[OF] Problem z kodem PIN

Wszystko na temat internetu za pomocą sieci WiFi, WiMAX, CDMA pod systemem Linux.

Moderator: Moderatorzy

em1L
Stały użytkownik forum
Posty: 73
Rejestracja: 2009-01-21, 21:25
Lokalizacja: Dzierzgoń

[OF] Problem z kodem PIN

Postautor: em1L » 2011-04-25, 14:56

Witam,
od niedawna jestem użytkownikiem linuxa, wszystko działa jak trzeba, ale mam jeden problem. Posiadam modem adu-500a, i dwa internety tzn. orange freedom pro na dzień i orange free 19 na noc. Karta od OFP ma wyłączony pin, na linuksie łącze się normalnie, na karcie od OF19 nie mogę wyłączyć pinu, a w network managerze nie ma żadnej opcji z pinem aby go włączyć. Próbowałem odpalać Total Connection Managera przez wine, ale nie chce się włączyć. Aby korzystać w nocy z internetu muszę przełączać się na windowsa i odpalać TCM i wpisywać pin.
I stąd moje pytanie, czy da radę tak zrobić, aby jakoś wpisać ten pin na linuksie, żeby można było połączyć się z cdma?
Pozdrawiam i czekam na jakieś propozycje.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21642
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: [OF] Problem z kodem PIN

Postautor: wojteks » 2011-04-25, 15:04

em1L pisze: na karcie od OF19 nie mogę wyłączyć pinu

Można napisać pismo do BOK o wyłączenie PIN na tej karcie.

Pod Linuxem pewnie da się wpisywać PIN komendą AT
Nie pomagam na PW!

em1L
Stały użytkownik forum
Posty: 73
Rejestracja: 2009-01-21, 21:25
Lokalizacja: Dzierzgoń

Re: [OF] Problem z kodem PIN

Postautor: em1L » 2011-04-25, 16:36

No właśnie, komendy AT, jestem poczatkujacy z linuksem, mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak się do tego zabrać?

berni
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 497
Rejestracja: 2009-06-14, 22:21
Lokalizacja: PL

Re: [OF] Problem z kodem PIN

Postautor: berni » 2011-04-26, 15:46

em1L pisze:I stąd moje pytanie, czy da radę tak zrobić, aby jakoś wpisać ten pin na linuksie, żeby można było połączyć się z cdma?

Co do połączenia internetowego poprzez CDMA to nie wiem, gdyż takowego nie posiadam, ale zwykłe połączenia 2G/3G w Linuksie z włączonym pinem mogę opisać na swoim przykładzie, modemy iCON 225 i ZTE MF637:
1) zastosowanie comgt
- dla iCON-a 225 aby zalogował się w sieci (wszystkie polecenia w konsoli jako root):

Kod: Zaznacz cały

root@Microknoppix:~# comgt -d /dev/ttyHS1

Enter PIN number: xxxx
Waiting for Registration..(120 sec max)...
Registered on Home network: "PLAY",2
Signal Quality: 9,99

w miejsce xxxx trzeba wpisać swój pin
diodki z szybkiego migotania (brak zalogowania do sieci) zwolniły do powolnego migotania (zalogowany)
- dla ZTE MF637 wystarczyło

Kod: Zaznacz cały

root@Microknoppix:~# comgt
Trying list of devices

Enter PIN number: xxxx
Waiting for Registration..(120 sec max).....................
Registered on Home network: "26006",2
Signal Quality: 10,99

tutaj diodka z koloru czerwonego (brak zalogowania do sieci) zmieniła na niebieski (3G - zalogowany)
2) picocom - tu z iCON-em 225

Kod: Zaznacz cały

root@Microknoppix:~# picocom /dev/ttyHS1
picocom v1.4

port is        : /dev/ttyHS1
flowcontrol    : none
baudrate is    : 9600
parity is      : none
databits are   : 8
escape is      : C-a
noinit is      : no
noreset is     : no
nolock is      : no
send_cmd is    : ascii_xfr -s -v -l10
receive_cmd is : rz -vv

Terminal ready
at+cpin=xxxx
OK

Thanks for using picocom

Wyjście z picocomu to sekwencja klawiszy ctrl+a, ctrl+q
3) minicom z parametrem -s dla MF637

Kod: Zaznacz cały

root@Microknoppix:~# cat minicom.cap
at+cpin=xxxx
OK

Tymi sposobami nie musiałem już zmieniać swoich skryptów do połączeń internetowych, gdy mam włączony PIN.

kemi_73
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2012-10-03, 11:51
Lokalizacja: Kraków

Re: [OF] Problem z kodem PIN

Postautor: kemi_73 » 2012-10-03, 12:57

Witam
Przy adu-500a nie działa to niestety, podczas podawania komendy AT+CPIN? za każdym razem wyskakuje ERROR.

berni
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 497
Rejestracja: 2009-06-14, 22:21
Lokalizacja: PL

Re: [OF] Problem z kodem PIN

Postautor: berni » 2012-10-03, 19:03

kemi_73 pisze: podczas podawania komendy AT+CPIN? za każdym razem wyskakuje ERROR.

A dlaczego wydajesz tą komendę ze znakiem zapytania? Wpisz swój pin: at+cpin=xxx.
Znalazłem sposób, który już w 2005 roku gościu zastosował wysyłaniem komend AT do portu modemu
http://linuxwebdev.blogspot.com/2005/06 ... mands.html
i u mnie np. z Huaweiem E156G, który ma dwa porty

Kod: Zaznacz cały

ls /dev/ttyUSB*
/dev/ttyUSB0  /dev/ttyUSB1

gdy na Simce jest uaktywnione zabezpieczenie PINu i po podpięciu modemu diodka mruga na zielono (nie zarejestrowany do sieci), w konsoli polecenie z roota

Kod: Zaznacz cały

echo -e 'at+cpin=1111\r' > /dev/ttyUSB0

lub

Kod: Zaznacz cały

echo -e 'at+cpin=1111\r' > /dev/ttyUSB1

i po chwili diodka zapala się na niebiesko (zalogowany do sieci) i mogę się połączyć z netem przez np. wvdial.


Wróć do „Linux i internet radiowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość