[Netia Wimax] Po wymianie gateway'a nie działa router

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu WiMax z firmy Netia, T-Mobile (Era) (Polska Telefonia Cyfrowa).

Moderator: Moderatorzy

qbsonq
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2015-07-24, 16:26
Lokalizacja: Kielce

[Netia Wimax] Po wymianie gateway'a nie działa router

Postautor: qbsonq » 2015-07-24, 16:54

Witam,

Od dłuższego czasu korzystam z internetu WIMAX Netia. Po ostatnich burzach uszkodzeniu uległ sprzęt i po jego wymianie internet działa bez problemu, ale tylko po podłączeniu bezpośrednio do komputera. Przy próbie podłączenia się przez router, internetu nie ma - router nie może się połączyć przez PPPoE (komunikat "łączenie"). Przed awarią wszystko było ok, nie było najmniejszych problemów z połączeniem się routera do netu. Myślałem, ze to może wina routera, testowałem na innym modelu - ten sam efekt. Próbowałem wszystkiego, resetowałem routery do ustawień fabrycznych, wprowadzałem od nowa dane logowania na wypadek literówki itp, bez efektu, internet działa tylko i wyłącznie, gdy jest bezpośrednio połączony do PC. Macie jakiś pomysł? W załączniku ustawienia WANu na routerze.

Sprzęt:
- voice gateway - VG-1D1V-SIP
- router TP-LINK TL-WR841N(PL) - ten router posiadam obecnie
- dlink DL-524 - na tym testowałem i też bez pozytywnego efektu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10423
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: [Netia Wimax] Po wymianie gateway'a nie działa router

Postautor: krystianb » 2015-07-24, 17:43

Rozumiem, że na komputerze dalej łączysz się przez PPPoE.
Ja bym spróbował zrestartować sprzęt neti przed/po podłączeniem routera (tak aby nie było wcześniej do niego podpiętego kompa).
A jakie IP dostajesz na kompa podłączonego bezpośrednio? Ma ten router jakieś log'i?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

qbsonq
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2015-07-24, 16:26
Lokalizacja: Kielce

Re: [Netia Wimax] Po wymianie gateway'a nie działa router

Postautor: qbsonq » 2015-07-24, 21:41

Dziękuję za odpowiedź.

Rozumiem, że na komputerze dalej łączysz się przez PPPoE.

Tak

Ja bym spróbował zrestartować sprzęt neti przed/po podłączeniem routera (tak aby nie było wcześniej do niego podpiętego kompa).

Próbowałem, niestety nie pomogło, router cały czas nie może się podłączyć do świata.

=========================================================
Lista adresów IP, gdy gateway jest bezpośrednio podłączony do PC:
Karta PPP Netia:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Netia
Adres fizyczny. . . . . . . . . . :
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 77.255.63.139(Preferowane)
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.255
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 0.0.0.0
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 62.233.233.233
87.204.204.204
NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony

Karta Ethernet Połączenie lokalne:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (NDIS 6.20)
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : BC-AE-C5-D5-B5-C5
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::154c:de8:ae6e:4c9d%11(Preferowane)
Adres IPv4 autokonfiguracji . . . . : 169.254.76.157(Preferowane)
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . :
Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 297578181
Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-18-43-BB-B6-BC-AE-C5-D5-B5-C5
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1
fec0:0:0:ffff::2%1
fec0:0:0:ffff::3%1
NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony





===================================================

W logach routera, przy próbie połączenia:

193 1st day 00:34:42 PPP INFORMACJA sent [PADI Host-Uniq(0x000006e9)]
192 1st day 00:34:42 PPP INFORMACJA In pppd the httpd-id is 604, set link phase is 0x2
191 1st day 00:34:42 PPP INFORMACJA send_phase 2091 pppd_phase = 0x2, ipv6 = 0, ipv4 = 0^M
190 1st day 00:34:42 PPP UWAGA Standard authentication.
189 1st day 00:34:42 PPP UWAGA call pppoeFormatCmd.

===================================================

Najbardziej mnie zastanawia, skąd się wzięła różnica, że dawniej router łączył się bez problemu ze starym gatewayem, a z tym ma problem, mimo że PC jest ok.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10423
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: [Netia Wimax] Po wymianie gateway'a nie działa router

Postautor: krystianb » 2015-07-24, 22:15

Mi się skończyły pomysły. Może ktoś coś podpowie. Ewentualnie rozmowa z party line, jeśli nie masz w umowie zakazu dzielenia łącza w budynku.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

qbsonq
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2015-07-24, 16:26
Lokalizacja: Kielce

Re: [Netia Wimax] Po wymianie gateway'a nie działa router

Postautor: qbsonq » 2015-07-25, 08:29

Ok, dzięki za pomoc.

bartex03
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 414
Rejestracja: 2014-04-24, 08:42
Lokalizacja: Lublin

Re: [Netia Wimax] Po wymianie gateway'a nie działa router

Postautor: bartex03 » 2015-08-15, 23:25

Zadzwon do pomocy technicznej Netii, mają tam ogarniętych ludzi. Opisz problem i mają Ci pomoć ;)


Wróć do „Internet WiMax (Netia, T-Mobile (Era))”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość