minicom + stan konta

Wszystko na temat internetu za pomocą sieci komórkowych pod systemem Linux.

Moderator: Moderatorzy

MisPaddington
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2009-02-06, 22:14
Lokalizacja: z ksi??ek

minicom + stan konta

Postautor: MisPaddington » 2009-03-07, 15:53

Witajcie.

Na tym forum męczę was od pierwszych kroków w internecie komórkowym po szczegóły połączeń. Jak na razie internet pracuje - jest tylko problem z wyciągnięciem z karty SIM informacji na temat stanu konta.

Konkretnie - problem z wdzwonieniem się po stan licznika.

Używam do tego programu minicom. Mam ustawiony dobry port, komendy at działają, natomiast nie umiem go zmusić do wybrania numeru. :(
Załączam screen z programu:

Obrazek

Używałam też programu cutecom, ale z takim samym skutkiem. Działają komendy at, próba wdzwonienia siada :/

atd*100#
OK
atd*100#;
ERROR
atd*100#
OK
at+csq
+CSQ: 7,99


O czymś pewnie banalnym zapominam.

Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 331
Rejestracja: 2006-05-11, 00:37
Lokalizacja: Pogorzałe

Re: minicom + stan konta

Postautor: pluskwa_skarzysko » 2009-03-07, 15:57

Nie lepiej przelozyc karte SIM i sprawdzic stan konta?
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają ;)

MisPaddington
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2009-02-06, 22:14
Lokalizacja: z ksi??ek

Re: minicom + stan konta

Postautor: MisPaddington » 2009-03-07, 16:35

Mam tylko komórkę z simlockiem w Orange'u ;) Karta to SIMdata. Nie mam fizycznej możliwości sprawdzenia, poza tym nie uśmiecha mi się przekładanie za każdym razem karty :]

Zapomniałam napisać, modem to ten biedny Globetrotter 3G+.

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: minicom + stan konta

Postautor: YaHooo » 2009-03-07, 16:55

MisPaddington a próbowałaś użyć komendy AT+CUSD Bo z tego co pamiętam to do USSD jest właśnie ta komenda AT.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

MisPaddington
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2009-02-06, 22:14
Lokalizacja: z ksi??ek

Re: minicom + stan konta

Postautor: MisPaddington » 2009-03-07, 21:37

Próbowałam.

Kod: Zaznacz cały

at+cusd=1
OK
at+cusd=0
OK
at+cusd=2
ERROR
at+cusd=0,"*100#"
OK
at+cusd=1,"*100#"
OK
at+cusd=2,"*100#"
ERROR


Dla wyższych numerów to samo co dla dwójki. :/ Chyba będę musiała wykończyć limit na karcie i przy następnym doładowaniu liczyć co do bajta. Eh.
Na razie próbuję sprawdzić czy komendy USSD działają na tym modemie.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21710
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: minicom + stan konta

Postautor: wojteks » 2009-03-07, 21:48

MisPaddington pisze:Dla wyższych numerów to samo co dla dwójki.

Ale ważność powinno zwrócic przy 1 z tym że może trzeba to wysyłać na drugim porcie COM modemu.

Kod: Zaznacz cały

ate
OK
at+cusd=1,"*100#"
OK

+CUSD: 0,"Aktualny stan konta: 7.77 PLN. Konto wazne do 07.04.2009. Teraz mozesz
 wylaczyc informacyjny SMS po rozmowie: *101*11*06#",15
Ostatnio zmieniony 2009-03-07, 21:53 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: minicom + stan konta

Postautor: YaHooo » 2009-03-07, 21:51

A spróbuj jeszcze tak:

Kod: Zaznacz cały

AT+CUSD=1,"*100#",15
Ostatni parametr spróbuj zmienić na 0,1 lub 2.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

MisPaddington
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2009-02-06, 22:14
Lokalizacja: z ksi??ek

Re: minicom + stan konta

Postautor: MisPaddington » 2009-03-07, 22:18

Dla końcówki 1 error, dla 0, 2, 15 OK. :( I nic więcej :cry:

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10509
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: minicom + stan konta

Postautor: krystianb » 2009-03-07, 22:30

Chyba wiem co jest nie tak, prawdopodobnie terminal zamyka połączenie po odebraniu ok, trzeba go tak przestawić aby działał cały czas, ewentualnie poszukać czegoś w rodzaju czytaj port.
Druga możliwość, jak modem odpowiadana at_opsys?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: minicom + stan konta

Postautor: YaHooo » 2009-03-07, 22:51

krystianb pisze:prawdopodobnie terminal zamyka połączenie po odebraniu ok, trzeba go tak przestawić aby działał cały czas, ewentualnie poszukać czegoś w rodzaju czytaj port.
Jest jeszcze inna możliwość. Modem może posiadać więcej portów COM i właściwą odpowiedź kieruje na inny niż przyjmuje komendę.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10509
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: minicom + stan konta

Postautor: krystianb » 2009-03-07, 23:08

YaHooo pisze:Modem może posiadać więcej portów COM i właściwą odpowiedź kieruje na inny niż przyjmuje komendę.
Z tym modemem to da się pogadać tylko na aplication port, ani modem właściwy ani diagnostic nie są rozmowne, ewentualnie jeszcze aplication 2 jest jako tako rozmowny, ale fabrycznie ten port nie występuje, trzeba tryb modemu przestawić żeby go zobaczyć. Ale zobacz na screenie jest na dole tryb ofline.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

MisPaddington
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2009-02-06, 22:14
Lokalizacja: z ksi??ek

Re: minicom + stan konta

Postautor: MisPaddington » 2009-03-07, 23:22

na at+opsys radośnie i niezmiennie OK. Kurde błąd by jakiś wyrzucił, a nie... :/

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10509
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: minicom + stan konta

Postautor: krystianb » 2009-03-07, 23:28

MisPaddington pisze:na at+opsys radośnie i niezmiennie OK. Kurde błąd by jakiś wyrzucił, a nie...
Powinienem dokładnie napisać

Kod: Zaznacz cały

at_opsys?
ze znakiem zapytania. I nie chodzi o błąd ale o wynik, bo będzie kombinacja cyferek.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: minicom + stan konta

Postautor: YaHooo » 2009-03-07, 23:29

krystianb pisze:Ale zobacz na screenie jest na dole tryb ofline.
To rzeczywiście może być jak piszesz. Pod Windowsowym Hyperterminalem ciągle jest się połączonym i pewnie tak ma być w minicom żeby dobrze działało.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

MisPaddington
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2009-02-06, 22:14
Lokalizacja: z ksi??ek

Re: minicom + stan konta

Postautor: MisPaddington » 2009-03-08, 08:26

krystianb
_OPSYS: 3,2

A co do trybu online. Właśnie nie umiem go wywalczyć :/. Bo jak łączę się innym programem, to wtedy modem zajęty i minicom nie wstanie. A na minicomie na razie nie udało mi się wdzwonić.


Wróć do „Linux i internet komórkowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość