Pytanie dotyczące SkyDsl

Dla obecnych i przyszłych użytkowników internetu satelitarnego TP, Astra2Connect, Tooway, skyDSL, VSAT.
Reklama:Szukasz dostawcy internetu satelitarnego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl/internet-satelitarny ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderatorzy: marcin, Moderatorzy

CzesioWIFI
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2011-09-05, 17:34
Lokalizacja: Wielkopolskie

Pytanie dotyczące SkyDsl

Postautor: CzesioWIFI » 2011-09-05, 17:41

Witam,

nie mogę dodzwonić się na infolinię SkyDsl'u, a więc zadam nurtujące mnie pytania tutaj :)

Interesuje mnie internet 10mb/s lub szybszy (oczywiście w obie strony via sat).

1. Czy w SkyDsl 10mb to max?
2. Czy są tam limity transferu jak np. w tooway (25GB) ponieważ interesuje mnie coś bez limitu i tanio :)
3. Czy kupując usługę dostanę stały IP?
4. Chciałbym podzielić te 10mb/s na 10 użytkowników. Czy 25GB transferu wystarczy dla nich do normalnego użytkowania internetu. Jaki ruch generują normalni użytkownicy? Facaevook, nk, alledrogo itp.
5. Dodam że w te miejsce nie dochodzi żaden inny operator i medium. Nawet ciężko o HSDPA ;P
6. Może polecicie innego operatora satelitarnego? Najlepiej bez limitu transferu bądź z jak największym w rozsądnej cenie.

Jeżeli macie inne pomysły to również o nie proszę.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Pytanie dotyczące SkyDsl

Postautor: Jo_gurt » 2011-09-05, 17:52

Zapomnij, satelita to nie łącze operatorskie. 25GB na 10 osób? Na około tydzień może by i wystarczyło. Chyba, że by ktoś chciał ściągnąć jakieś demko gry to mniej.
Poza tym pingi lepsze są na EDGE.

CzesioWIFI
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2011-09-05, 17:34
Lokalizacja: Wielkopolskie

Re: Pytanie dotyczące SkyDsl

Postautor: CzesioWIFI » 2011-09-05, 18:12

A czy łącze od operatorów sieci GSM można dzielić? Mają stałe IP?

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Pytanie dotyczące SkyDsl

Postautor: Jo_gurt » 2011-09-05, 18:32

Teoretycznie można dzielić między użytkowników, ale kto przy zdrowych zmysłach by to robił? :P
U niektórych można kupić i stały i publiczny adres.

CzesioWIFI
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2011-09-05, 17:34
Lokalizacja: Wielkopolskie

Re: Pytanie dotyczące SkyDsl

Postautor: CzesioWIFI » 2011-09-05, 18:46

to jaka opcja aby wioska miała internet :D? znasz lepszą? żaden operator tam nie dociera.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21677
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Pytanie dotyczące SkyDsl

Postautor: wojteks » 2011-09-05, 19:14

CzesioWIFI pisze:to jaka opcja aby wioska miała internet

Wioską sie nie przejmować i zrobić dla siebie o ile jakiś operator komórkowy ma zasięg 3G.
Podaj lokalizację.
Nie pomagam na PW!

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Pytanie dotyczące SkyDsl

Postautor: Jo_gurt » 2011-09-05, 19:23

Ciężko o niskie koszty i przyzwoite połączenie.

bdkacz
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 490
Rejestracja: 2010-07-30, 00:42
Lokalizacja: łódzkie

Re: Pytanie dotyczące SkyDsl

Postautor: bdkacz » 2011-09-05, 19:39

CzesioWIFI pisze:to jaka opcja aby wioska miała internet :D? znasz lepszą? żaden operator tam nie dociera.


Orange CDMA też nie ? :>

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6776
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: Pytanie dotyczące SkyDsl

Postautor: Patryk » 2011-09-05, 20:20

Są łącza satelitarne bez limitu transferu - ale trochę kosztują i płaci się za każdy kanał 64 kbps ;)

:0
Stały użytkownik forum
Posty: 64
Rejestracja: 2005-09-26, 22:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pytanie dotyczące SkyDsl

Postautor: :0 » 2011-10-23, 20:56

Skydsl to już nieużywana technologia. Taką usługę sprzedawała firma z Niemiec (był to jednokierunkowy internet z satelity). Obecnie wyłączona. Niemiecki dystrybutor oferuje już tylko usługę Eutelsata, czyli popularny Tooway (ściąganie do 10 Mb/s).

W Polsce jest jeszcze StarDSL, ale to też dystrybutor Tooway'a.

Taki net nie służy do budowy sieci, choć Tooway jest też w wersji PRO z limitem do 80 GB.

Szkoda czasu na budowę sieci w oparciu o takie usługi (posiadają FAP i limit jednoczesnych sesji).

[ Dodano: 2011-10-23, 21:00 ]
Dodam tylko, że nielimitowane usługi VSAT ma w ofercie TS2: VSAT SCPC . Niestety ceny są bardzo wysokie => 1 Mb/s dedykowany (bez limitu) to minimum 2000-3000 USD / mies. Niestety łącza satelitarne były i są drogie.


Wróć do „Internet satelitarny (Astra2Connect, Tooway, VSAT)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość