Modem HUAWEI E3131 pod Xubuntu nie laczy sieci Aero2.

Wszystko na temat internetu za pomocą sieci komórkowych pod systemem Linux.

Moderator: Moderatorzy

redbek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 16
Rejestracja: 2007-01-05, 16:13

Modem HUAWEI E3131 pod Xubuntu nie laczy sieci Aero2.

Postautor: redbek » 2014-03-11, 11:50

Witam, posiadam modem HUAWEI E3131 i nie mogę się zalogować do sieci Aero2 w Xubuntu natomiast świetnie działa pod Play Online.

Jak mam skonfigurowany modem:
Obrazek

Obrazek

Tu jest na screenie ustawione Type: 3G (UMTS / HSPA) jednak próbowałem wszystkich opcji i jest tak samo nie zaleznie od tego jaka wybiore.

Obrazek

Obrazek

Co może być przyczyną? Lampki się swiecą tak samo jak przy Play Online na początku zielona później niebieska. Dodatkowo dodam, że przy takiej samej konfiguracji na Windowsie Aero2 dziala bez zarzutu.

Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1544
Rejestracja: 2009-11-08, 22:59
Lokalizacja: Fryzjer City

Re: Modem HUAWEI E3131 pod Xubuntu nie laczy sieci Aero2.

Postautor: ra-v » 2014-03-13, 23:08

Przede wszystkim w tle warto odpalić

Kod: Zaznacz cały

sudo tailf /var/log/syslog

albo (/var/log/messages) - tam są wszystkie zapisy z tego co się dzieje od włożenia modemu

W tym przypadku radził był wyłączyć Autoryzację (tam gdzie masz PAP, CHAP itp), bo to zdaje się wymaga loginu i hasła, którego Aero2 nie ma.

Drugą rzeczą którą bym spróbował to ustawić tryb technologii na Auto zamiast 3G (niektóre systemy/jądra mają problem z wymuszaniem).

Trzecią rzeczą jaką bym spróbował to wyłączenie automatycznego łączenia. Aero2 potrafi u mnie przed połączeniem zgubić 3G (zielona dioda) a potem na nowo szukać 3G. Tryb auto w tym czasie może powodować jakieś ślepe zapętlenie.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22268
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Modem HUAWEI E3131 pod Xubuntu nie laczy sieci Aero2.

Postautor: ja.michal » 2014-03-13, 23:29

Winą jest Aero2, a nie sprzęt czy system. Przez coraz większe obciążenie sieci są problem z połączeniami. U siebie, na Windows 7 czasem muszę się łączyć po 5-7 razy aż zostanie ustanowione połączenie. Zobacz jak sytuacja wygląda późno w nocy.


Wróć do „Linux i internet komórkowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości