CDMA w Liniksie

Wszystko na temat internetu za pomocą sieci WiFi, WiMAX, CDMA pod systemem Linux.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 352
Rejestracja: 2008-01-12, 19:07
Lokalizacja: 70 km od Poznania

CDMA w Liniksie

Postautor: trybun » 2011-02-15, 21:45

Czy jest możliwe używania modemu AnyData 635WA pod Linuksem w standardzie CDMA? Czy ta sztuka się komuś z Was udała?

Jeżeli to kogoś interesuje - znalazłem w necie sposób na ten modem i cdma pod Linuksem:

"1. Podłącz modem do komputera.
2. W konsoli, jako root wykonaj:
echo -ne "\xD7\x03\x00\xAE\xEF\x7E" > /dev/ttyUSB2
sleep 4
echo -ne "\xCF\x0D\x00\x00\x81\x8A\x7E" > /dev/ttyUSB2
sleep 10
echo -ne "\xD7\x03\x00\xAE\xEF\x7E" > /dev/ttyUSB2
sleep 4
echo -ne "\xCF\x0D\x00\x00\x81\x8A\x7E" > /dev/ttyUSB2

Powinna się zapalić niebieska lampka na modemie.

3. Kliknij prawym przyciskiem na network managera, "edit connections", zakładka "mobile broadband (3 od lewej), Add. W nowym oknie kliknij dalej, z listy krajów wybierz "Polska". W następnym oknie na liście providerów nie będzie nic, kliknij więc 2 opcję i wpisz dowolną nazwę. Zatwierdź. Powinno się otworzyć nowe okno edycji połączenia. Numer powinien być automatycznie podany: #777. Uzupełnij pola username: cdma@orange i password: orange
4. Zapisz zmiany
5. Teraz po kliknięciu lewym przyciskiem na Network Managera powinno być widoczne połączenie o nazwie którą wybraliśmy. Po kliknięciu CDMA powinno działać (niebieska lampka zacznie migać).
6. Po rozłączeniu się aby się ponownie połączyć trzeba znowu uruchomić skrypt z punktu 2
7. Jeśli ktoś wie jak można oczywiście napisać jakiś skrypt który to łączenie zautomatyzuje, ale mnie to mocno przerasta"

Sprawdziłem na trzech dystrybucjach - Ubuntu live, Mandriva i OpenSuse.

ryba825
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1361
Rejestracja: 2009-07-05, 16:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: CDMA w Liniksie

Postautor: ryba825 » 2012-09-16, 16:21

Działa Wam to w najnowszych dystrybucjach? Bash zwraca brak dostępu na Ubuntu 12.04 i 12.10.

lukion
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2010-10-21, 18:32
Lokalizacja: Brzoza

Re: CDMA w Liniksie

Postautor: lukion » 2012-09-16, 21:25

Oczywiście że działa .Spróbuj wykonać to jako root ,albo dodaj uzytkownika do grupy dialout.

ryba825
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1361
Rejestracja: 2009-07-05, 16:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: CDMA w Liniksie

Postautor: ryba825 » 2012-09-16, 21:27

Na "sudo" też zwraca brak dostępu; na "sudo su" nie pokazuje nic, ale też nie działa.

lukion
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2010-10-21, 18:32
Lokalizacja: Brzoza

Re: CDMA w Liniksie

Postautor: lukion » 2012-09-17, 21:55

Niebiska dioda świeci ? W NM widać modem ? Próbowałes wysłac to na inne ttyUSB ? Pod windows działa ?

ryba825
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1361
Rejestracja: 2009-07-05, 16:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: CDMA w Liniksie

Postautor: ryba825 » 2012-09-17, 21:58

Pod Windows działa. NM widzi, ale się nie łączy. Niebieska świeci.

Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 352
Rejestracja: 2008-01-12, 19:07
Lokalizacja: 70 km od Poznania

Re: CDMA w Liniksie

Postautor: trybun » 2012-09-19, 06:49

ryba825 pisze:Działa Wam to w najnowszych dystrybucjach? Bash zwraca brak dostępu na Ubuntu 12.04 i 12.10.


Na Ubuntu nie próbowałem, ale na najnowszym Opensuse działa.

ryba825
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1361
Rejestracja: 2009-07-05, 16:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: CDMA w Liniksie

Postautor: ryba825 » 2012-09-19, 16:17

Pewnie modem coś się psuje. :dobani: Dzięki za testy.

lukion
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2010-10-21, 18:32
Lokalizacja: Brzoza

Re: CDMA w Liniksie

Postautor: lukion » 2012-09-21, 07:16

Jeśli działa pod windą to modem jest sprawny
Ja używałem takiego skryptu:
    #!/bin/bash
    echo -ne "\xD7\x03\x00\xAE\xEF\x7E" > /dev/ttyUSB2
    nmcli con up uuid 445003d5-04ac-4cdf-a3ef-a96eb397b52e
    sleep 4
    echo -ne "\xCF\x0D\x00\x00\x81\x8A\x7E" > /dev/ttyUSB2
U ciebie na pewno będzie inny uuid - sprawdź go poleceniem:
    nmcli con list

Oczywiście niebieska dioda musi świecić.

ryba825
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1361
Rejestracja: 2009-07-05, 16:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: CDMA w Liniksie

Postautor: ryba825 » 2012-09-21, 14:48

Brak dostępu. Którą wersję Basha macie?

lukion
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2010-10-21, 18:32
Lokalizacja: Brzoza

Re: CDMA w Liniksie

Postautor: lukion » 2012-09-21, 22:04

Brak dostępu bo wykonujesz to jako zwykły użytkownik . Najpierw "sudo su" a potem skrypt.Ewentualnie tak jak pisałem wczesniej - dodaj użytkownika do grupy "dialout".

ryba825
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1361
Rejestracja: 2009-07-05, 16:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: CDMA w Liniksie

Postautor: ryba825 » 2012-09-22, 14:51

lukion, dzięki! :ok: Dodałem się do grupy "dialout" i działa! Wcześniej nawet na "sudo su" nie chciało działać, a teraz śmiga! :ok:


Wróć do „Linux i internet radiowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości