[Netia] Netia Wimax - zmiana routera WIFI

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu WiMax z firmy Netia, T-Mobile (Era) (Polska Telefonia Cyfrowa).

Moderator: Moderatorzy

davidh5
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2011-09-29, 10:10
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

[Netia] Netia Wimax - zmiana routera WIFI

Postautor: davidh5 » 2013-07-26, 18:34

Witam,
planuję zmianę routera wifi działającego przy łączu Netia Wimax. Obecnie mam model Linksys WRT54GCv3 i wszystko działa prawidłowo, ale niestety zasięg jest niewystarczający. Nie wiem czy za grube ściany czy co :-) Chcę przede wszystkim poprawić zasięg sieci bezprzewodowej i domyślam się, że lepiej by to działało w standardzie N(chyba nawet tym 300mbps). Mam jednak problem z wyborem routera. Czym mam się kierować?
Wiem, że router musi mieć możliwość ustawiania połączenia PPPoE oraz wejście WAN na kabel RJ45. Czy coś jeszcze jest istotne?
W razie potrzey mogę wrzucić zdjęcia VG i zasilacza anteny.
Najbardziej byłbym wdzięczny za podanie konkretnych modeli jakie mogę zakupić. Dodam, że zależy mi na tym aby wydać jak najmniej pieniędzy, gdyż internet i tak ma tylko 1mb, więc nie ma co w niego inwestować :-D
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Dawid

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10487
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: [Netia] Netia Wimax - zmiana routera WIFI

Postautor: krystianb » 2013-07-26, 18:39

davidh5 pisze: Chcę przede wszystkim poprawić zasięg sieci bezprzewodowej i domyślam się, że lepiej by to działało w standardzie N
Niestety mylisz się. Najprawdopodobniej nie zauważysz różnicy w zasięgu.
Jedyny sposób na poprawienie zasięgu to dodatkowe urządzenie podłączone kablem do routera, jeśli nie przesyłasz nic po sieci wewnętrznej to wystarczy najtańszy AP i ustawienie urządzeń tak aby pokrywały zasięgiem cały dom.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

davidh5
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2011-09-29, 10:10
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Re: [Netia] Netia Wimax - zmiana routera WIFI

Postautor: davidh5 » 2013-07-26, 18:52

Cholera, a myślałem, że to ma większy wpływ.
Dzięki wielkie za rozwianie nadziei :-) Niepotrzebie tylko wydałbym pieniądze. Pokombinuje coś może z ustawieniem routera, tak aby pokrywał większa część domu, a jak nie to AP :-)

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21616
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: [Netia] Netia Wimax - zmiana routera WIFI

Postautor: wojteks » 2013-07-26, 19:44

davidh5 pisze:tak aby pokrywał większa część domu,

Jeżeli chcesz zapewnić dostęp smartfonom/tabletom to one mają raczej słabe anteny wewnętrzne i słabo wykrywają zasięg.
Nie pomagam na PW!

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10487
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: [Netia] Netia Wimax - zmiana routera WIFI

Postautor: krystianb » 2013-07-26, 19:49

davidh5 pisze:a myślałem, że to ma większy wpływ.
Cały czas obowiązuje 100mW ERIP, ba jeśli potrzebujesz dobrego stabilnego połączenia. To ustaw router w tryb tylko B, albo nawet obniż max prędkość do 5Mb/s, dla 1Mb netu wystarczy, a połączenia będą bardziej stabilne, nawet zasięg będzie większy, z powodu niższych kodowań.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

davidh5
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2011-09-29, 10:10
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Re: [Netia] Netia Wimax - zmiana routera WIFI

Postautor: davidh5 » 2013-07-26, 21:50

wojteks pisze:Jeżeli chcesz zapewnić dostęp smartfonom/tabletom to one mają raczej słabe anteny wewnętrzne i słabo wykrywają zasięg.

To właśnie zauważyłem, ale nawet z netoobkiem mam problem, więc staram się to jakoś rozwiązać.

krystianb pisze:ustaw router w tryb tylko B, albo nawet obniż max prędkość do 5Mb/s

Dzięki za wskazówki, będę probował i dam znać jakie efekty :)


Wróć do „Internet WiMax (Netia, T-Mobile (Era))”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości