Satelitarny we Włoszech.

Dla obecnych i przyszłych użytkowników internetu satelitarnego TP, Astra2Connect, Tooway, skyDSL, VSAT.
Reklama:Szukasz dostawcy internetu satelitarnego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl/internet-satelitarny ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderatorzy: marcin, Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22268
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: ja.michal » 2013-12-09, 19:13

Są gotowe "kity" na większe dystanse. Np. Ubiquiti airFiber: http://www.ubnt.com/airfiber#airFiberHardware
Nie wiem jak we Włoszech, ale u nas jest chyba nielicencjonowane jeszcze 24 GHz. Nie mam pojęcia jak to się sprawuje i czy linki są stabilne.

[ Dodano: 2013-12-09, 19:15 ]
key pisze: Ja bym sie zastanawial jak zrobic bezprzewodowy bridge....

Dlatego poruszyłem ten temat. Te 4 km w górach to nie jest dużo. Zwłaszcza jak miasteczko na dole, a pensjonat na górze.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21707
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: wojteks » 2013-12-09, 19:23

ja.michal pisze:a pensjonat na górze.

Raczej za górą więc stacja pośrednia jest konieczna. 802.11an przepchnie dużo i nie będzie limitu (dopóki nie ukradną stacji pośredniej albo jej akumulatorów). Oczywiście w miasteczku musi być dostawca internetu bez limitów (kablowy).
Nie pomagam na PW!

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22268
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: ja.michal » 2013-12-09, 19:33

No to hopka musi być.
Do zasilania w górach, poza pakietem akumulatorów, to chyba wiatraczek wystarczy? Coś jak czasami u nas przy drogach widać.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21707
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: wojteks » 2013-12-09, 19:37

ja.michal pisze:to chyba wiatraczek wystarczy?

Jeszcze panel słoneczny by się przydał.
Nie pomagam na PW!

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22268
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: ja.michal » 2013-12-09, 19:49

Zależy, z której strony zbocze. Jak od północy, albo w większości od północy to nie wiem czy to ma sens.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10508
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: krystianb » 2013-12-09, 20:03

ja.michal pisze:Zależy, z której strony zbocze. Jak od północy, albo w większości od północy to nie wiem czy to ma sens.
Jak przecież hopka musi być w najwyższym punkcie, przeszkadzać by musiała jeszcze większa góra dalej, ale by musiała być dużo wyższa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22268
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: ja.michal » 2013-12-09, 20:39

Nie znam dokładnie topografii. Jakby kolega podał dokładną lokalizację byłoby prościej.

Awatar użytkownika
adziu82
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 998
Rejestracja: 2011-12-25, 13:27
Lokalizacja: Okolice Żar

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: adziu82 » 2013-12-09, 22:00

Ooooo Panowie, ale się rozkręciliście :D ale dzięki za zainteresowanie. Na razie żonie kazałem tima-a doładować. Ale wiem o tym necie satelitarnym, że to ma być 20 giga oraz 20 Mb/s. I to ma być dla ludzi którzy tam śpią i dla pracowników. A Wasze solary itp, to raczej nie wchodzą w grę, rezydent jest strasznie skąpy,podejrzewam, że do tej pory by nie kombinował jakiś internet ale coraz częściej goście pytali o internet. Teren jak to w górach ( nie są to górki ) bo szczyt największy ma chyba 3300 m. A ten pensjonat na wysokości 2300 m jest. A jak to wyglądało by z podłączaniem tego we Włoszech to nie wiem, na pewno nie tanie. A jak napisałem szef sknerusem jest :D

Cortina D'ampezzo.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10508
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: krystianb » 2013-12-09, 22:27

adziu82 pisze:oraz 20 Mb/s
Do 20Mb/s
adziu82 pisze:A ten pensjonat na wysokości 2300 m jest
Jeśli by z niego był widok na cywilizację to wysokość jest wręcz zaletą. Co do cen to zwykle można wykorzystać pasmo ISM, czy to 5GHz czy jeszcze wyżej. Link i normalne łącze i tak wyjdzie taniej niż bulenie za satelitarną protezę.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22268
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: ja.michal » 2013-12-09, 22:31

adziu82 pisze: Cortina D'ampezzo.

To ta miejscowość z której jedzie się dalej? A pensjonat to który? Bo sama miejscowość powinna mieć jakieś łącza i jest na 1224 m.n.p.

Ciekawy jestem jakby to wszystko przeliczyć to co taniej wyjdzie.
Sprzęt + opłata za łącze.
Stabilność i brak limitu pomijam bo jak ktoś sknera to i tak tego nie zrozumie.

Awatar użytkownika
adziu82
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 998
Rejestracja: 2011-12-25, 13:27
Lokalizacja: Okolice Żar

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: adziu82 » 2013-12-10, 09:13

krystianb pisze:Jeśli by z niego był widok na cywilizację to wysokość jest wręcz zaletą


Tak, widać z tarasu Cortine.
ja.michal pisze:To ta miejscowość z której jedzie się dalej?


Tak, leci się dalej, jak chce się lecieć wschodnia częścią Włoch. Cortina chyba jest jedna, to ta niedaleko Austrii.

Chyba w sumie jemu lepiej by było korzystać z tim-a, za 20 e może mieć 10 giga limitu, wziął by zarejestrował ze 4 karty to by mu wyszło 80 e, miał by 40 giga a nie 20 giga, dokupił by antenę jaką super-hiper ( zasię tam na górze nie jest rewelacyjny, sam zonie kupiłem antenę panelową ) plus router 3g i by jakoś poszło. Może będę przed świętami wiedział jaki koszt wyszedł, bo niby na święta ma już być ten satelitarny internet.
RAW

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22268
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: ja.michal » 2013-12-10, 09:58

adziu82 pisze: Tak, widać z tarasu Cortine.

To hopki nie potrzebne. Jedna radiolinia + łącze stałe gdzieś w miasteczku i powinno być ok, bez limitu i taniej ostatecznie.

Awatar użytkownika
adziu82
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 998
Rejestracja: 2011-12-25, 13:27
Lokalizacja: Okolice Żar

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: adziu82 » 2013-12-10, 12:37

ja.michal pisze:Jedna radiolinia

A możesz jaśniej? Cena ( oczywiście w Polsce, tak z ciekawości pytam ) jak to wygląda itp. Rozumiem że fachowiec potrzebny będzie do podłączenia i skonfigurowania tego.
ja.michal pisze: łącze stałe gdzieś w miasteczku

Szef mieszka właśnie w Cortinie, także neta stałego ma na pewno.

[ Dodano: 2013-12-10, 12:57 ]
ja.michal pisze:To hopki nie potrzebne


A co to są te hopki :hyhy:

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8834
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: key » 2013-12-10, 13:43

adziu82 pisze:A co to są te hopki


Repeatery polozone w punkcie ktory jest osiagalny z obu koncowek.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Satelitarny we Włoszech.

Postautor: Jo_gurt » 2013-12-10, 13:46

Jeśli jest widoczność to trzeba zwyczajnie się dogadać z jakimś ISP, niech sam dośle :roll: Po co kombinować.


Wróć do „Internet satelitarny (Astra2Connect, Tooway, VSAT)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość