Internet satelitarny lub inny ....

Dla obecnych i przyszłych użytkowników internetu satelitarnego TP, Astra2Connect, Tooway, skyDSL, VSAT.
Reklama:Szukasz dostawcy internetu satelitarnego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl/internet-satelitarny ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderatorzy: marcin, Moderatorzy

notoladnie
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2010-08-23, 20:05
Lokalizacja: Siwiki

Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: notoladnie » 2010-08-23, 20:12

Witam .
Kupilem dom we wsi ktora sie zwie SIWIKI ( gmina zbojna ) kolo Lomzy . Fajne miejsce , koniec swiata . Nie bralem pod uwage ze gdziekolwiek w PL moze nie byc internetu .... Sprawdzilem pokrycie sieci ORANGE , ERA i niby tam powinno byc . Ale w praktyce to wyglada tak ze jak wlaczam tel. komorkowy to jest tylko jedna kreska zasiegu i to co chwile gasnie . Zalezy mi na STABILNYM dostepie do internetu 24 godziny na dobe i 7 dni w tygoniu . Prosze o jakies porady i podpowiedzi . Chcialem wykupic internet satelitarny, ale poczytalem na forum ze to jest MEGA BADZIEW , a mnie takie cos nie interesuje . Jestem zalamany bo pracuje przez internet ... :gwiazdki:

Pozdrawiam .

notoladnie@gmail.com

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12116
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: zDaleKi » 2010-08-23, 20:35

Nie masz tam zasięgu CDMA lub WiMAXa?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6776
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: Patryk » 2010-08-23, 20:46

CDMA Orange powinno tam być raczej bez problemu, ewentualnie z anteną zewnętrzną.

[ Dodano: 2010-08-23, 21:47 ]
notoladnie pisze:Sprawdzilem pokrycie sieci ORANGE , ERA i niby tam powinno byc . Ale w praktyce to wyglada tak ze jak wlaczam tel. komorkowy to jest tylko jedna kreska zasiegu i to co chwile gasnie .


Sprawdzałeś wewnątrz budynku czy na zewnątrz ?

notoladnie
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2010-08-23, 20:05
Lokalizacja: Siwiki

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: notoladnie » 2010-08-23, 20:59

wewnatrz jest dramatycznie, nawet nie da sie rozmawiac przez komorke , trzeszcy itd . Na zewnatrz jest lepiej . Do okola domu sa wysokie drzewa, zastanawiam sie czy bedzie lepiej skombinowac jakas antene zeby wyzej lapac zasieg ??? Czy da sie tak zrobic ?

[ Dodano: 2010-08-23, 22:02 ]
BliSki pisze:Nie masz tam zasięgu CDMA lub WiMAXa?


Ja sie nie znam na tym, na codzien mieszkam poza polska . Na stare lata kupilem dom w PL i wracam na stale do ojczyzny . Dlatego pisze na forum . CDMA lub WiMAX to dla mnie sa terminy SCI-FI . Wlasnie dowiaduje sie jak i co .. dzieki wam .

Dzieki !!! :ok:

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6776
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: Patryk » 2010-08-24, 07:55

notoladnie, aby móc wygodnie korzystać z telefonu GSM (i być może Internetu w technologii EDGE - do 236 kbps) potrzebujesz urządzenia zwanego repeaterem:
http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_repe ... _A6740.htm

Do tego antena zewnętrzna o dużym zysku, np. ATK-20:
http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7028.htm

Jeśli chodzi w miarę sensowny o dostęp do Internetu, to chyba pozostaje tylko usługa w sieci CDMA od Orange, tu zależnie jaki limit transferu Cię interesuje jest do wyboru oferta quasi-stacjonarna z routerem: http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... reedom_pro

lub oferta mobilna: http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... e_discover (cdma jest dostępne w taryfie za 75 zł lub wyższej).

W razie potrzeby do terminali CDMA można też podłaczyć antenę zewnętrzną na pasmo 450 MHz.

notoladnie
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2010-08-23, 20:05
Lokalizacja: Siwiki

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: notoladnie » 2010-08-24, 17:55

patryk - dzieki za dokladne INFO

pozdrawiam !!! :super:

darfid
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2010-11-11, 19:31
Lokalizacja: wyszków

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: darfid » 2010-11-12, 20:08

Witam kolego._Jeżeli chodzi o internet bezprzewodowy to wybierz ofertę cdma orange. Do modemu zakup antenę zewnętrzną kierunkową i będzie ok!._Abonament 50zł. Ja mam do stacji bazowej około 16km i mam ful zasięg.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-11-12, 20:19 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2010-11-12, 20:19 przez darfid, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21616
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: wojteks » 2010-11-12, 20:21

darfid pisze: to wybierz ofertę cdma orange

Tylko trzeba pamiętać o limitach które w różnych opcjach są istotnie różne. Za 49 zł jest tylko 3GB limitu w Orange Freedom Pro.
Nie pomagam na PW!

marens
Guru bezprzewodowy
Posty: 3690
Rejestracja: 2007-04-14, 10:01
Lokalizacja: Wrocław

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: marens » 2010-11-12, 20:29

Tylko trzeba pamiętać o limitach które w różnych opcjach są istotnie różne.


Dlatego lepiej wziąć Orange Free 59zł zamiast Orange Freedom Pro.

gulthank
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2010-11-15, 15:27
Lokalizacja: Wrocław

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: gulthank » 2010-11-15, 15:39

Witam,
a co w sytuacji opisanej powyżej przez autora topicu z jedną skromną różnicą. Dom, nie dość że jest na wsi, to jest to wieś położona w górach, a dokładnie w parku narodowym i tenże park zabronił budowy stacji pośredniej gsm, w związku z powyższym w domu (czy to wewnątrz, czy na zewnątrz) nie ma zasięgu sieć komórkowa - zasięg telefon łapie bardzo słaby, jak się wyjdzie na wzniesienie za domem około 500 metrów od domu, który leży w dolinie.
Czy jest jakaś alternatywa dla internetu satelitarnego (który jak czytam jest drogi i mało stabilny)?
Chodziłoby o łącze 1-2Mb ściąganie 256k wysyłanie zupełnie wystarczałoby. Najważniejszym czynnikiem miałaby być stabilność połączenia.
Czy mogli byś coś doradzić?
EDIT: link do mapy z lokalizacją:
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/50.47360 ... 13672/z/15

P.S. Przy okazji - jak wygląda możliwość pomiaru siły sygnału GSM w danym miejscu? Czy są jakieś firmy, które się tym zajmują (biorąc pod uwagę, że jest to koniec świata gdzie nikt pewnie nie będzie chciał przyjechać)?

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-11-15, 17:04 ]
Na forum nie używamy wulgaryzmów!
Ostatnio zmieniony 2010-11-15, 17:03 przez gulthank, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10487
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: krystianb » 2010-11-16, 18:09

gulthank pisze:Czy mogli byś coś doradzić?
Możesz próbować cdma od orange, ale w takim terenie szanse bliskie 0. To chyba pierwszy taki przypadek kiedy rozważanie netu z satelity staje się sensowne (czyt: jest tragicznie)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

marens
Guru bezprzewodowy
Posty: 3690
Rejestracja: 2007-04-14, 10:01
Lokalizacja: Wrocław

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: marens » 2010-11-16, 18:21

gulthank pisze:EDIT: link do mapy z lokalizacją:


Znam tą lokalizacje doskonale :)
Do schroniska na Strzeliniec, Pasterki jest pociągnięty DSL z Radkowa.
Wcześniej leciało to na Astra2Connect, stąd moje ubiegłoroczne testy.

Może udałoby się z nimi "dogadać" aby dołączyć się do sieci.
Innej perspektywy chyba nie ma, gdyż telefony są podłączone po radiodostępie.
Jak gdzieniegdzie pojawi się zasięg, to jest tragiczny -100dBm<...

krystianb pisze:Możesz próbować cdma od orange, ale w takim terenie szanse bliskie 0.


10.11 pojawiło się pozwolenie CDMA w Nowej Rudzie ;)
Szanse na to, że doleci tam z odbicia są bardzo małe.
Orange » CDMA450 (4193)
Nowa Ruda, Pionierów 1, dz. nr 644

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6776
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: Patryk » 2010-11-17, 11:13

marens pisze:Szanse na to, że doleci tam z odbicia są bardzo małe.


I pewnie szanse, że zostanie szybko odpalone także są bardzo małe.

[ Dodano: 2010-11-17, 11:22 ]
krystianb pisze:To chyba pierwszy taki przypadek kiedy rozważanie netu z satelity staje się sensowne (czyt: jest tragicznie)


E tam pierwszy ;)
Znajomy mieszkający w linii prostej jakieś 2,5 km ode mnie jedzie na Tooway już prawie rok.
Wcześniej było SDI z rabatem specjalnym 50%, ale Tepsie nie opłacało się już wymieniać uszkodzonej półki dostępowej na centrali, więc dostał BMT, a Neo chodzi 64 kbps za cenę 512.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10487
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: krystianb » 2010-11-17, 11:51

Patryk pisze:Znajomy mieszkający w linii prostej jakieś 2,5 km ode mnie jedzie na Tooway już prawie rok.
CDMA działa aż tak tragicznie, że nawet satelita jest lepszy?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6776
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: Internet satelitarny lub inny ....

Postautor: Patryk » 2010-11-17, 14:30

krystianb pisze:CDMA działa aż tak tragicznie, że nawet satelita jest lepszy?


A co to jest CDMA :hyhy:
Obrazek - mniej więcej jak strzałka wskazuje...jakakolwiek naziemna radiokomunikacja publiczna praktycznie tam nie istnieje :(


Wróć do „Internet satelitarny (Astra2Connect, Tooway, VSAT)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości