Dwie anteny na jednym maszcie

Dla obecnych i przyszłych użytkowników internetu satelitarnego TP, Astra2Connect, Tooway, skyDSL, VSAT.
Reklama:Szukasz dostawcy internetu satelitarnego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl/internet-satelitarny ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderatorzy: marcin, Moderatorzy

gp500
Początkujący użytkownik forum
Posty: 16
Rejestracja: 2013-03-13, 13:27
Lokalizacja: Biskupice

Dwie anteny na jednym maszcie

Postautor: gp500 » 2013-03-16, 18:11

Mam pytanie czy na jednym maszcie antenowym długość 3m można zainstalować jedną antenę do telewizji n i pod nią drugą do internetu satelitarnego.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21640
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Dwie anteny na jednym maszcie

Postautor: wojteks » 2013-03-16, 18:26

gp500 pisze: można zainstalować jedną antenę do telewizji n i pod nią drugą do internetu satelitarnego

Można. Pytanie tylko jak duża jest antena
gp500 pisze:do internetu satelitarnego
Nie pomagam na PW!

gp500
Początkujący użytkownik forum
Posty: 16
Rejestracja: 2013-03-13, 13:27
Lokalizacja: Biskupice

Re: Dwie anteny na jednym maszcie

Postautor: gp500 » 2013-03-16, 18:50

Obie to 90cm n okrągła a od internetu owalna i pytanie czy musi być między nimi jakaś konkretna odległość

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21640
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Dwie anteny na jednym maszcie

Postautor: wojteks » 2013-03-16, 19:24

gp500 pisze:czy musi być między nimi jakaś konkretna odległość

Taka żeby się nie zasłaniały/przesłaniały sobie widoku nieba. Pytanie z czego ten maszt będzie, anteny offsetowe dają duży opór dla wiatru a maszt nie powinien odchylać się.
Nie pomagam na PW!

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8777
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Dwie anteny na jednym maszcie

Postautor: key » 2013-03-16, 23:33

wojteks pisze:Taka żeby się nie zasłaniały/przesłaniały sobie widoku nieba.


Nie moga na siebie nachodzic - to wszystko. Przy 90 cm klania sie zez.

gp500
Początkujący użytkownik forum
Posty: 16
Rejestracja: 2013-03-13, 13:27
Lokalizacja: Biskupice

Re: Dwie anteny na jednym maszcie

Postautor: gp500 » 2013-03-17, 10:08

Próbowałem ustawić zeza i nic z tego nie wyszło więc został mi montaż dwóch anten

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8777
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Dwie anteny na jednym maszcie

Postautor: key » 2013-03-18, 10:54

Wez fachowca.

gp500
Początkujący użytkownik forum
Posty: 16
Rejestracja: 2013-03-13, 13:27
Lokalizacja: Biskupice

Re: Dwie anteny na jednym maszcie

Postautor: gp500 » 2013-03-18, 19:07

nie stać mnie

kmy
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1042
Rejestracja: 2012-01-04, 21:15
Lokalizacja: Płock

Re: Dwie anteny na jednym maszcie

Postautor: kmy » 2013-03-19, 11:25

może skorzystaj z poradników:
http://www.hdtv-sat.eu/tunery_satelitar ... li,26.html

http://www.hdtv-sat.eu/tunery_satelitar ... un,25.html

jest tam też trochę o zez'ach

a tu z orange
http://www.orange.pl/kid,4002234823,id, ... ticle.html

ważne, abyś znał położenie satelitów względem siebie, z których odbierasz TV i net i dobrał zeza do położenia wzajemnego satelit
np jeśli satelity są oddalone o 10 st. o masz zeza na 15 stopni to nie złapiesz obu na raz
więcej info w przytoczonych poradnikach


Wróć do „Internet satelitarny (Astra2Connect, Tooway, VSAT)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość