Dlaczego nie działa Huawei E3131 + AERO2 + Mageia 3?

Wszystko na temat internetu za pomocą sieci komórkowych pod systemem Linux.

Moderator: Moderatorzy

perseio
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2013-12-22, 14:59
Lokalizacja: Trójmiasto

Dlaczego nie działa Huawei E3131 + AERO2 + Mageia 3?

Postautor: perseio » 2013-12-22, 15:13

Witam!

Proszę szanownych ekspertów o pomoc. Opis poniżej:

Modem: Huawei E3131
Sieć: Aero2
System: Linux Mageia 3

Problem: Po podłączeniu modemu do portu USB dioda najpierw miga podwójnie na zielono, potem pojedynczo na niebiesko (znaczy, że sieć odnaleziona).
Po uruchomieniu kreatora połączenia 3G wykonuję kolejno:
1. Wybieram opcję Konfiguracja nowego interfejsu sieciowego
2. Wybieram opcję GPRS/EDGE/3G
3. Wybieram interfejs: ppp0 HUAWEi HUAWEI Mobile zaproponowany przez system
4. Pojawia się żądanie PIN z informacją, żeby pole pozostawić puste jeśli PIN nie jest wymagany
5. Po kliknięciu „dalej” otrzymujemy komunikat, że rozpoczyna się konfiguracja urządzenia i po 20 sek pojawia się: „Błąd. Sprawdź czy karta sim jest włożona".

Komunikat jest identyczny w przypadki wpisania PIN, jak i bez wpisania. Karta sim jest włożona prawidłowo i nie jest uszkodzona, gdyż ten sam modem działa poprawnie na laptopie obok z systemem Linux Mint 14.
Na tym z Mageia zainstalowałem pakiety usb_modeswitch, usb_modeswitch.data, TCL, comgt i pozostałe ppp.

Czynności konfigurowania dokonane zarówno przy modemie zamontowanym jak i odmontowanym - bez skutku.
Żądanie podania kodu pin jest na karcie SIM wyłączone (sprawdzone po przełożeniu do telefonu). Modem podłączony jest fizycznie do portu USB0.
Poniżej logi po odpowiednich komendach w konsoli. Niby system rozpoznaje urządzenie jako modem, ale mam wrażenie, że problem leży w identyfikacji Huawei jako łącznie modemu i karty sieciowej.
Martwi mnie też odpowiedź zwrotna: „Network Locked: ERROR:”
Bardzo proszę o wskazówki KROK PO KROKU, co mogę jeszcze zrobić, aby uruchomić modem z kartą Aero2 na Mageia. Moja znajomość linuxa pochodzi jedynie z przeglądania dostępnych forów i doświadczania tego na własnym sprzęcie. Dziękuję.

[root@localhost name]# cat /etc/issue
Mageia release 3 (Official) for x86_64
Kernel 3.8.13-desktop-1.mga3 on a 4-processor x86_64 / \l

[root@localhost name]# ls /dev/ttyUSB*
/dev/ttyUSB0 /dev/ttyUSB1 /dev/ttyUSB2

[root@localhost name]# lsusb -v
Bus 001 Device 007: ID 12d1:1506 Huawei Technologies Co., Ltd. E398 LTE/UMTS/GSM Modem/Networkcard
Device Descriptor:
idVendor 0x12d1 Huawei Technologies Co., Ltd.
idProduct 0x1506 E398 LTE/UMTS/GSM Modem/Networkcard
bcdDevice 1.02
iManufacturer 3 HUAWEI
iProduct 2 HUAWEI Mobile
iSerial 0
bNumConfigurations 1

[root@localhost name]# comgt -d /dev/ttyUSB0 info
##### Wireless WAN Modem Configuration #####
Product text:
Manufacturer: huawei
Model: E3131
Revision: 21.157.11.00.264
IMEI: 862732019645030
+GCAP: +CGSM,+DS,+ES
OK
====
Manufacturer: huawei
IMEI and Serial Number: 862732019645030
Manufacturer's Revision:
21.157.11.00.2
Hardware Revision:
Network Locked: ERROR:
Customisation:
Band settings: ()
APN: 1,"IP","darmowy","",0,0
##### END #####

[root@localhost name]# comgt sig -d /dev/ttyUSB0
Signal Quality: 15,99

[root@localhost name]# ifconfig -a
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 3C:97:0E:9D:47:DC
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1
RX packets:28 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:28 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:1440 (1.4 KiB) TX bytes:1440 (1.4 KiB)

wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 68:17:29:CA:90:13
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)

wwan0 Link encap:Ethernet HWaddr 58:2C:80:13:92:63
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)

[root@localhost name]# dmesg|grep tty
[ 0.000000] console [tty0] enabled
[ 11.590591] usb 3-1.2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB0
[ 11.591657] usb 3-1.2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB1
[ 11.592060] usb 3-1.2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB2
[ 1250.919812] option1 ttyUSB0: option_instat_callback: error -108
[ 1250.920103] option1 ttyUSB0: GSM modem (1-port) converter now disconnected from ttyUSB0
[ 1250.920356] option1 ttyUSB1: GSM modem (1-port) converter now disconnected from ttyUSB1
[ 1250.920492] option1 ttyUSB2: GSM modem (1-port) converter now disconnected from ttyUSB2
[ 1853.742109] usb 3-1.2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB0
[ 1853.742527] usb 3-1.2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB1
[ 1853.742910] usb 3-1.2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB2
[ 1956.348783] option1 ttyUSB0: option_instat_callback: error -71
[ 1956.356428] option1 ttyUSB0: option_instat_callback: error -108
[ 1956.356715] option1 ttyUSB0: GSM modem (1-port) converter now disconnected from ttyUSB0
[ 1956.357089] option1 ttyUSB1: GSM modem (1-port) converter now disconnected from ttyUSB1
[ 1956.358451] option1 ttyUSB2: GSM modem (1-port) converter now disconnected from ttyUSB2
[ 5716.039634] usb 3-1.2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB0
[ 5716.040051] usb 3-1.2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB1
[ 5716.040432] usb 3-1.2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB2

berni
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 497
Rejestracja: 2009-06-14, 22:21
Lokalizacja: PL

Re: Dlaczego nie działa Huawei E3131 + AERO2 + Mageia 3?

Postautor: berni » 2013-12-22, 16:16

Jeśli jest to Huawei E3131 z dystrybucji Playa, czyli nie HiLink, to zamiast tych graficznych konfiguratorów wypróbuj wvdial lub skrypty ppp, wielokrotnie opisywałem je na forum.


Wróć do „Linux i internet komórkowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość