Eutelsat Tooway

Dla obecnych i przyszłych użytkowników internetu satelitarnego TP, Astra2Connect, Tooway, skyDSL, VSAT.
Reklama:Szukasz dostawcy internetu satelitarnego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl/internet-satelitarny ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderatorzy: marcin, Moderatorzy

:0
Stały użytkownik forum
Posty: 64
Rejestracja: 2005-09-26, 22:10
Lokalizacja: Warszawa

Eutelsat Tooway

Postautor: :0 » 2010-09-28, 11:38

http://www.dostawcy-internetu.pl/aktual ... 0-zl-.html

Eutelsat + skylogic obniżają ceny usług dostępu do internetu z satelity, a zatem powinno przybyć nowych użytkowników. Ewentualne opinie na temat takich łączy mile widziane.

Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 351
Rejestracja: 2008-01-12, 19:07
Lokalizacja: 70 km od Poznania

Re: Eutelsat Tooway

Postautor: trybun » 2010-09-30, 14:39

:0 pisze:http://www.dostawcy-internetu.pl/aktualnosci/1/4436/Skylogic--Internet-satelitarny-3-6-Mb-s-juz-za-100-zl-.html

Eutelsat + skylogic obniżają ceny usług dostępu do internetu z satelity, a zatem powinno przybyć nowych użytkowników. Ewentualne opinie na temat takich łączy mile widziane.


Krok w dobrym kierunku.. Jednak jak dla mnie to jeszcze trochę za drogo. No i te limity... Wie ktoś może co się dzieje po ich przekroczeniu?

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22247
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Eutelsat Tooway

Postautor: ja.michal » 2010-09-30, 19:08

trybun pisze:No i te limity... Wie ktoś może co się dzieje po ich przekroczeniu?

Prędkość spada w zależności od progu przetransferowanych danych. Tak jest przynajmniej w necie satelitarnym od TP, a to chyba na tym samym lata.

Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 351
Rejestracja: 2008-01-12, 19:07
Lokalizacja: 70 km od Poznania

Re: Eutelsat Tooway

Postautor: trybun » 2010-10-01, 19:52

ja.michal pisze:Prędkość spada w zależności od progu przetransferowanych danych. Tak jest przynajmniej w necie satelitarnym od TP, a to chyba na tym samym lata.


Chyba jednak nie.. W Tooway jest jasno sprecyzowany limit, np, w jednej z opcji wynosi on 2,4 GB przy prędkości łącza 3,6Mb/s. Jednak w necie nigdzie nie mogę znaleźć informacji co się dzieje po przekroczeniu tego limitu.. A w TP oficjalnie nie ma limitu, są właśnie te "progi". Jednak tak naprawdę to użytkownik nie wie na czym stoi - nie ma sprecyzowanego momentu w którym ten próg się zaczyna. W praktyce może to oznaczać że przez cały czas będzie przyblokowywany.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22247
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Eutelsat Tooway

Postautor: ja.michal » 2010-10-01, 21:46

trybun pisze:Jednak tak naprawdę to użytkownik nie wie na czym stoi - nie ma sprecyzowanego momentu w którym ten próg się zaczyna.

Jest w regulaminie. Od ilu danych jaka prędkość.
http://www.tp.pl/b/binaries/PL/358320/R ... 920043.pdf
Oczywiście wartości są orientacyjne, i jak napisali, zależą od tego czy satelita jest obciążona czy nie.

:0
Stały użytkownik forum
Posty: 64
Rejestracja: 2005-09-26, 22:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Eutelsat Tooway

Postautor: :0 » 2010-10-03, 13:30

ja.michal pisze:Prędkość spada w zależności od progu przetransferowanych danych. Tak jest przynajmniej w necie satelitarnym od TP, a to chyba na tym samym lata.


Prędkość spada dramatycznie do szybkości modemu telefonicznego. Czasami się zacina, czasami przyspiesza do kilkudziesięciu kilobitów. Teraz po przekroczeniu limitu, jakoś to jeszcze chodzi (choć wolno), ale po obłożeniu transpondera (pewnie za kilka miesięcy lub lat) będzie duuużo gorzej.

Tutaj nie ma żadnych wzorów. Wszystko zależy od zmiennej polityki operatorów.

Tooway to usługi Eutelsata, a net sat TP to usługa Astry SES. Podobne usługi, ale różne technologie i satelity.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22247
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Eutelsat Tooway

Postautor: ja.michal » 2010-10-03, 14:55

:0 pisze:Tooway to usługi Eutelsata, a net sat TP to usługa Astry SES. Podobne usługi, ale różne technologie i satelity.

Dzięki za info. :ok: Właśnie nie wiedziałem czy to na tym samym siedzi czy nie. ;)


Wróć do „Internet satelitarny (Astra2Connect, Tooway, VSAT)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości