Tooway - co właściwie z nim jest nie tak?

Dla obecnych i przyszłych użytkowników internetu satelitarnego TP, Astra2Connect, Tooway, skyDSL, VSAT.
Reklama:Szukasz dostawcy internetu satelitarnego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl/internet-satelitarny ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderatorzy: marcin, Moderatorzy

Ivkaol
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2010-01-08, 13:11
Lokalizacja: warszawa

Tooway - co właściwie z nim jest nie tak?

Postautor: Ivkaol » 2010-01-08, 14:07

Witam, bardzo proszę o odpowiedź, dlaczego tak odradzany jest Tooway. Co konkretnie można mu zarzucić? Mam konieczność korzystania z Internetu pod adresem Skoszewko 3, 89-634 Leśno, jaka może być lepsza opcja (tańsza, bardziej niezawodna) niż Tooway? Ustaliłam, że Internet satelitarny to jedyna możliwość w tej lokalizacji :zly: .

Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy
Posty: 4198
Rejestracja: 2009-01-13, 20:05
Lokalizacja: Świdwin

Re: Tooway - co właściwie z nim jest nie tak?

Postautor: sp6huk » 2010-01-08, 14:43

Rzeczywiście znajdujesz się w niezbyt ciekawej sytuacji. Jeżeli chodzi o internet mobilny to masz u siebie tylko EDGE gdzie pingi są równie wysokie jak przy internecie satelitarnym rzędu ~500 ms, (internet satelitarny ~700 ms) EDGE oferuje Ci maksymalny transfer rzędu 236,8 kb/s. W internecie satelitarnym niby nie ma limitów transferu danych, ale jak będziesz dużo ściągała to prędkość łącza będzie się zmniejszać, abyś nie generowała tak dużego ruchu (obciążenia). Co wybrać :roll: To w głównej mierze zależy od kosztów. Jak wiadomo sam zestaw odbiorczo-nadawczy do internetu satelitarnego jest bardzo drogi, a dolicz sobie miesięczny abonament rzędu kilkuset złotych...więc wydaje mi się, że internet satelitarny nie byłby dobrym rozwiązaniem chociażby z uwagi na jego cenę. Ja na twoim miejscu przebierałbym pomiędzy ofertami trzech operatorów internetu mobilnego Plusa, Ery oraz Orange, mogłabyś kupić np. startery wszystkich 3 operatorów, i za pomocą telefonu sprawdzić u którego operatora EDGE działa najlepiej.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22268
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Tooway - co właściwie z nim jest nie tak?

Postautor: ja.michal » 2010-01-08, 14:44

Ivkaol pisze:Witam, bardzo proszę o odpowiedź, dlaczego tak odradzany jest Tooway.

Sprzęt horrendalnie drogi, duże opóźnienia, limity znaczne, wysoka cena, wpływ pogody większy niż w GSM/UMTS/CDMA.

Ivkaol pisze:Ustaliłam, że Internet satelitarny to jedyna możliwość w tej lokalizacji :zly:

Z mapki i pozwoleń wynika, że CDMA Orange będzie.
Niedaleko jest jeszcze Nordisk i wiem, że podpisują umowy nadal. Do tego oni mają bardzo mało użytkowników, czasem nawet jest jedna osoba na stacji bazowej. Do tego od tej miejscowości stację jakieś 11km a niska częstotliwość 420MHz ładnie powinna przenikać. Trzeba do nich zadzwonić i się umówić/pogadać co, jak i gdzie.

Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy
Posty: 4198
Rejestracja: 2009-01-13, 20:05
Lokalizacja: Świdwin

Re: Tooway - co właściwie z nim jest nie tak?

Postautor: sp6huk » 2010-01-08, 14:48

ja.michal pisze:Z mapki i pozwoleń wynika, że CDMA Orange będzie.
CDMA też można spróbować, choć jest to już zasięg szczątkowy, to zawsze może działać równie dobrze ;)
A więc jeżeli wzięłabyś CDMA np. od Orange, to mogłabyś uzyskiwać transfer do 1 Mb/s, i pingi ~100 ms, co jest nie porównywalne do internetu satelitarnego.
Ostatnio zmieniony 2010-01-08, 14:51 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22268
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Tooway - co właściwie z nim jest nie tak?

Postautor: ja.michal » 2010-01-08, 14:51

Ale jest pozwolenie na stację niedaleko.
Nordisk za to jest na wieży emitel a one są raczej wysokie. Może nad tymi lasami poleci to wszystko.

Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy
Posty: 4198
Rejestracja: 2009-01-13, 20:05
Lokalizacja: Świdwin

Re: Tooway - co właściwie z nim jest nie tak?

Postautor: sp6huk » 2010-01-08, 14:59

Rzeczywiście są duże szanse na CDMA, choć na przeszkodzie stoi las. Do najbliższej stacji bazowej CDMA Orange jest ~7 km, znajduje się ona w miejscowości Sztoltmany. Zaś stacja bazowa CDMA Nordisk znajduje się w Wojsku jakieś ~13 km. A więc nie jest to dużo jak na CDMA, i internet może działać bardzo dobrze, jeżeli stacja bazowa nie będzie zbytnio obciążona.

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6776
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: Tooway - co właściwie z nim jest nie tak?

Postautor: Patryk » 2010-01-08, 15:45

sp6huk pisze:Zaś stacja bazowa CDMA Nordisk znajduje się w Wojsku jakieś ~13 km.


I jest to wysoko położona duża wieża Emitela,więc pokrycie na pewno jest niezłe,ale te lasy kaszubskie potrafią napsuć :)

Ivkaol
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2010-01-08, 13:11
Lokalizacja: warszawa

Re: Tooway - co właściwie z nim jest nie tak?

Postautor: Ivkaol » 2010-01-08, 18:07

Nie jest to takie proste, niestety - z Internetu za pośrednictwem Orange próbowałam tam korzystać: tragedia, nawet małe pliki ciągną się jak żółwie, o przeglądaniu stron można zapomnieć. Rozmawiałam z Orange, mówią, że teoria a praktyka to dwie różne rzeczy - niby powinno działać, ale nie musi, a to jest na jakimś granicznym obszarze dla zasięgu CDMA, sam Orange przyznaje, że tam raczej działać nie będzie i mi odradzają. Ponoć tam żaden operator komórkowy nie zapewni mi Internetu - nie wiem, na ile to prawda - ale z Orange jest bez szans :cry: ... Te wszystkie zarzuty pod adresem Tooway to zapewne jest prawda, ale czy ja mam jakieś wyjście??? I czemu nie ma nigdzie postów osób, które z tego korzystają?

Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy
Posty: 4198
Rejestracja: 2009-01-13, 20:05
Lokalizacja: Świdwin

Re: Tooway - co właściwie z nim jest nie tak?

Postautor: sp6huk » 2010-01-08, 20:39

Ivkaol pisze:Nie jest to takie proste, niestety - z Internetu za pośrednictwem Orange próbowałam tam korzystać: tragedia, nawet małe pliki ciągną się jak żółwie, o przeglądaniu stron można zapomnieć.
Zapewne korzystałaś z EDGE'a, a my proponujemy Ci CDMA, które działa o wiele lepiej i 6 km dla tej technologii nawet przez las, to nie jest problem, jakby coś to nawet można dokupić antenę zewnętrzną.
Ivkaol pisze:Rozmawiałam z Orange, mówią, że teoria a praktyka to dwie różne rzeczy - niby powinno działać, ale nie musi, a to jest na jakimś granicznym obszarze dla zasięgu CDMA, sam Orange przyznaje, że tam raczej działać nie będzie i mi odradzają. Ponoć tam żaden operator komórkowy nie zapewni mi Internetu - nie wiem, na ile to prawda - ale z Orange jest bez szans
Dopóki sama tego nie sprawdzisz, to się nie dowiesz :],
Ivkaol pisze:Te wszystkie zarzuty pod adresem Tooway to zapewne jest prawda, ale czy ja mam jakieś wyjście???
Tak, sprawdzić najpierw technologie naziemne a w ostateczności satelitarne ;),
Ivkaol pisze:I czemu nie ma nigdzie postów osób, które z tego korzystają?
Mało osób korzysta z internetu satelitarnego, i stąd niewiele o nim mowy.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22268
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Tooway - co właściwie z nim jest nie tak?

Postautor: ja.michal » 2010-01-09, 01:45

No to napisałem, że można do Nordisk'u jeszcze uderzyć. ;)

MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 243
Rejestracja: 2008-09-28, 20:44
Lokalizacja: Wrocław, i okolice

Re: Tooway - co właściwie z nim jest nie tak?

Postautor: MAREKMAREK » 2010-01-10, 18:53

Może Era WiMax by u ciebie chodziła?. Próbowałem sprawdzić, tylko ta przaśna mapka WiMaxa ... :dobani:

barteq7
Użytkownik forum
Posty: 34
Rejestracja: 2010-05-08, 21:24
Lokalizacja: wawa

Re: Tooway - co właściwie z nim jest nie tak?

Postautor: barteq7 » 2010-05-08, 21:25

Możecie coś więcej napisać o Tooway... A w szczególności jak wypada w słabych warunkach atmosferycznych??

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-08, 22:48 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2010-05-08, 21:48 przez barteq7, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10508
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Tooway - co właściwie z nim jest nie tak?

Postautor: krystianb » 2010-05-10, 20:36

Wszystkie te internety satelitarne to jest jeden pies. Ping około 1s (bo prędkości światła jeszcze nikt nie przekroczył) do tego marny limit wynikający z tego jak wielki obszar obsługuje jedno urządzenie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

hary
Użytkownik forum
Posty: 31
Rejestracja: 2010-04-30, 21:41
Lokalizacja: wawa

Re: Tooway - co właściwie z nim jest nie tak?

Postautor: hary » 2010-05-10, 20:39

Ivkaol pisze:Te wszystkie zarzuty pod adresem Tooway to zapewne jest prawda, ale czy ja mam jakieś wyjście??? I czemu nie ma nigdzie postów osób, które z tego korzystają?


Osób jest mało, moze kiedys bedzie to bardziej popularny sposob na internet. jeżeli nie masz wyjścia to zainwestuj. wtedy sam sie przekonasz o mozliwosc internetu satelitarnego

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-05-10, 22:50 ]
Poprawiłem cytowanie.
Ostatnio zmieniony 2010-05-10, 21:49 przez hary, łącznie zmieniany 1 raz.

barteq7
Użytkownik forum
Posty: 34
Rejestracja: 2010-05-08, 21:24
Lokalizacja: wawa

Re: Tooway - co właściwie z nim jest nie tak?

Postautor: barteq7 » 2010-05-20, 20:24

krystianb pisze:Wszystkie te internety satelitarne to jest jeden pies. Ping około 1s (bo prędkości światła jeszcze nikt nie przekroczył) do tego marny limit wynikający z tego jak wielki obszar obsługuje jedno urządzenie.
'

ok, a co zrobić kiedy nie ma innej możliwości połączenia z internetem?? A musisz mieć dostęp.


Wróć do „Internet satelitarny (Astra2Connect, Tooway, VSAT)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość