Satelitarny we Włoszech.

Dla obecnych i przyszłych użytkowników internetu satelitarnego TP, Astra2Connect, Tooway, skyDSL, VSAT.
Reklama:Szukasz dostawcy internetu satelitarnego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl/internet-satelitarny ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderatorzy: marcin, Moderatorzy

Awatar użytkownika
adziu82
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 998
Rejestracja: 2011-12-25, 13:27
Lokalizacja: Okolice Żar

Satelitarny we Włoszech.

Postautor: adziu82 » 2013-12-09, 12:48

Witam, mam pytanie dotyczące internetu satelitarnego. Może nie jest to ważne gdzie on będzie, ale ważne jest jaki to będzie net. Chodzi mi o ty czy zawsze są w satelitarnym limity, jak wyglądają pingi ( słyszałem że są wysokie ).
Internet będzie w pensjonacie we Włoszech, gdzie rezydent będzie zakładał. Na razie nic nie wiem na temat co to będzie dokładnie. Czy taki, net jest w stanie obsłużyć kilkanaście, lub kilkadziesiąt osób, które będą tam przebywać?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21640
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: wojteks » 2013-12-09, 13:47

adziu82 pisze:czy zawsze są w satelitarnym limity,

Za ten w akceptowalnych cenach (czytaj nie kosmicznych) są limity tak jak w komórkowym internecie.

adziu82 pisze:jak wyglądają pingi

800+, 1000 nie jest niczym nienormalnym.

adziu82 pisze: Czy taki, net jest w stanie obsłużyć kilkanaście, lub kilkadziesiąt osób,

Tak, tak samo jak komórkowy.
Nie pomagam na PW!

Awatar użytkownika
adziu82
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 998
Rejestracja: 2011-12-25, 13:27
Lokalizacja: Okolice Żar

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: adziu82 » 2013-12-09, 16:04

wojteks pisze:800+, 1000 nie jest niczym nienormalnym.


Dlaczego, nie jest niczym nienormalnym? Czyli to podstawa :D
A da radę na skype pogadać? A jak z przeglądaniem stron? Po minucie trzeba czekać, czy jakoś to idzie?
RAW

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21640
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: wojteks » 2013-12-09, 16:22

adziu82 pisze:Dlaczego

Światło biegnie szybko ale jednak ze skończoną prędkością a satelity geostacjonarne są raczej daleko od nas i muszą dane 2x tę drogę pokonać w jedną stronę a potem jeszcze jest segment naziemny w którym też są opóźnienia.

Powiedzmy polecenie ping idzie z Twojej stacji nadawczej do satelity, z satelity do stacji naziemnej, do serwera, wraca od serwera do stacji naziemnej, dalej do satelity i z satelity do Twojej stacji odbiorczej i już masz wynik na komputerze.

adziu82 pisze:A da radę na skype pogadać?

Są duże opóźnienia i trzeba się przyzwyczaić, raczej mało komfortowe na dłuższe pogawędki.

adziu82 pisze: Po minucie trzeba czekać, czy jakoś to idzie?

Raczej powoli to idzie, szczególnie współczesne strony nasycone flashem i innymi wodotryskami które wymagają dużej ilości danych i małych pingów.

Internet komórkowy jest znacznie lepszy.
Nie pomagam na PW!

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8777
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: key » 2013-12-09, 16:32

wojteks pisze:Raczej powoli to idzie, szczególnie współczesne strony nasycone flashem i innymi wodotryskami które wymagają dużej ilości danych i małych pingów.


Ping ma tylko posrednie znaczenie na szybkosc otwierania stron, mozna mocno przyspieszyc przegladarke zwiekszajac pre-fetsh, ale wplywa to dosc negatywnie na ilosc pobieranych danych.

Awatar użytkownika
adziu82
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 998
Rejestracja: 2011-12-25, 13:27
Lokalizacja: Okolice Żar

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: adziu82 » 2013-12-09, 16:32

Wielkie dzięki wojteks.

[ Dodano: 2013-12-09, 16:36 ]
key pisze:Ping ma tylko posrednie znaczenie na szybkosc otwierania stron


No to czy prędkość pobierania danych, też ma wpływ na otwieranie stron? Ja myślałem że to ping jest ważny, a przy pobieraniu np filmy jaki szybki net mamy. Więc jeżeli załóżmy że będzie 25 Mb/s to stronka szybciej otworzy się od np 5 Mb/s? Jak będzie to się okaże,ewentualnie będzie trzeba wrócić do Tim-a.

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6776
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: Patryk » 2013-12-09, 16:39

wojteks pisze:Za ten w akceptowalnych cenach (czytaj nie kosmicznych) są limity tak jak w komórkowym internecie.


Albo bez limitu ale z niską przepływnością (x64 kbps).
Co do komfortu przeglądania WWW - da się żyć. Znajomy "zza górki" ma Tooway (bo alternatywą jest Neostrada 128 kbps) i sobie chwali, widziałem też to w akcji i nie jest źle. Chyba że na otwieranej stronie jest cała masa małych elementów.

[ Dodano: 2013-12-09, 16:44 ]
adziu82 pisze:No to czy prędkość pobierania danych, też ma wpływ na otwieranie stron? Ja myślałem że to ping jest ważny


W zależności od wielkości (ważna jest szybkość) i ilości (ping) elementów z jakich składa się strona.

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8777
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: key » 2013-12-09, 16:54

adziu82 pisze:No to czy prędkość pobierania danych, też ma wpływ na otwieranie stron?

Duzo bardziej niz ping.
Ping odpowiada za to, jak szybko stronka zacznie sie pojawiac na twoim komputerze, szybkosc jak dlugo bedzie sie ladowac.

n.p. Przy you tube
ping - ile potrwa zanim film zacznie leciec
szybkosc - czy film bedzie stawal

Patryk pisze: i ilości (ping) elementów z jakich składa się strona.


Wlasnie dlatego pisze o inteligentnym sposobie sciagania nastepnych stron w czasie przegladania aktualnej strony.

https://developer.mozilla.org/en-US/doc ... tching_FAQ

Awatar użytkownika
adziu82
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 998
Rejestracja: 2011-12-25, 13:27
Lokalizacja: Okolice Żar

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: adziu82 » 2013-12-09, 17:00

Już wiem, że będzie limit 20 giga. Ale przecież to na miesiąc nie starczy dla tylu ludzi. Ja mam dwa razy 5 giga, do przeglądania stron oraz do grania w fife online i starcza, nawet czasem zostanie. To jest pensjonat, na obiedzie nawet 200 ludzi oraz czasami 25 osób na noc zostaje. Jak ktoś zacznie pobierać coś to jeden dzień i koniec. Chyba że jak ktoś będzie to instalował, to ustawi jakiś limit na adres IP, czy coś innego.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21640
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: wojteks » 2013-12-09, 17:43

adziu82 pisze: to ustawi jakiś limit na adres IP, czy coś innego.

Bez ograniczeń to nie będzie działać, każdemu trzeba przyciąć prędkość (dzielić na stałe pakiety lub dynamiczne), wyciąć wszelkie torrenty, ograniczyć YT i inne znane źródła zwiększonego downloadu. To wymaga dobrze skonfigurowanego serwera a może nawet by było wskazane zdefiniowanie czegoś typu HotSpot z logowaniem na podstawie vouchera z recepcji na powiedzmy 0.5 godziny czy coś. 20GB to malutko na takie przedsięwzięcie. Wystarczy że ktoś zacznie zdjęcia w pełnej rozdzielczości z 20Mpixelowego aparatu wysyłać i inne słitaśne focie zamieszczać na FB czy co tam jest modne obecnie.
Nie pomagam na PW!

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22241
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: ja.michal » 2013-12-09, 18:49

W Tooway, z tego co wiem, da się dokupować paczki danych. Oczywiście pytanie o koszty i czy to ma sens.
Z tego co widzę na polskich stronach z Tooway to w pakietach 20/30/50 GB noc 23:00-7:00 jest bez limitu. Zawsze coś.

Do tego co koledzy napisali czyli wycięcie wszystkiego co się da na zasadzie serwera i Hot Spota dodałbym jakieś proxy, cache czy jako to tam nazwać. Z drugiej strony ma to sens tylko przy korzystaniu z jakieś tam puli materiału z cieci przez większość użytkowników, a to raczej wątpliwe w takim miejscu jak pensjonat z wieloma różnymi, pewnie narodowościowo również, klientami.

Nie wiem czy nie taniej i pewniej pomyśleć o jakiejś radiolinii do punktu gdzie jest jakieś stałe łącze bez limitu. Pensjonat to działalność gospodarcza więc pewnie opcje dla biznesu są.
Oczywiście nie znam specyfiki Włoskiego rynku i tamtejszych regulacji.

Awatar użytkownika
adziu82
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 998
Rejestracja: 2011-12-25, 13:27
Lokalizacja: Okolice Żar

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: adziu82 » 2013-12-09, 18:59

ja.michal pisze:pomyśleć o jakiejś radiolinii do punktu gdzie jest jakieś stałe łącze bez limitu


Byłem tam dwa razy i nie ma szans na podpięcie się do stałego łącza. Pensjonat jest w linii prostej jakieś 4 km i tylko pod górkę, dojechać tam można tylko wyciągiem. budynek jest z 50o metrów.... wyżej :D a w dół, do Cortiny tak jak napisałem jakieś 4km. Pod koniec tego miesiąca zobaczymy co będzie z tej satelity. Ale już kazałem żonie kupić doładowanie tim-a, tylko teraz ma problem z huawei-iem. Ale to już pisałem w innym temacie.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22241
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: ja.michal » 2013-12-09, 19:05

Akurat górka, nie górka da radę zrobić. Najwyżej będzie jakaś "hopka", a 4 km to nie jest dużo. Oczywiście piszę o profesjonalnej radiolinii na pasmo licencjonowane (nie wiem jak z tym jest we Włoszech).

Co do Tooway'a to jest jeszcze opcja dużo droższa bo koło 1500 zł (≈358€) miesięcznie. Jest wtedy 100 GB.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21640
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: wojteks » 2013-12-09, 19:09

ja.michal pisze: piszę o profesjonalnej radiolinii na pasmo licencjonowane (nie wiem jak z tym jest we Włoszech)

To też w razie W można w 802.11a zrobić czyli w 5GHz, będą tylko koszty lokalizacji i zasilania.
Nie pomagam na PW!

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8777
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: key » 2013-12-09, 19:12

ja.michal pisze:Co do Tooway'a to jest jeszcze opcja dużo droższa bo koło 1500 zł (≈358€) miesięcznie. Jest wtedy 100 GB.


Ja bym sie zastanawial jak zrobic bezprzewodowy bridge....


Wróć do „Internet satelitarny (Astra2Connect, Tooway, VSAT)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość