minicom + stan konta

Wszystko na temat internetu za pomocą sieci komórkowych pod systemem Linux.

Moderator: Moderatorzy

MisPaddington
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2009-02-06, 22:14
Lokalizacja: z ksi??ek

minicom + stan konta

Postautor: MisPaddington » 2009-03-07, 15:53

Witajcie.

Na tym forum męczę was od pierwszych kroków w internecie komórkowym po szczegóły połączeń. Jak na razie internet pracuje - jest tylko problem z wyciągnięciem z karty SIM informacji na temat stanu konta.

Konkretnie - problem z wdzwonieniem się po stan licznika.

Używam do tego programu minicom. Mam ustawiony dobry port, komendy at działają, natomiast nie umiem go zmusić do wybrania numeru. :(
Załączam screen z programu:

Obrazek

Używałam też programu cutecom, ale z takim samym skutkiem. Działają komendy at, próba wdzwonienia siada :/

atd*100#
OK
atd*100#;
ERROR
atd*100#
OK
at+csq
+CSQ: 7,99


O czymś pewnie banalnym zapominam.

Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 327
Rejestracja: 2006-05-11, 00:37
Lokalizacja: Pogorzałe

Re: minicom + stan konta

Postautor: pluskwa_skarzysko » 2009-03-07, 15:57

Nie lepiej przelozyc karte SIM i sprawdzic stan konta?
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają ;)

MisPaddington
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2009-02-06, 22:14
Lokalizacja: z ksi??ek

Re: minicom + stan konta

Postautor: MisPaddington » 2009-03-07, 16:35

Mam tylko komórkę z simlockiem w Orange'u ;) Karta to SIMdata. Nie mam fizycznej możliwości sprawdzenia, poza tym nie uśmiecha mi się przekładanie za każdym razem karty :]

Zapomniałam napisać, modem to ten biedny Globetrotter 3G+.

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: minicom + stan konta

Postautor: YaHooo » 2009-03-07, 16:55

MisPaddington a próbowałaś użyć komendy AT+CUSD Bo z tego co pamiętam to do USSD jest właśnie ta komenda AT.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

MisPaddington
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2009-02-06, 22:14
Lokalizacja: z ksi??ek

Re: minicom + stan konta

Postautor: MisPaddington » 2009-03-07, 21:37

Próbowałam.

Kod: Zaznacz cały

at+cusd=1
OK
at+cusd=0
OK
at+cusd=2
ERROR
at+cusd=0,"*100#"
OK
at+cusd=1,"*100#"
OK
at+cusd=2,"*100#"
ERROR


Dla wyższych numerów to samo co dla dwójki. :/ Chyba będę musiała wykończyć limit na karcie i przy następnym doładowaniu liczyć co do bajta. Eh.
Na razie próbuję sprawdzić czy komendy USSD działają na tym modemie.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23319
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: minicom + stan konta

Postautor: wojteks » 2009-03-07, 21:48

MisPaddington pisze:Dla wyższych numerów to samo co dla dwójki.

Ale ważność powinno zwrócic przy 1 z tym że może trzeba to wysyłać na drugim porcie COM modemu.

Kod: Zaznacz cały

ate
OK
at+cusd=1,"*100#"
OK

+CUSD: 0,"Aktualny stan konta: 7.77 PLN. Konto wazne do 07.04.2009. Teraz mozesz
 wylaczyc informacyjny SMS po rozmowie: *101*11*06#",15
Ostatnio zmieniony 2009-03-07, 21:53 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: minicom + stan konta

Postautor: YaHooo » 2009-03-07, 21:51

A spróbuj jeszcze tak:

Kod: Zaznacz cały

AT+CUSD=1,"*100#",15
Ostatni parametr spróbuj zmienić na 0,1 lub 2.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

MisPaddington
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2009-02-06, 22:14
Lokalizacja: z ksi??ek

Re: minicom + stan konta

Postautor: MisPaddington » 2009-03-07, 22:18

Dla końcówki 1 error, dla 0, 2, 15 OK. :( I nic więcej :cry:

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10423
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: minicom + stan konta

Postautor: krystianb » 2009-03-07, 22:30

Chyba wiem co jest nie tak, prawdopodobnie terminal zamyka połączenie po odebraniu ok, trzeba go tak przestawić aby działał cały czas, ewentualnie poszukać czegoś w rodzaju czytaj port.
Druga możliwość, jak modem odpowiadana at_opsys?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: minicom + stan konta

Postautor: YaHooo » 2009-03-07, 22:51

krystianb pisze:prawdopodobnie terminal zamyka połączenie po odebraniu ok, trzeba go tak przestawić aby działał cały czas, ewentualnie poszukać czegoś w rodzaju czytaj port.
Jest jeszcze inna możliwość. Modem może posiadać więcej portów COM i właściwą odpowiedź kieruje na inny niż przyjmuje komendę.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10423
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: minicom + stan konta

Postautor: krystianb » 2009-03-07, 23:08

YaHooo pisze:Modem może posiadać więcej portów COM i właściwą odpowiedź kieruje na inny niż przyjmuje komendę.
Z tym modemem to da się pogadać tylko na aplication port, ani modem właściwy ani diagnostic nie są rozmowne, ewentualnie jeszcze aplication 2 jest jako tako rozmowny, ale fabrycznie ten port nie występuje, trzeba tryb modemu przestawić żeby go zobaczyć. Ale zobacz na screenie jest na dole tryb ofline.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

MisPaddington
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2009-02-06, 22:14
Lokalizacja: z ksi??ek

Re: minicom + stan konta

Postautor: MisPaddington » 2009-03-07, 23:22

na at+opsys radośnie i niezmiennie OK. Kurde błąd by jakiś wyrzucił, a nie... :/

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10423
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: minicom + stan konta

Postautor: krystianb » 2009-03-07, 23:28

MisPaddington pisze:na at+opsys radośnie i niezmiennie OK. Kurde błąd by jakiś wyrzucił, a nie...
Powinienem dokładnie napisać

Kod: Zaznacz cały

at_opsys?
ze znakiem zapytania. I nie chodzi o błąd ale o wynik, bo będzie kombinacja cyferek.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: minicom + stan konta

Postautor: YaHooo » 2009-03-07, 23:29

krystianb pisze:Ale zobacz na screenie jest na dole tryb ofline.
To rzeczywiście może być jak piszesz. Pod Windowsowym Hyperterminalem ciągle jest się połączonym i pewnie tak ma być w minicom żeby dobrze działało.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

MisPaddington
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2009-02-06, 22:14
Lokalizacja: z ksi??ek

Re: minicom + stan konta

Postautor: MisPaddington » 2009-03-08, 08:26

krystianb
_OPSYS: 3,2

A co do trybu online. Właśnie nie umiem go wywalczyć :/. Bo jak łączę się innym programem, to wtedy modem zajęty i minicom nie wstanie. A na minicomie na razie nie udało mi się wdzwonić.

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6731
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: minicom + stan konta

Postautor: Patryk » 2009-03-08, 10:44

Którego portu używasz ?
porty są 4 (/dev/ttyUSB0 do ttyUSB3),z modemem gadasz pa porcie ttyUSB2.
Musi działać.

MisPaddington
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2009-02-06, 22:14
Lokalizacja: z ksi??ek

Re: minicom + stan konta

Postautor: MisPaddington » 2009-03-08, 12:27

Eeee ewidetnie zgłupiałam. :zawstydzony: Używam portu /dev/noz0
Karta to Globetrotter na PCMCIA i za nic na USB to go nie widzę. ;)

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6731
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: minicom + stan konta

Postautor: Patryk » 2009-03-08, 13:10

MisPaddington pisze:/dev/noz0


No to teraz ja zgłupiałem :hyhy:
Nie mam pojęcia,co to za urządzenie...jakiej dystrybucji Linuksa używasz ?
Ale trzymamy się numeracji - spróbuj z /dev/noz2,jesli istnieje :roll:
Podejrzewam,że to"noz",to po prostu dowiązania symboliczne do ttyUSBx.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10423
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: minicom + stan konta

Postautor: krystianb » 2009-03-08, 14:11

Patryk_ pisze:Podejrzewam,że to"noz",to po prostu dowiązania symboliczne do ttyUSBx.
To jest stara karta, nowsze miały kontroler usb wbudowany, ta nie ma. No a co do tego to też mi się zaczyna wydawać, że to nie ten port, ale raczej noz1 to będzie. noz2 to pewnie będzie diagnostic interface, a jedynka aplication.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

MisPaddington
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2009-02-06, 22:14
Lokalizacja: z ksi??ek

Re: minicom + stan konta

Postautor: MisPaddington » 2009-03-08, 14:14

Ubuntu 8.10. Hmm /dev/noz0 - bo jądro ma w sobie sterowniki nozomi do kart optiona i się modem pojawia jako takie urządzenie.

Dobra:
katalog /dev/

Obrazek

cel:

Obrazek


Hm co do portu - na ten się łączę z netem hmm ale zaraz popróbuję z kolejnymi.

Ok.
noz1 - milczy, dokładniej minicom nie reaguje na komendy. Z noz2 - victoria.. prawie ;)

Karta Orange (testowa)

Obrazek

Karta Plusa...
Obrazek

NA plusie objawy, że widzi sieć, ale się nie łączy... Czy limit właśnie sobie wybrał moment i się skończył, czy to nie ta odpowiedź co trzeba? A jeśli to kwestia limitu, mam najgłupsze pytanie pod słońcem :D Można doładować przelewem bankowym kartę, gdy ta jest wyjęta i potem ją włożyć, czy doładowanie może być tylko wtedy, gdy karta jest aktywna - w telefonie/modemie?

Ale jest postęp :zdrowko: lub soczek czy herbatka co kto pije :)

[ Dodano: 2009-03-08, 14:55 ]
Działa! :) Doładowane konto, zwróciło grzecznie kwotę.

Działająca komenda:
AT+CUSD=1,"*100#"

Czyli problemem był zły port w minicomie :> Dziękuję za nakierowanie na problem :) Robię sobie coraz większe długi u was ;)

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10423
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: minicom + stan konta

Postautor: krystianb » 2009-03-08, 14:57

MisPaddington pisze:Czy limit właśnie sobie wybrał moment i się skończył, czy to nie ta odpowiedź co trzeba? A jeśli to kwestia limitu, mam najgłupsze pytanie pod słońcem Można doładować przelewem bankowym kartę, gdy ta jest wyjęta i potem ją włożyć, czy doładowanie może być tylko wtedy, gdy karta jest aktywna - w telefonie/modemie?
Tak limit wybrał najbardziej nieodpowiednią chwilę, ale spokojnie można doładować kartę jak leży gdziekolwiek, nie ma to żadnego znaczenia czy "telefon" jest włączony czy nie.
Pozdrawiam i wszyskiego najlepszego z okazji dzisiejszego świeta @->-X-
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23319
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: minicom + stan konta

Postautor: wojteks » 2009-03-08, 19:18

MisPaddington pisze:Czy limit właśnie sobie wybrał moment i się skończył,

To jest problem kart przedpłaconych np. simdata albo się przeterminują na wychodzące połączenia albo środków zabraknie i nie da się nic sprawdzić.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6731
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: minicom + stan konta

Postautor: Patryk » 2009-03-08, 21:37

krystianb pisze:To jest stara karta, nowsze miały kontroler usb wbudowany, ta nie ma


Myślałem,że 3G+ PCMCIA to te same bebechy,co biały Icon +host USB :roll:

[ Dodano: 2009-03-08, 21:38 ]
MisPaddington pisze:Dziękuję za nakierowanie na problem


Cieszę się,że działa :ok:

[ Dodano: 2009-03-08, 21:40 ]
krystianb pisze:ale raczej noz1 to będzie.


Trzeci port,tak samo,jak w Huawei i kartach Sierra...pewnie chipset to warunkuje.
Choć np.PIN wchodzi także pierwszym portem.

Trzeba by dodać do FAQ.

Amanda
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2009-09-24, 07:38
Lokalizacja: Płd.Wlkp

Re: minicom + stan konta

Postautor: Amanda » 2009-09-25, 11:02

Czy odpowiedź modemu można przekazać np do pliku?
np coś w ten "deseń"

Kod: Zaznacz cały

picocomm /dev/ttyUSB0 "AT+CSQ" > output.txt

berni
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 497
Rejestracja: 2009-06-14, 22:21
Lokalizacja: PL

Re: minicom + stan konta

Postautor: berni » 2011-03-06, 13:41

Sorki, że odgrzebuję stary temat ale szukałem rozwiązania tego zagadnienia dla modemów Option korzystających ze sterownika HSO. Na podstawie tych opisów
http://eko.one.pl/?p=openwrt-ussd#spraw ... playonline
w minicomie sprawdzam już stan konta w Play Online i pakiety internetowe w Play Fresh.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6b4 ... f902e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/021 ... a5351.html

yanan
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2010-07-03, 17:34
Lokalizacja: Śląsk

Re: minicom + stan konta

Postautor: yanan » 2011-03-09, 17:40

Ale nawymyślane kombinacje... Minicom za dużych możliwości to nie ma. Szczyt u niego to CSQ. Dla pozostałych ważnych parametrów połączenia (AT+CSQ, LAC, CID) polecam gotowy skrypt/program, który sam pisałem...
Ikonka: ;)

Obrazek

Citrus

Skrypt uruchomić przez sudo lub z uprawnieniami #

Nie mam innego modemu niż Huawei więc nie mam jak sprawdzić na Option, ani na ZTE

Uwaga! wymaga zainstalowanych pakietów:

Kod: Zaznacz cały

$ sudo apt-get install zenity
$ sudo apt-get install gammu
$ sudo apt-get install gsm-ussd
$ sudo apt-get install wvstat
$ sudo apt-get install wvdial


Plik konfiguracyjny dla wvdial:

Kod: Zaznacz cały

[Dialer Defaults]
Abort on Busy = off
Modem = /dev/ttyUSB0
Baud = 115200
Init = AT+COPS?
Init2 = AT+CSQ
Init3 = AT+CREG=2
Init4 = AT+CREG?
Init5 = AT+CGMM
Stupid Mode = 1

[Dialer modem-start]
Init1 = AT+CFUN=1

[Dialer modem-stop]
Init1 = AT+CFUN=0

[Dialer play]
Modem = /dev/ttyUSB0
Baud = 57600
Init1 = ATH
Init2 = ATE1
Init3 = AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
Dial Command = ATD
Phone = *99#
Stupid mode = yes
Username = "blank"
Password = "blank"
Auto DNS = no


Plik ~/.gammurc

Kod: Zaznacz cały

[gammu]
port=/dev/ttyUSB1
connection=at
name=Huawei E156G
model=auto


Program jest cały czas "szlifowany" wiec proszę o wyrozumiałość... mam nadzieję, że kiedyś ten skrypt zostanie przyklejony w dziale Linux ;)[/code]

berni
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 497
Rejestracja: 2009-06-14, 22:21
Lokalizacja: PL

Re: minicom + stan konta

Postautor: berni » 2011-03-24, 19:07

Amanda pisze:Czy odpowiedź modemu można przekazać np do pliku?

Nie wiem jak to można zrobić w picocomie ale w minicomie jest wykonalne: w ustawieniach minicomu (sekwencja klawiszy Ctrl+a,z) trzeba zaaktywować "Capture on/off" klawiszem l. Domyślnie zapis jest do pliku minicom.cap tutaj przykład, wywołałem minicoma z roota i plik zapisał się w katalogu /root

Kod: Zaznacz cały

linux-ygk9:~ # cat minicom.cap
at_opmn

_OPMN: iPlus Modem USB Option Icon 225 HSDPA 7.2

OK
at_oifc?
_OIFC: 3,1,1,0

OK
at_opsys?
_OPSYS: 3,2

OK

berni
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 497
Rejestracja: 2009-06-14, 22:21
Lokalizacja: PL

Re: minicom + stan konta

Postautor: berni » 2011-04-02, 14:46

Doładowanie w Play Online poprzez minicoma:
stan przed doładowaniem
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6d ... a9d18.html
i po doładowaniu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/657 ... c0f3e.html
Krótkie wyjaśnienie: dla iCON-a 505 wybieram port /dev/ttyHS0

Kod: Zaznacz cały

root@Microknoppix:~# cat /sys/class/tty/ttyHS0/hsotype
Application

a dla iCON-ów 225 i 411 port /dev/ttyHS1

Kod: Zaznacz cały

root@Microknoppix:~# cat /sys/class/tty/ttyHS1/hsotype
Application

Czasami zdarza się, że sprawdzenie lub doładowanie komendami AT wyświetla ERROR lub brak jest reakcji. W Windows też się tak czasem zdarzyło.

empitt
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2011-07-03, 18:56
Lokalizacja: 127.0.0.1

Re: minicom + stan konta

Postautor: empitt » 2011-07-29, 16:31

Najnowsza wersja Onlitora obsługuje kody USSD i nie trzeba robić żadnych komplikacji, żeby sprawdzić np. stan konta. Chętne osoby niech testują i zgłaszają błędy, ponieważ nie jestem w stanie posiadać wszystkich modemów oraz wyłapać wszystkie problemy (testowałem tylko na kilku modemach firmy Huawei). Zapraszam do tego wątku http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=26675&start=15.
Onlitor - zarządzanie mobilnym modemem w Linuksie

berni
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 497
Rejestracja: 2009-06-14, 22:21
Lokalizacja: PL

Re: minicom + stan konta

Postautor: berni » 2013-06-29, 19:19

Do sprawdzania stanu konta można też użyć stare, dobre KPPP poprzez wbudowany w nim Mini-Terminal
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0c9 ... d2bfd.html
tutaj w modemie GlobeSurfer ustawiłem port /dev/ttyUSB2


Wróć do „Linux i internet komórkowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość