Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Czyli nowe testy, recenzje, opisy w trakcie tworzenia.

Moderator: Moderatorzy

skurnik
Użytkownik forum
Posty: 23
Rejestracja: 2010-01-23, 19:54
Lokalizacja: giżycko

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: skurnik » 2010-02-09, 00:10

Znalazłem na internecie, że nc10 ma ukrytą opcję ustawień w biosie:

"Ukryta zakładka w biosie (działa dla biosów 03Cd/04CD/05CD): wejdź do biosu (F2), włącz numlock (Fn+F11), włącz scrolllock (Fn+F12), wyłącz capslock. Pojawi się zakładka Intel z szerokimi możliwościami konfiguracji sprzętu!"

Informacja pochodzi ze strony www.eko.one.pl.

Jak można to wykorzystać?? Warto coś zmieniać?

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-02-09, 07:25 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2010-02-09, 07:25 przez skurnik, łącznie zmieniany 1 raz.
...impossible is nothing...

pasza_sadyka
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 151
Rejestracja: 2009-05-15, 19:56
Lokalizacja: Różnie

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: pasza_sadyka » 2010-04-09, 22:29

Odgrzebię temat - czy ma ktoś tego netbooka z najnowszym dostępnym bios'em? Bodaj wersja 11CA - chodzi mi o to czy jest w nim opcja zmiany trybu dysku na sata/ahci enhaced, mam 04CD i niby jest w tym ukrytym intelowskim menu ale za żadne skarby nie chce mi zainstalować windy /pomimo wrzucenia do instalki sterowników ahci/, wywala błąd/bluescreena. Płyta recovery niby wszystko widzi ale po przejściu przez instalator i restarcie lipa - od nowa ładuje się instalator, do tego w biosie znika dysk :O Przywrócenie do trybu sata/compatibile ładnie rozwiązuje problem ale nie o to mi chodzi - w trybie ahci jest wsparcie dla ncq które chciałem sprawdzić na tym lapku.

MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 243
Rejestracja: 2008-09-28, 20:44
Lokalizacja: Wrocław, i okolice

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: MAREKMAREK » 2010-04-25, 09:57

Cześć, nabyłem samsunga nc10 w plusie w abonamencie 110 zł za 20 GB limitu. Praktycznie nigdzie go już nie było. Tylko w jakimś sklepie z pralkami , w którym można nabyć też iplusa, wypatrzyłem go zakurzonego haha. Mam takie pytanie: Czy opłaca się na tym sprzęcie instalować windows 7 ? Procesor jak wiadomo Intel Atom 1,6 , 1 GB RAMu, 160 GB dysk. Z instalacją nie było by problemu, tylko nie wiem,czy modem HSPA będzie pod tym systemem śmigał... , i takie drugie pytanie, jeżeli w aplikacji Connection Manager mam do wyboru z pośród wszystkich trybów sieci " UMTS 900 " , czyli to oznacza że internet od Cyfrowego Polsatu będzie chodził na tym modemie ?

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10432
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: krystianb » 2010-04-25, 10:15

MAREKMAREK pisze:czyli to oznacza że internet od Cyfrowego Polsatu będzie chodził na tym modemie ?
Teoretycznie tak, praktycznie zdarzają się problemy z innymi modemami niż od nich. (O rzeczy tak oczywistej, że musisz od nich abonament kupić mówić chyba nie muszę)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 243
Rejestracja: 2008-09-28, 20:44
Lokalizacja: Wrocław, i okolice

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: MAREKMAREK » 2010-04-25, 12:13

(O rzeczy tak oczywistej, że musisz od nich abonament kupić mówić chyba nie muszę)


Wiem, wiem, może kiedyś CP wprowadzi jakąś ofertę pre-paid to popróbuję. Chociaż przy 20 GB limitu i UMTSie internet od CP mi nie potrzebny jak na razie... Jedyne co spróbuję zrobić to wgrać Win 7 na NC10. Na XP co jakiś czaś wywala mi w menadżerze połączenia " Włóż kartę sim ". Co śmieszne wszystkie sterowniki, np. do modemu, system operacyjny, producent daje na płytach CD. Tylko gdzie ja to wsadzę w netbooku haha. Wszystko trzeba na pendrive przerzucać.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10432
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: krystianb » 2010-04-25, 12:16

Można sobie udostępnić cdrom po sieci.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: Jo_gurt » 2010-04-26, 05:32

Win7 będzie działać jak najbardziej.

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6776
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: Patryk » 2010-04-26, 11:52

krystianb pisze:praktycznie zdarzają się problemy z innymi modemami niż od nich.


Tzn. co się dzieje ?
Osobiście przez dwa dni intensywnych testów nie odnotowałem najmniejszych problemów z innymi modemami, byle się pasmo zgadzało :)

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10432
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: krystianb » 2010-04-26, 13:36

Było jedno zgłoszenie, że modem nie widzi karty sim. Ale to był huawei bez umtsu 850 czy 900.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 243
Rejestracja: 2008-09-28, 20:44
Lokalizacja: Wrocław, i okolice

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: MAREKMAREK » 2010-04-27, 18:26

Wgranie Windows'a 7 na NC10 powiodło się. System chodzi zdecydowanie lepiej niż XP na tym modelu. Nie działa mi tylko " rolka " na touchpadzie. Utrudnia to trochę przewijanie stron. Mam jeszcze jedno pytanie, czy numer *99**1*1# , którego używa teraz modem do ustanowienia połączenia, różni się czymś od numeru *99# ? Chodzi mi o to żeby nie nabić dodatkowych kosztów do rachunku.

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator
Posty: 11409
Rejestracja: 2006-03-27, 18:24
Lokalizacja: Polska

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: Jaco » 2010-04-27, 18:30

MAREKMAREK pisze: Chodzi mi o to żeby nie nabić dodatkowych kosztów do rachunku.
Nie nabije ci dodatkowych kosztów.

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: YaHooo » 2010-04-27, 19:20

MAREKMAREK pisze:Mam jeszcze jedno pytanie, czy numer *99**1*1# , którego używa teraz modem do ustanowienia połączenia, różni się czymś od numeru *99# ?
Generalnie to jest to samo, tylko ta krótsza forma jest mniej ogólna. Składnia polecenia jest jak w tym poście http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=248851#248851 z tym, że parametr <L2P> równy 1 oznacza właśnie protokół PPP ;) Jak wtedy pisałem tamtego posta, coś mi się pomylić musiało ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

slawek773
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2010-05-21, 07:48
Lokalizacja: Jaworzno

Samsung modem Y3100 HSPA z NC10 plusa

Postautor: slawek773 » 2010-05-21, 07:53

Podaje link do strony z programem nie ilpusa do modemu Y3100

Jest program do obsługi
Jest aktualizacja firmware bo po włożeniu do Della latitdue D630 nie widział mi go a tera jest ok
I są sterowniki jak ktoś nie ma płyty

link:
http://www.wireless-driver.com/download ... tility.htm

pasza_sadyka
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 151
Rejestracja: 2009-05-15, 19:56
Lokalizacja: Różnie

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: pasza_sadyka » 2010-05-28, 19:15

Panowie spróbujcie odpalić na tym lapku Jolicloud /distro linuxa optymalizowane pod atoma/ http://www.jolicloud.com/ jeszcze co prawda alpha ale śmiga jak rakieta /w porównaniu do xpeka/ i co najważniejsze wszystko działa ZARAZ po instalacji - modem, BT, wifi etc /co do skrótów Fn+Funkcyjne wystarczy dopakować jedno repozytorium/!

MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 243
Rejestracja: 2008-09-28, 20:44
Lokalizacja: Wrocław, i okolice

Re: Test netbooka Samsung NC10 z modemem HSDPA

Postautor: MAREKMAREK » 2010-05-28, 20:21

No dla mnie najważniejsze jest to czy "rolka" przy touchpadzie będzie działać w tym systemie. No i czy ma jakiś program do obsługi modemu, wtedy bym się nie zastanawiał czy instalować :D


Wróć do „Testy, recenzje, opisy - w "budowie"”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość