Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Czyli nowe testy, recenzje, opisy w trakcie tworzenia.

Moderator: Moderatorzy

Conrad
Użytkownik forum
Posty: 41
Rejestracja: 2006-06-21, 22:24
Lokalizacja: Kraków

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: Conrad » 2008-12-29, 20:18

Używam obecnie AirCard 875 na programie 3G Watcher i mam tu ręczną możliwość wyboru trybu pracy: 2G, 3G, Automatic.

Jest to szczególnie przydatne w mojej okolicy gdzie mocny zasięg EDGE daje lepsze transfery niż słabiutki HSDPA. Modem na zakresie "Automatic" łączy się z HSDPA dlatego ręcznie ustawiam by korzystał z 2G.

Czy oprogramowanie dołączone do Samsunga NC10 umożliwia tego typu ustawienia??? Chodzi mi o oprogramowanie producenta bo nie spodziewam się, że wciskany przez Plusa iPlus Manager ma takie udogodnienie.

Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: YaHooo » 2008-12-29, 21:21

Conrad pisze:Chodzi mi o oprogramowanie producenta bo nie spodziewam się, że wciskany przez Plusa iPlus Manager ma takie udogodnienie.
Każde oprogamowanie udostępnia taką możliwość. Nawet iPlus Manager umożliwia wymuszenie konkretnej technologii > [iPlus]Wymuszenie HSxPA < Tu masz przykład jak wymusić 3g. Analogicznie jest 2g.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Conrad
Użytkownik forum
Posty: 41
Rejestracja: 2006-06-21, 22:24
Lokalizacja: Kraków

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: Conrad » 2008-12-29, 21:30

Dziękuję. Nie spodziewałem się...

A przy okazji wielki plus dla Plusa ;-) choć wolałbym, aby nie instalowali iPlusa Managera wraz z systemem na NC10 i pozostawili wybór klientowi.

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: YaHooo » 2008-12-29, 21:38

Nie ma za co ;)

Ale my tu na forum polecamy wyrzucenie tego iPlus Managera i zainstalowanie oprogramowania producenta. Albo jeszcze lepiej jak modem jest z trybie RAS to dial-up. Natomiast w trynie NDIS to ustawienie jego właściwości w Menadżerze Urządzeń.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 634
Rejestracja: 2007-10-04, 14:07
Lokalizacja: 127.0.0.1

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: Engelbert » 2008-12-29, 22:24

Conrad, na NC10 nie uświadczysz na chwilę obecną iPlus Menadżera - w NC10 preinstalowana jest aplikacja producenta, czyli Connection Manager.

corona
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2008-12-26, 12:12
Lokalizacja: Poland

Re: NC10 NC-10 samsung bios firmware update failure

Postautor: corona » 2008-12-31, 17:47

yark pisze:Zmiana biosu w NC10 z iplusa ( NC10-KAP1PL ) Po wejściu na stronę produktu http://www.samsung.com/pl/consumer/deta ... C10-KAP1PL , dostajemy dostęp do biosu http://org.downloadcenter.samsung.com/d ... 0_04CA.exe
Niestety standardowy firmware update kończy się niepowodzeniem. Dla modelu brandowanego iplus update nie działa. Jest to błąd samsunga, gdyż strona jest odpowiednia. Otrzymany plik WIN_NC10_04CA.exe zawiera :
AddMem.sys
b.
.
.
.
SWinFlash.exe
WinUpV01_10.exe

Pliki wypakują się do katalogu temp i tam należy je odnaleźć ( odzyskać skasowane lub dostać się do niech w inny sposób ;-)
Wystarczy uruchomic dwa ostatnie pliki exe i potwierdzić wszystkie zapytania i mamy w notebooku najnowszy bios 04CA a przy okazji zmieniamy logo bootujące ipllus'a na logo samsung. W biosie pojawia się dodatkowe menu dotyczące trybu pracy wentylatora ( cooler auto i inne ). Polecam wersję NC10 z 2GB ram. Czy ktoś sprawdził pracę nc10 z 4GB ram ??


Czy mógłby ktoś udostępnić te dwa pliki?

Happy New Year
:-)

Awatar użytkownika
eglebegle
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2008-12-13, 00:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: NC10 NC-10 samsung bios firmware update failure

Postautor: eglebegle » 2009-01-03, 15:10

yark pisze:Zmiana biosu w NC10 z iplusa


:padam: :brawa:
Dzięki wielkie za tę solucję. Nareszcie pozbyłem się tego logo iPlusa na starcie :D .
eglebegle

corona
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2008-12-26, 12:12
Lokalizacja: Poland

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: corona » 2009-01-04, 14:30

Czy moze ktos pomoc w zmianie biosu?
:szok:
Nie moge nigdzie znalezc tych dwóch plikow.
:czyta: :czyta: :czyta:

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12116
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: zDaleKi » 2009-01-06, 13:53

jackmarc32 pisze:Próbowałem uruchomić na netbooku oprogramowanie alternatywne w postaci mojego ulubionego programu do obsługi modemu Topnetinfo, ale próba skończyła się zawieszeniem komputera.

Wyszła teraz nowa wersja TNI, zobacz czy ta zadziała: > KLIK do TNI <
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

Awatar użytkownika
eglebegle
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2008-12-13, 00:22
Lokalizacja: Gdańsk

Samsung Recovery Solution III

Postautor: eglebegle » 2009-01-11, 18:21

Tak przy okazji różnych zmian i fixów na moim NC10 wyszło szydło z worka na temat "cudu" software'owego o nazwie Samsung Recovery Solution III i kopii, którą stworzył ten soft na ukrytej partycji tuż po uruchomieniu NC10 w sklepie. Mój NC10 miał oryginalnie dysk podzielony na dwie partycje po ok. 70parę GB każda. SRS wykonał kopię dysku systemowego, którego dane zajmowały wtedy ok 2,5GB. I sobie ta kopia w spokoju leżała ukryta.
Dwie partycje po 70GB zupełnie mi nie odpowiadają, więc przeorganizowałem sobie dysk. Po miesiącu gmerania tu i tam w systemie :hyhy: "nadejszła" chwila skorzystania z tej ukrytej kopii.. I tu padaka.. Owszem SRS z dziką rozkoszą przywróci tę kopię ale tylko wtedy, gdy szanowny użytkowniku będziesz miał dysk podzielony na partycje takie jak w momencie wykonywania kopii przez SRS III :zly: Czyli o kant.. można tę kopię sobie.. No chyba, że ktoś bez zmian w partycjach używa dysku podzielonego na te dwie 70gigowe kobyły..
Drugi raz zawiódł mnie ten soft gdy stwierdziłem.. "no skoro nie mogę wrócić do stanu dziewiczego NC10 :D to wrócę choć do stanu sprzed chwili" - bo zanim zacząłem przywracanie, to coś mnie tknęło (lata praktyki :hyhy: ) i zrobiłem na wszelki wypadek kopię systemowej partycji w stanie nie najlepszym ale działającym. I co? I lipa :zdziwko: Przywrócił kopię błyskawicznie i jeszcze błyskawiczniej zobaczyłem na starcie windy BSODa. To ciekawe, bo system choć w kiepskim stanie to startował normalnie i kopia powinna była też ruszyć bez problemów. Ale nie, kopia wie lepiej = spadaj użytkowniku, nie będziesz miał startu windy. BSOD w kółko macieju. Uratowałem się ruszeniem kompa z zenętrznego DVD z MiniPE i.. wykasowaniem z dysku antywirusa - nie pytajcie dlaczego, ważne że zadziałało :hyhy:
Ten cały SRS III chyba nawet nie robi weryfikacji poprawności kopii.. także radzę szerokim łukiem omijać ten soft i kopie zapasowe robić jakimś sprawdzonym narzędziem.
eglebegle

czarek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2008-12-26, 22:29
Lokalizacja: Białystok

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: czarek » 2009-01-13, 20:38

Tak przy okazji, to u mnie srs odtwarza dane zarówno z ukrytej partycji jak i z kopii już przeze mnie stworzonej na partycję systemową o dowolnym rozmiarze :)
Ostatnio zmieniony 2009-01-13, 21:13 przez czarek, łącznie zmieniany 1 raz.

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12116
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: zDaleKi » 2009-01-16, 07:23

Pytanie o problem z łączem wydzielam tu: Problem z łączem? DNS?
Tu zostawmy miejsce na recenzje, bo w końcu taki to jest kącik.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

Awatar użytkownika
eglebegle
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2008-12-13, 00:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: NC10 NC-10 samsung bios firmware update failure

Postautor: eglebegle » 2009-01-21, 17:50

yark pisze:Zmiana biosu w NC10 z iplusa ( NC10-KAP1PL ) Po wejściu na stronę produktu http://www.samsung.com/pl/consumer/deta ... C10-KAP1PL , dostajemy dostęp do biosu http://org.downloadcenter.samsung.com/d ... 0_04CA.exe
Niestety standardowy firmware update kończy się niepowodzeniem. Dla modelu brandowanego iplus update nie działa. Jest to błąd samsunga, gdyż strona jest odpowiednia.


I właśnie, to że strona jest odpowiednia, podpuściło mnie do zadania trudnych pytań :D do działu wsparcia notebooków Samsung Polska. Zapytałem się m.in. jak to jest, że na stronie jest BIOS, a próba nim aktualizacji kończy się niepowodzeniem i pytałem się o BIOS, który jest wyszukiwany za pomocą programu Samsung Update Plus: 03CD (o którym ani słowa na www), ale aktualizacja nim wykonuje tylko zmianę elementu MICOM a BIOS zostaje bez zmian.
Dostałem dwie odpowiedzi. I uważam, że są na tyle ważne dla Nas - użytkowników NC10 z sieci Plusa, że pozwolę je sobie przytoczyć:

"BIOS umieszczony na stronie jest to netbooka np-nc10-ka04pl. Dodanie
tego linka dla netbooka np-nc10-kap1pl to błąd administratora strony. W
chwili obecnej w Polsce nie ma dostępnych aktualizacji BIOSu dla
netbooka np-nc10-kap1pl.


i druga odpowiedź:
"Netbooki w sieci Plusa mają inny BIOS niż netbooki NC10 sprzedawane w
open markecie. Samsung Electronics Polska w chwili obecnej jeszcze nie
wprowadził aktualizacji BIOSu. Powinna ona być dostępna w najbliższym
czasie."

Odpowiedzi udzielił Pan Łukasz Kujawa, za co mu dziękuję i mam nadzieję, że się nie pogniewa, że zamieściłem jego słowa na Naszym forum. Ale to ważna rzecz dla userów NC10 z sieci iPlusa.

Przy okazji zwróciłem im uwagę, że link do kontaktu z działem wsparcia notebooków prowadzi do... wsparcia napędów optycznych :zdziwko:
eglebegle

corona
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2008-12-26, 12:12
Lokalizacja: Poland

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: corona » 2009-01-21, 22:38

Ja w moim NC10 z PusGSM mam najnowszy Bios 03CD, ściągnięty po przez Samsung Update Plus automatycznie.
Nie widzę jendak żadnych zmian w porównaniu do poprzedniego biosu.

jackmarc32
Stały użytkownik forum
Posty: 63
Rejestracja: 2008-03-17, 15:58
Lokalizacja: Podhale

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: jackmarc32 » 2009-01-21, 23:43

BliSki pisze:
jackmarc32 pisze:[...]

Wyszła teraz nowa wersja TNI, zobacz czy ta zadziała: > KLIK do TNI <

Jak wyczytałem na stronie http://eko.one.pl/index.php?page=samsungnc10 modem Samsunga NC10 "nie obsługuje niektórych poleceń: AT+GCAP, AT+FCLASS=0" . Kompletny zwis systemu był właśnie podczas próby uruchomienia komunikacji AT TopNetInfo.
A tak na marginesie na tej stronce jest opis instalacji i konfiguracji Linuxa Ubuntu. Zainstalowałem go na swoim komputerze i wszystko działa. Nie udało mi się uruchomić modemu HSDPA zgodnie z opisem z powyższej strony, ale zainstalowałem program Global3g i wszystko działa jak należy. :)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-22, 09:17 ]
Wycinam zbędny cytat.
Ostatnio zmieniony 2009-01-22, 09:16 przez jackmarc32, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Testy, recenzje, opisy - w "budowie"”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość