[Netia] ASMAX AR 1004G od Netii ograniczenie łącza.

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu WiMax z firmy Netia, T-Mobile (Era) (Polska Telefonia Cyfrowa).

Moderator: Moderatorzy

allFoRpeople
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2013-11-05, 22:36
Lokalizacja: poland

[Netia] ASMAX AR 1004G od Netii ograniczenie łącza.

Postautor: allFoRpeople » 2013-11-05, 22:43

Witam, jestem laikiem w tych sprawach i szukam pomocy, jeśli zły dział, bo nie byłem pewien - przepraszam. Otóż udostępniam internet dwóm osobą poza mną. Jedna korzysta tylko po Wi-Fi, drugi natomiast spontanicznie raz kabel, raz Wi-Fi. I tu rodzi się moje pytanie. Zależałoby mi na tym, aby ograniczyć prędkość każdej z tych osób np. do 2 mb, a może nawet generować dla każdej inne hasło. Czy na tym "sprzęcie" który posiadam jest możliwe wykonanie czegoś takiego? Jeśli to kategorycznie odpada, to jaki sprzęt jest w stanie wykonać taką robote?
Ostatnio zmieniony 2013-11-11, 15:09 przez allFoRpeople, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21640
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: [Netia] ASMAX AR 1004G od Netii ograniczenie łącza.

Postautor: wojteks » 2013-11-05, 22:52

allFoRpeople pisze:Czy na tym "sprzęcie" który posiadam jest możliwe wykonanie czegoś takiego?

Nie.

allFoRpeople pisze:to jaki sprzęt jest w stanie wykonać taką robote?

Na oryginalnym firmware czy może być alternatywne oprogramowanie? Co z modemem ADSL, masz jakiś czy musi być router z modemem?
Nie pomagam na PW!

allFoRpeople
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2013-11-05, 22:36
Lokalizacja: poland

Re: [Netia] ASMAX AR 1004G od Netii ograniczenie łącza.

Postautor: allFoRpeople » 2013-11-06, 11:36

Kurde nie bardzo potrafię ci odp. Nie wiem czy może być alternatywne FW, z czym to się wiąże?:-\ Co od modemu ADSL też nie bardzo kumam co masz na myśli. Dla mnie po prostu ma działać, więc zamieniam się w słuch, co i jak żeby wykonać takie coś. Sory za moją ułomność:-\

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21640
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: [Netia] ASMAX AR 1004G od Netii ograniczenie łącza.

Postautor: wojteks » 2013-11-06, 11:41

Ile chcesz na ten sprzęt wydać, tu propozycja http://www.ceneo.pl/9266000
Nie pomagam na PW!

allFoRpeople
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2013-11-05, 22:36
Lokalizacja: poland

Re: [Netia] ASMAX AR 1004G od Netii ograniczenie łącza.

Postautor: allFoRpeople » 2013-11-07, 00:19

hmm.. a coś tańszego? 250-300zł?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21640
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: [Netia] ASMAX AR 1004G od Netii ograniczenie łącza.

Postautor: wojteks » 2013-11-07, 08:12

allFoRpeople pisze:a coś tańszego?

Poczytaj tutaj, dyskusja na podobny temat http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=39390
Nie pomagam na PW!

allFoRpeople
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2013-11-05, 22:36
Lokalizacja: poland

Re: [Netia] ASMAX AR 1004G od Netii ograniczenie łącza.

Postautor: allFoRpeople » 2013-11-07, 20:47

chętnie kupiłbym drytek'a którego polecasz, ale w tej chwili mnie nie stać. Jak odłoże kasę, to odezwę się o pomoc w konfiguracji:)

allFoRpeople
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2013-11-05, 22:36
Lokalizacja: poland

Re: [Netia] ASMAX AR 1004G od Netii ograniczenie łącza.

Postautor: allFoRpeople » 2013-12-04, 18:45

Witam, nadszedł czas zakupu Drytek'a, którego wojteks mi poleciłeś. Przed zakupem chcę się jeszcze upewnić, czy aby na pewno spełni on moje oczekiwania.

Reasumując:
- chce udostępniać sieć trzem osobą poza moimi urządzeniami w domu, którymi są dwa laptopy, dwa smartfony,
- dwie osoby będą korzystały tylko po wi-fi, trzecia raz po wi-fi, raz po kablu,
- i tutaj najważniejsze: chcę dla każdej z tych osób wygenerować osobne hasło i limit prędkości, np. 2 mb/s.

Czy drytek podoła? I jak u niego z zasięgiem? Ważne, aby nie był gorszy niż w moim obecnym asmaxie.
Ostatnio zmieniony 2013-12-04, 23:01 przez allFoRpeople, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21640
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: [Netia] ASMAX AR 1004G od Netii ograniczenie łącza.

Postautor: wojteks » 2013-12-04, 19:35

allFoRpeople pisze:chcę dla każdej z tych osób wygenerować osobne hasło i limit prędkości

Po co różne hasła, limit prędkości obsłuży.
Nie pomagam na PW!

allFoRpeople
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2013-11-05, 22:36
Lokalizacja: poland

Re: [Netia] ASMAX AR 1004G od Netii ograniczenie łącza.

Postautor: allFoRpeople » 2013-12-04, 19:42

Moze hasło faktycznie zbędne, ale fajnie by było. Wiec mogę śmiało zamawiać?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21640
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: [Netia] ASMAX AR 1004G od Netii ograniczenie łącza.

Postautor: wojteks » 2013-12-04, 20:02

allFoRpeople pisze:Wiec mogę śmiało zamawiać?

Nikt więcej się za bardzo nie wypowiadał w temacie, pewnie możesz, poczytaj jeszcze inne opinie w necie o tym sprzęcie.
Nie pomagam na PW!

allFoRpeople
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2013-11-05, 22:36
Lokalizacja: poland

Re: [Netia] ASMAX AR 1004G od Netii ograniczenie łącza.

Postautor: allFoRpeople » 2013-12-04, 20:11

gdybym tylko znał się na tych wszystkich specjalistycznych nazwach i skrótach to chętnie bym to sprawdził, ale jestem ciemny, dlatego pytam tutaj.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: [Netia] ASMAX AR 1004G od Netii ograniczenie łącza.

Postautor: Jo_gurt » 2013-12-04, 20:32

allFoRpeople pisze:chcę dla każdej z tych osób wygenerować osobne hasło i limit prędkości,

To ty chcesz serwer PPPoE + kolejkowanie. Tylko na droższych Draytekach:
http://www.draytek.com/index.php?option ... 97&lang=ru
Ewentualnie osobno modem osobno MikroTik.

allFoRpeople
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2013-11-05, 22:36
Lokalizacja: poland

Re: [Netia] ASMAX AR 1004G od Netii ograniczenie łącza.

Postautor: allFoRpeople » 2013-12-04, 23:03

może darujmy sobie juz to osobne hasło

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2013-12-05, 05:57 ]
Darujmy sobie też tłiterowe skróty.
Ostatnio zmieniony 2013-12-05, 05:57 przez allFoRpeople, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Internet WiMax (Netia, T-Mobile (Era))”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość