Aplikacja GUI dla Linuxa - HSOconnect

Wszystko na temat internetu za pomocą sieci komórkowych pod systemem Linux.

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22256
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Aplikacja GUI dla Linuxa - HSOconnect

Postautor: ja.michal » 2008-05-28, 22:15

Z tym pingiem to kicha. WiFi nie odłączyłem. ;)

A co do nazw paczek.
Jeśli zmienisz nazwę to ona się zmienia jako nazwa pliku. Jak chcesz zainstalować to musisz podać tą pierwotną. Tak więc proponuje ściągać z linków podanych na forum i robić według twojej instrukcji bob i będzie ok.
Jest chyba tylko jakiś błąd w 4 pkt. Kolejność coś pomieszana bo mi błąd wywalało.

No i mam pytanie jeszcze. Jak to jest z tym hso. Włączyłem ten programik, kartę wykrywa, łączy z siecią, ale internet nie chodzi. :/ Strona nie wchodzi. :(

Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy
Posty: 8187
Rejestracja: 2006-01-07, 15:41
Lokalizacja: Mała miejscowość

Re: Aplikacja GUI dla Linuxa - HSOconnect

Postautor: bob » 2008-05-28, 22:19

No i mam pytanie jeszcze. Jak to jest z tym hso. Włączyłem ten programik, kartę wykrywa, łączy z siecią, ale internet nie chodzi. :/ Strona nie wchodzi. :(

A ja podejrzewam, że ty na skróty chciałeś i w tamtym przypadku i w tym. ;)
W tamtym nie zainstalowałeś poprawnie REZERO utility a w tym nie zainstalowałeś hsolink tak więc zalecam dokładność. ;) :)

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22256
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Aplikacja GUI dla Linuxa - HSOconnect

Postautor: ja.michal » 2008-05-28, 22:22

bob pisze:hsolink

Tego zapomniałem. :roll:
Zaraz zobaczymy. ;)

[ Dodano: 2008-05-28, 23:22 ]
bob pisze:W tamtym nie zainstalowałeś poprawnie REZERO utility

Zainstalowały się poprawnie. HSO Driver się nie zainstalował poprawnie. :)

Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy
Posty: 8187
Rejestracja: 2006-01-07, 15:41
Lokalizacja: Mała miejscowość

Re: Aplikacja GUI dla Linuxa - HSOconnect

Postautor: bob » 2008-05-28, 22:25

ja.michal pisze:Tego zapomniałem. :roll:
Zaraz zobaczymy. ;)
To teraz będzie dobrze. :)

[ Dodano: 2008-05-28, 23:32 ]
ja.michal pisze:HSO Driver się nie zainstalował poprawnie. :)
Przy zmienionych nazwach to możliwe bo odnosiłeś się z kolei do innych ...

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22256
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Aplikacja GUI dla Linuxa - HSOconnect

Postautor: ja.michal » 2008-05-28, 22:32

No i śmiga. ;)
Tylko przez to, że karta w porcie jest do góry brzuchem nie łapie dobrze. Teraz na EDGE przeskoczyła.

Pytanie mam. Ten HSO jest tylko na optiony czy w ogóle na modemy 3G? Huawei, AirCard, itp.

Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy
Posty: 8187
Rejestracja: 2006-01-07, 15:41
Lokalizacja: Mała miejscowość

Re: Aplikacja GUI dla Linuxa - HSOconnect

Postautor: bob » 2008-05-28, 22:33

Na Optiony a aplikacja zasięgu Ci nie zmieni jak wiesz.
W tej aplikacji możesz wymuszać 3G.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22256
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Aplikacja GUI dla Linuxa - HSOconnect

Postautor: ja.michal » 2008-05-28, 22:38

bob pisze:aplikacja zasięgu Ci nie zmieni jak wiesz.
W tej aplikacji możesz wymuszać 3G.

Wiadomo. ;)
Ale teraz na wymuszonym 3G z 1 kreską jest lepiej niż na EDGE. ;)
Swoją drogą widzę, że modem szybciej mi łapie zasięg mimo, że pracuje odwrócony, niż na windzie. :)

[ Dodano: 2008-05-28, 23:39 ]
Pingi 150-200. :) Super jak na słaby zasięg. :)

Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy
Posty: 8187
Rejestracja: 2006-01-07, 15:41
Lokalizacja: Mała miejscowość

Re: Aplikacja GUI dla Linuxa - HSOconnect

Postautor: bob » 2008-05-28, 22:44

ja.michal pisze:Pingi 150-200. :) Super jak na słaby zasięg. :)
Czyli teraz musisz zakupić dobrą antenę bo z pingami da się zejść poniżej 100ms. :)

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22256
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Aplikacja GUI dla Linuxa - HSOconnect

Postautor: ja.michal » 2008-05-28, 22:51

bob pisze:Czyli teraz musisz zakupić dobrą antenę bo z pingami da się zejść poniżej 100ms. :)

Na razie nie myślałem nad tym bo neo 6Mbs po WiFi mam po domu i dobra karta jest. ;)
Ale antenkę chyba zakupię. Jakby się jeszcze dało jakoś zrobić, żeby dwa łącza chodziły jako jedno. :roll:

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Aplikacja GUI dla Linuxa - HSOconnect

Postautor: Jo_gurt » 2008-05-29, 07:29

ja.michal pisze:Ale antenkę chyba zakupię. Jakby się jeszcze dało jakoś zrobić, żeby dwa łącza chodziły jako jedno. :roll:

To się nazywa Load Balancing, ale w takim zestawie ciężko by było to ustawić ;)

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12116
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Aplikacja GUI dla Linuxa - HSOconnect

Postautor: zDaleKi » 2008-05-29, 08:30

ja.michal pisze:Jakby się jeszcze dało jakoś zrobić, żeby dwa łącza chodziły jako jedno.

Więcej o tym masz tu: > Korzystanie z kilku połączeń z internetem równocześnie < poczytaj może coś się uda ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22256
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Aplikacja GUI dla Linuxa - HSOconnect

Postautor: ja.michal » 2008-05-29, 17:19

BliSki pisze:Więcej o tym masz tu

Tylko, że to na winde. ;)
Ale szczerze mówiąc nigdy nie próbowałem na windzie tego a chciałem. :]
Zobaczymy czy uda mi się zestawić 3 połączenia. WiFi 6Mb/s, GT MAXa na WPmobi i Nokie E51 na iPlusie. :hyhy:

[ Dodano: 2008-05-29, 20:28 ]
No na razie kiepsko idzie. :/

BliSki przeczytałem ten temat co podałeś i wynika z tego, że program MidPoint działa, ale nie mogę tego nigdzie znaleźć. Strona producenta nie istnieje już, a co link znajdę to nie działa. :(
Te inne sposoby niestety nie działają. :(

Awatar użytkownika
COVERek
Stały użytkownik forum
Posty: 92
Rejestracja: 2008-07-10, 20:23
Lokalizacja: Łódź

Re: Aplikacja GUI dla Linuxa - HSOconnect

Postautor: COVERek » 2008-08-05, 18:15

czy da sie to odpalic na opition geo301? bo wedle instrukcji nie daje rady... :(
w hsoconnect nie pokazuje zasiegu.. :/
Linux User #462372 || Ubuntu User #20118

Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy
Posty: 8187
Rejestracja: 2006-01-07, 15:41
Lokalizacja: Mała miejscowość

Re: Aplikacja GUI dla Linuxa - HSOconnect

Postautor: bob » 2008-08-06, 09:10

COVERek pisze:czy da sie to odpalic na opition geo301?
Właśnie na takiej karcie powinno dać radę jeśli pracuje ona w NDIS a tak właśnie powinna. :)

Awatar użytkownika
COVERek
Stały użytkownik forum
Posty: 92
Rejestracja: 2008-07-10, 20:23
Lokalizacja: Łódź

Re: Aplikacja GUI dla Linuxa - HSOconnect

Postautor: COVERek » 2008-08-06, 12:15

no to chyba w takim wypadku nie zaladowaly sie sterowniki.. czy jakas inna przyczyna ? :>
a jak to NDIS sprawdzic?
Linux User #462372 || Ubuntu User #20118


Wróć do „Linux i internet komórkowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość