z niej moja rodzina.Obecnie gdzie mieszkam ping średnio ponad 1000(!), straty pakietów czasami dochodzą do 50%.
Moja obecna sieć to akademicka, światłowodowa, Bóg raczy wiedzieć czyj jest router z którym się łącze za free.
Czy jest (jakakolwiek) możliwość podzielenia rodzinnego łącza międzymiastowo, najchętniej przez komórkę edge.
Wujek google nic nie daje.Proszę o szczere i wyrozumiałe odpowiedzi.

PS:jeżeli zły dział, to proszę o nieprzenoszenie.
Ostatnio zmieniony 2012-04-02, 22:39 przez KablexMad, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10423
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: [problem] Neostrada między miastami

Postautor: krystianb » 2012-04-02, 21:50

KablexMad pisze:Neo1Mb.
Jeden metr bieżący?
KablexMad pisze: BiMax cpe idu.
Cóż to takiego, czyżby WiMax? Niemożliwe neo jest świadczone tylko na miedzi.

KablexMad pisze:Moja obecna sieć to akademicka, światłowodowa, Bóg raczy wiedzieć czyj jest router z którym się łącze za free.
To światłowodowa czy bezprzewodowa, bo tu rozdwojenia jaźni dostanę. Poza tym nie wolno łączyć się do cudzej sieci bez pozwolenia »WiFi i prawo«

KablexMad pisze:Czy jest (jakakolwiek) możliwość podzielenia rodzinnego łącza międzymiastowo, najchętniej przez komórkę edge.
A jak to sobie wyobrażasz :rotfl:

KablexMad pisze:Wujek google nic nie daje.
Ma racje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9200
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: [problem] Neostrada między miastami

Postautor: key » 2012-04-02, 21:51

KablexMad pisze:Proszę o szczere i wyrozumiałe odpowiedzi.


Nie bardzo rozumiem jak sobie to wyobrazasz. GSM/UMTS nie uwzglednia transmisji danych point2point. Zamiast kombinowac w ta strone nie lepiej wziac internet przez UMTS? koszty beda nizsze niz twoje wygibasy.
Ostatnio zmieniony 2012-04-02, 22:19 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.

KablexMad
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2012-04-02, 20:43
Lokalizacja: Z Piwnicy:)

Re: [problem] Neostrada między miastami

Postautor: KablexMad » 2012-04-02, 22:31

Ok, może inaczej.Obecnie routerkiem mam dostęp do sieci mówiąc laickim językiem, której przepustowość waha się od 2mb/s do 11.Pierwszy raz w życiu się z tym spotykam.Jest to połączone z "udogodnieniami" napisanymi w pierwszym poście.Ta sieć jest publicznego dostępu, legalna.Moje łącze rodzinne to:http://gsmonline.pl/portal/news/news.jsp?s0n_id=18668 prawdopodobnie taki typ.
Pytanko: Czy do neo mogą być podłączone 2 modemy z 2 różnymi kompami?Nie od odblokowanego portu na centrali TP?
Od czego to zależy?
Eksperci pomocy :]
Edit: korekta u góry z 1Mb na 1Mb/s.
Ostatnio zmieniony 2012-04-03, 05:01 przez KablexMad, łącznie zmieniany 1 raz.

acek
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2011-11-08, 15:09
Lokalizacja: /home/acek

Re: [problem] Neostrada między miastami

Postautor: acek » 2012-04-02, 23:29

Teoretycznie mógłbyś uruchomić serwer VPN albo proxy na własne potrzeby. Taki serwer mógłby np. stosować optymalizację treści i kompresję (stratną albo bezstratną), co pozwoliłoby zaoszczędzić na transferze w przypadku usługi GPRS/UMTS/LTE.

Ze względu na niewielki upload w usłudze TP, takie rozwiązanie raczej nie zwiększy komfortu korzystania z Internetu, chyba że zamierzasz korzystać z EDGE albo GPRS albo darmowego UMTS Aero2. W porównaniu z siecią z pingami powyżej 1000ms i stratami sięgającymi 50% rzeczywiście powinno być lepiej, ale do tego nie potrzeba tunelowania.

Czyli udostępnianie międzymiastowe to rozwiązanie dla zapaleńców, którzy chcą sobie poeksperymentować i w tym przypadku raczej nie będzie przydatne.

Poza tym takie udostępnianie Neostrady budzi wątpliwości prawne. Nie wiem jak to jest w przypadku tej usługi na WiMaksie, ale udostępnianie zwykłej usługi Neostrady nie jest dozwolone, więc pewnie ty też masz w umowie odpowiednie zapisy.

Podsumowując, tak jak napisał key, należy rozejrzeć się za lepszym łączem. Tyle, że w okolicach akademika sieci mogą być mocno obciążone. Więc może, w miarę możliwości, warto wybrać coś innego niż UMTS.

Te pingi ponad 1000ms i straty masz do najbliższego routera, czy pojawiają się głębiej w sieci? Jak wygląda traceroute, np. do onetu?
values of β will give rise to dom! System operacyjny

KablexMad
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2012-04-02, 20:43
Lokalizacja: Z Piwnicy:)

Re: [problem] Neostrada między miastami

Postautor: KablexMad » 2012-04-03, 00:21

acek jesteś wielki ;)
Traceroute:(godz 1:20)
Śledzenie trasy do onet.pl [213.180.141.140]
z maksymalną liczbą 30 przeskoków:

1 * * * Upłynął limit czasu żądania.
2 * * * Upłynął limit czasu żądania.
3 * * * Upłynął limit czasu żądania.
4 * * * Upłynął limit czasu żądania.
5 * * * Upłynął limit czasu żądania.
6 * * * Upłynął limit czasu żądania.
7 * * * Upłynął limit czasu żądania.
8 * * * Upłynął limit czasu żądania.
9 26 ms 23 ms 21 ms sg1.any.onet.pl [213.180.141.140]

Śledzenie zakończone.
Ping do bramy (ta sama godzina), zaznaczam, że nie jest kryterium wiarygodnym:Badanie 10.0.0.1 z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 10.0.0.1: bajtów=32 czas=88ms TTL=64
Odpowiedź z 10.0.0.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
Odpowiedź z 10.0.0.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
Odpowiedź z 10.0.0.1: bajtów=32 czas=6ms TTL=64

Statystyka badania ping dla 10.0.0.1:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
(0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 1 ms, Maksimum = 88 ms, Czas średni = 24 ms
Co do zgody TP na tzw"sharing" ale tylko w obrębie 1 gospodarstwa domowego(!), to infolinia lub umowa da mi odpowiedź :D
Tak na dobrą sprawę to wychodzi na to,że mam 2 najlepsze możliwości:
net na modem 3G, lub neo na VPN-ie.

acek
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2011-11-08, 15:09
Lokalizacja: /home/acek

Re: [problem] Neostrada między miastami

Postautor: acek » 2012-04-03, 01:35

Jeśli chodzi o traceroute do onetu i ping 10.0.0.1, to czasy są akceptowalne. Czy to znaczy że problemy z dużym pingiem i stratami dotyczą tylko niektórych serwerów lub sieci? Mam nadzieję, że polecenia wykonałeś w czasie, gdy problemy występowały.

Bo jeśli problem dotyczy osiągalności tylko niektórych sieci, to wtedy rzeczywiście jakaś forma tunelowania przez Neostradę może znacząco pomóc bez konieczności zakupu dodatkowej usługi. Tylko, że takie rozwiązanie może nie być akceptowalne z powodów regulaminowych.

Pokaż jeszcze ping i traceroute do któregoś z serwerów, w przypadku których problem występuje.

W przypadku onetu można przyczepić się, że sieć nie przekazała komunikatów ICMP (typu 11, kod 0) i można domyślać się, że komunikaty ICMP typu 3, kod 4 też nie będą przechodziły, co uniemożliwi działanie MTU discovery (RFC 1191), ale to pozostaje bez związku z dużymi opóźnieniami i stratami.
values of β will give rise to dom! System operacyjny

KablexMad
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2012-04-02, 20:43
Lokalizacja: Z Piwnicy:)

Re: [problem] Neostrada między miastami

Postautor: KablexMad » 2012-04-03, 09:04

Traceroute 9:56
Śledzenie trasy do wp.pl [212.77.100.101]
z maksymalną liczbą 30 przeskoków:

1 * * * Upłynął limit czasu żądania.
2 * * * Upłynął limit czasu żądania.
3 * * * Upłynął limit czasu żądania.
4 * * * Upłynął limit czasu żądania.
5 * * * Upłynął limit czasu żądania.
6 * * * Upłynął limit czasu żądania.
7 * * * Upłynął limit czasu żądania.
8 27 ms 19 ms 20 ms www.wp.pl [212.77.100.101]

Śledzenie zakończone.
Ping do ip
Badanie 10.0.0.102 z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 10.0.0.102: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128
Odpowiedź z 10.0.0.102: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128
Odpowiedź z 10.0.0.102: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128
Odpowiedź z 10.0.0.102: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128

Statystyka badania ping dla 10.0.0.102:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
(0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 0 ms, Maksimum = 0 ms, Czas średni = 0 ms
Masz rację serwer nie wyrabia czasem.Mój net to darmowy publiczny hotspot urzędu miasta. Pewnego:)
Prędkość to czasem ponad 500kb/s, czasem 20:/ ISP: INEA.
Dzięki wielkie wszystkim za pomoc, w szczególności userowi acek za trud mi poświęcony.
Wychodzi na to, że publiczna sieć to syf.(Być może nie zawsze) i należy korzystać z własnego łącza, gdy tylko dostępne.
Wesołych Świąt,smacznego jajka i mokrego dyngusa.

PS: tematu na razie nie zamykam, gdyby były jakieś sugestie od Was, lub problemy z mojej strony.

KablexMad
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2012-04-02, 20:43
Lokalizacja: Z Piwnicy:)

Re: [problem] Neostrada między miastami

Postautor: KablexMad » 2012-04-30, 14:48

Badanie 10.0.0.1 z 32 bajtami danych:
Upłynął limit czasu żądania.
Upłynął limit czasu żądania.
Upłynął limit czasu żądania.
Upłynął limit czasu żądania.
Odpowiedź z 10.0.0.1: bajtów=32 czas=477ms TTL=64
Odpowiedź z 10.0.0.1: bajtów=32 czas=20ms TTL=64
Odpowiedź z 10.0.0.1: bajtów=32 czas=26ms TTL=64
Upłynął limit czasu żądania.
Upłynął limit czasu żądania.
Upłynął limit czasu żądania.
Upłynął limit czasu żądania.
Odpowiedź z 10.0.0.1: bajtów=32 czas=51ms TTL=64
Upłynął limit czasu żądania.
Odpowiedź z 10.0.0.1: bajtów=32 czas=1214ms TTL=64
Upłynął limit czasu żądania.
Upłynął limit czasu żądania.
Odpowiedź z 10.0.0.109: Host docelowy jest nieosiągalny.
Upłynął limit czasu żądania.
Upłynął limit czasu żądania.
Odpowiedź z 10.0.0.109: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 10.0.0.1: bajtów=32 czas=1036ms TTL=64
Odpowiedź z 10.0.0.1: bajtów=32 czas=3ms TTL=64
Upłynął limit czasu żądania.
Odpowiedź z 10.0.0.109: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 10.0.0.109: Host docelowy jest nieosiągalny.
Upłynął limit czasu żądania.
15:37 30 kwiecień.
Co oznacza Odpowiedź z 10.0.0.109: Host docelowy jest nieosiągalny?
10.0.0.109 to IP.Ping mierzyłem do bramy(!)
Takie problemy ma moje łącze.
Proszę o pomoc.

KablexMad
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2012-04-02, 20:43
Lokalizacja: Z Piwnicy:)

Re: [problem] Neostrada między miastami

Postautor: KablexMad » 2013-01-31, 16:36

Cześć.
Przeładowanie jakiejkolwiek sieci jest negatywnym czynnikiem na który nie mam wpływu.
Szczególnie dotyczy to publicznych. Pozdrawiam wszystkich adminów przy okazji
w szczególności tych zabezpieczonych wi-fi. Mój obecny ds podpięty do pioniera w Wielkopolsce działa nieźle.
Dla potomnych: w mojej kwesti okazało się pomocne aero2, modem z playa, i stronka jdtech.pl

Dzięki za pomoc wszystkim.
PS: Admin, temat uważam za zamknięty.


Wróć do „Internet WiMax (Netia, T-Mobile (Era))”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości