[T-Mobile (Era)] Problem z internetem utrata pakietów

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu WiMax z firmy Netia, T-Mobile (Era) (Polska Telefonia Cyfrowa).

Moderator: Moderatorzy

RevNet
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2013-12-19, 21:02
Lokalizacja: Inowrocław

[T-Mobile (Era)] Problem z internetem utrata pakietów

Postautor: RevNet » 2013-12-19, 21:18

Witam mam problem z internetem od T mobile i chciał bym się poradzić jak go naprawić
żeby przybliżyć problem opowiem jak to się zaczęło.
Parametry internety Router ZTE MF60 bez anteny w domu , do 2 anten 3G mam po 5 km w przeciwnych kierunkach , działają na 2100 mhz.
To tak 6 grudnia gdy tak mocno wiało , straciłem zasięg i miałem tylko 2G dodam że 5 grudnia było 3G 3 kreski a szybkość internetu na speedtescie to 2-5 mbs down up 1-2.
To tak 6 grudnia miałem te 2G , wiedziałem że zła pogoda itd. ale normalny zasięg miałem dopiero 8 grudnia między 11 a 15 potem znowu 2G i tak do 9 grudnia.
9 kupiłem antenę dokolną , podłączyłem 4-5 kresek 3G w domu , po godzinie coś padło wystawiłem za okno i były 2-3 kreski.
Szybkość internetu spadła o ponad połowę.
Po jakimś czasie zasięg się polepszył i miałem stałe 2-3 kreski przerywane czasami 2G
18 dostałem smsa że w mojej okolicy zakończono pracę modernizacji sieci itd. itd. to sobie myślę że net lepszy i o to moja reakcja.
Zasięg 2-3 kreski jak było szybkość do 3 mb/s down do 1 ping dobry (50-100)
Ale jest jeden problem , gram w gry i przed 6 grudnia nie było tak wielkich lagów jak są teraz tz. ping przez 5 sekund mam na poziomie 999+ , dziwne że po modernizacji sieci jest gorszy internet jak był mimo anteny.
Wokół anteny jeszcze przeplotłem kabel i poprawił mi trochę zasięg ale jeszcze ta utrata pakietów mnie wkurza.
Czy da się coś z tym zrobić? Dodam że pisałem już do BOA dostałem przeprosiny upust 25% z rachunku na 1 miesiąc i tylko tyle.
Mam nadzieję że takie lagi są spowodowane 2 tygodniowym dostrajaniem anten.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 9374
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: [T-Mobile (Era)] Problem z internetem utrata pakietów

Postautor: matek451 » 2013-12-19, 21:56

Co to za antena? i po co te magiczne zabiegi z kablem. Jeśli korzystasz z UMTS2100 to trzeba było kupić porządna antenę kierunkową na 2100MHz i ustawić na któryś z tych BTS-ów UMTS2100 w twojej okolicy. Skąd dokładnie jesteś?
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

RevNet
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2013-12-19, 21:02
Lokalizacja: Inowrocław

Re: [T-Mobile (Era)] Problem z internetem utrata pakietów

Postautor: RevNet » 2013-12-19, 22:11

Kujawsko pomorskie Inowrocław Łojewo ale o zasięg mi nie chodzi a wysoki ping między godziną zazwyczaj 18 aż do rana.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 9374
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: [T-Mobile (Era)] Problem z internetem utrata pakietów

Postautor: matek451 » 2013-12-19, 23:04

A skąd wiesz jaki masz zasięg i moc sygnału?Mierzyłeś czy opierasz się na kreskach z routera. Wybacz ale to niewiele mówi o poziomie sygnału. Powtórzę jeszcze raz potrzebujesz anteny kierunkowej na 2100MHz ustawionej na BTS, który zapewni ci najlepsze parametry i ustabilizuje połączenie. Te kombinacje z tym badylem i drutem wybacz mogą ci posłużyć na święta do zrobienia choinki :) Zmiany zasięgu sieci były spowodowane modernizacja NetWorks . Powodem słabego działania sieci mogą być też dalsze prace i optymalizacja sieci w twojej okolicy. Na tych UMTS2100 będziesz miał teraz HSPA+DC do 43,2Mb/s ale do tego potrzebny nowy modem z jego obsługa.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

Awatar użytkownika
dexter18
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1369
Rejestracja: 2011-05-15, 13:57
Lokalizacja: Siucice

Re: [T-Mobile (Era)] Problem z internetem utrata pakietów

Postautor: dexter18 » 2013-12-22, 00:49

Inowrocław, Poznańska 332 masz nadajnik obsługujący U2100 jak i u900. Jest tam też pozwolenie na LTE. W Inowrocław, Cicha 5 masz również U2100, u900 jak i pozwolenie na LTE. Do HSPA+DC musisz mieć modem np. E3251, E398, E3726, ZTE MF821.
Huawei E3276 +TP Link MR3420 V2 + TL-WR841N
Cybertech 15 dBi--- ATK-20
Plus Power LTE 25GB+ Noc 100 GB

RevNet
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2013-12-19, 21:02
Lokalizacja: Inowrocław

Re: [T-Mobile (Era)] Problem z internetem utrata pakietów

Postautor: RevNet » 2013-12-22, 15:34

Okryłem coś ciekawego z tymi antenami , jeśli odłączę antenę zasięg poprawia się na 10=20 minut potem spada , jak podłączę antenę dzieje się to samo do tego są lagi.
Co do tego HSPA+DC opłaca się go kupić? I czy jeśli go kupie a zasięgu nie będzie lub będzie słaba jakość połączenia mogę go zwrócić?
Dodam że jeśli była by możliwość kupna dobrego routera z tej technologi kupił bym ,ale jakiś silniejszy , taki domowy.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 9374
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: [T-Mobile (Era)] Problem z internetem utrata pakietów

Postautor: matek451 » 2013-12-22, 20:28

Modem z obsługa HSPA+DC kupisz już za ok.120 zł. Najtańszy mobilny router z HSPA+DC to E5251 , koszt ok.200zł. Oba z Orange więc trzeba zdjąć SIMlocka. Stacjonarne routery z wbudowanym modemem to koszt 350-400zł za ZTE MF28D lub 450-550 zł B-593, DWR-921.Obsługują też LTE. Problemy z zasięgiem będziesz miał dopóki nie kupisz porządnej anteny na 2100MHz. Takie eksperymenty zbacikiem, drutami, puszkami po piwie itp. sobie daruj. Jeśli masz zacięcie majsterkowicza to zrób sobie sam antenę biquad na 2100MHz.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

cegulla
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 212
Rejestracja: 2013-04-19, 13:19
Lokalizacja: Mazowsze>Żuromin

Re: [T-Mobile (Era)] Problem z internetem utrata pakietów

Postautor: cegulla » 2014-10-10, 15:27

Przed chwilą zrobiłem na wimaxie z multimedii ping test. Wyszło z niego, że nie dało się zrobić testu na utratę pakietów.

Wynik jest taki:
Obrazek

Da radę robić coś z tą utratą pakietów ? Od strony operatora to za dużo się nie spodziewam, ale za to z mojej może można coś zrobić ?

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22057
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: [T-Mobile (Era)] Problem z internetem utrata pakietów

Postautor: ja.michal » 2014-10-10, 18:35

cegulla, ten test zawala często w kwestii utraty pakietów. Lepiej sprawdź to przez wiersz poleceń komendą ping na jakiś serwer.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: [T-Mobile (Era)] Problem z internetem utrata pakietów

Postautor: Jo_gurt » 2014-10-11, 04:51

Warto sprawdzić też pingpath, trace.
Jeśli problem utraty występuje za twoim routerem to niestety wiele nie zrobisz.

cegulla
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 212
Rejestracja: 2013-04-19, 13:19
Lokalizacja: Mazowsze>Żuromin

Re: [T-Mobile (Era)] Problem z internetem utrata pakietów

Postautor: cegulla » 2014-10-11, 12:09

Sprawdziłem w konsoli cmd i jest jednak ok. Ten ping testy namieszały mi w głowie ;)


Wróć do „Internet WiMax (Netia, T-Mobile (Era))”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość