Orange Freedom Pro a Linux

Wszystko na temat internetu za pomocą sieci WiFi, WiMAX, CDMA pod systemem Linux.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 351
Rejestracja: 2008-01-12, 19:07
Lokalizacja: 70 km od Poznania

Orange Freedom Pro a Linux

Postautor: trybun » 2009-11-06, 10:34

Witam

Może mi ktoś powiedzieć co trzeba zrobić żeby mieć dostęp do netu również na Linuksie (Mandriva)? Mam modem MV400, ale niestety "Mandriva" go nie widzi. :(

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10455
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Orange Freedom Pro a Linux

Postautor: krystianb » 2009-11-06, 11:27

Pod windowsem wyłącz żądanie kodu pin, resztę możesz już zrobić pod linuxem łączą się przez ethernet, możesz też skonfigurować wifi. Po usb raczej ciężko będzie pod linuxem. Nie wiem po co w ogóle w tym routerze wstawili usb.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 351
Rejestracja: 2008-01-12, 19:07
Lokalizacja: 70 km od Poznania

Re: Orange Freedom Pro a Linux

Postautor: trybun » 2009-11-06, 14:53

krystianb pisze:Pod windowsem wyłącz żądanie kodu pin, resztę możesz już zrobić pod linuxem łączą się przez ethernet, możesz też skonfigurować wifi. Po usb raczej ciężko będzie pod linuxem. Nie wiem po co w ogóle w tym routerze wstawili usb.


Poszło, zrobiłem tak jak napisałeś i dodatkowo jeszcze musiałem zainstalować serwer "dhcpcd" i jest połączenie :D . Aczkolwiek pod linuksem łącze wydaje się być trochę wolniejsze. :(

Wielkie dzięki za pomoc

atasco
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2009-04-07, 12:44
Lokalizacja: Lubieszewo

Re: Orange Freedom Pro a Linux

Postautor: atasco » 2010-03-09, 21:23

krystianb pisze:Po usb raczej ciężko będzie pod linuxem.


Ten cały axessmanager całkiem dobrze działa pod linuxem przez wine tudzież cxoffice, więc nie ma problemu z usunięciem pinu.
Nie zmienia to jednak faktu, że łączenie się przez usb jak jest do wyboru jeszcze ethernet lub wifi nie ma najmniejszego sensu.

Awatar użytkownika
darx667
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 233
Rejestracja: 2008-07-06, 15:35
Lokalizacja: Warmia

Re: Orange Freedom Pro a Linux

Postautor: darx667 » 2011-02-12, 08:56

A po co usuwać pin? włączasz router, podłączasz przewód Ethernet i działa.
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10455
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Orange Freedom Pro a Linux

Postautor: krystianb » 2011-02-12, 11:00

darx667 pisze:A po co usuwać pin? włączasz router, podłączasz przewód Ethernet i działa.
A co z podaniem pinu? I darx667 gratuluję tytułu górnika miesiąca, nie ma to jak odkopać temat sprzed roku.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Awatar użytkownika
darx667
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 233
Rejestracja: 2008-07-06, 15:35
Lokalizacja: Warmia

Re: Orange Freedom Pro a Linux

Postautor: darx667 » 2011-02-12, 11:47

krystianb pisze:A co z podaniem pinu?

Nie trzeba nic podawać przy połączeniu za pomocą Ethernet.
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10455
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Orange Freedom Pro a Linux

Postautor: krystianb » 2011-02-12, 13:10

darx667 pisze:Nie trzeba nic podawać przy połączeniu za pomocą Ethernet.
To skąd on się wtedy bierze w routerze? Rozumiem, że raz podany router zapamięta, ale pierwszym razem go trzeba podać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Awatar użytkownika
darx667
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 233
Rejestracja: 2008-07-06, 15:35
Lokalizacja: Warmia

Re: Orange Freedom Pro a Linux

Postautor: darx667 » 2011-02-12, 18:09

krystianb pisze:To skąd on się wtedy bierze w routerze? Rozumiem, że raz podany router zapamięta, ale pierwszym razem go trzeba podać.


Zakupiłem, włożyłem kartę sim, podłączyłem przewodem Ethernet komputer z routerem, odpaliłem router i po chwili byłem online. Także jak widzisz nie musiałem wpisywać żadnego pinu itp.
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153

centrix23
Stały użytkownik forum
Posty: 142
Rejestracja: 2009-01-28, 17:55
Lokalizacja: woj. lódzkie

Re: Orange Freedom Pro a Linux

Postautor: centrix23 » 2011-02-12, 21:25

darx667 pisze:Zakupiłem, włożyłem kartę sim, podłączyłem przewodem Ethernet komputer z routerem, odpaliłem router i po chwili byłem online


A loginu i hasła też nie wpisywałeś? :cwaniak:

Awatar użytkownika
darx667
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 233
Rejestracja: 2008-07-06, 15:35
Lokalizacja: Warmia

Re: Orange Freedom Pro a Linux

Postautor: darx667 » 2011-02-12, 22:05

centrix23 pisze:
A loginu i hasła też nie wpisywałeś? :cwaniak:


A do czego? i gdzie niby miałbym to wpisać? i po co?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-02-12, 22:28 ]
Panie i Panowie tniemy cytaty!
Ostatnio zmieniony 2011-02-13, 17:57 przez darx667, łącznie zmieniany 2 razy.
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22198
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Orange Freedom Pro a Linux

Postautor: wojteks » 2011-02-12, 23:35

darx667 pisze:Zakupiłem, włożyłem kartę sim, podłączyłem przewodem Ethernet komputer z routerem, odpaliłem router i po chwili byłem online. Także jak widzisz nie musiałem wpisywać żadnego pinu itp.

Ktoś musiał wcześniej używać tego zestawu (MV400+karta SIM/R-UIM) lub go dla Ciebie skonfigurować. Potem to faktycznie włączyć i używać.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Awatar użytkownika
darx667
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 233
Rejestracja: 2008-07-06, 15:35
Lokalizacja: Warmia

Re: Orange Freedom Pro a Linux

Postautor: darx667 » 2011-02-13, 07:53

wojteks pisze:Ktoś musiał wcześniej używać tego zestawu (MV400+karta SIM/R-UIM) lub go dla Ciebie skonfigurować. Potem to faktycznie włączyć i używać.


Ehhh ludziska sorry ale skleroza mnie dopadła :) Przecież jak kupiłem to najpierw kartę włożyłem do telefonu aby wyłączyć pin :) Masakra zapomniałem o tym :)
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22198
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Orange Freedom Pro a Linux

Postautor: wojteks » 2011-02-13, 11:16

darx667 pisze:Przecież jak kupiłem to najpierw kartę włożyłem do telefonu aby wyłączyć pin

A jednak. Obecnie Orange daje karty SIM/R-UIM w których nie można wyłączyć PINu (informacja od użytkowników z forum).
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1540
Rejestracja: 2009-11-08, 22:59
Lokalizacja: Fryzjer City

Re: Orange Freedom Pro a Linux

Postautor: ra-v » 2011-02-13, 13:56

W Linuxie nie ma problemami z modemem i PIN-em - czy przez KPPP, czy przez NM, czy przez wvdial i pppd (komendy AT są od tego).
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i


Wróć do „Linux i internet radiowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość