Vdsl Netia + router wdr4300 ustawienia

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

elmer80
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2017-06-18, 18:24

Vdsl Netia + router wdr4300 ustawienia

Postautor: elmer80 » 2017-06-18, 18:32

Witam!
Tak jak w temacie czyli jak to ustawić?
Modem/router Netia spot na łączu vdsl i do tego chcę podpiąć router Tp-link wdr4300 ze względu na radio 5GHz. W moim budynku jest widocznych około 20 sieci WiFi na częstotliwości 2,4 GHz. W związku z tym uciekam na wyższą częstotliwość gdzie jest zupełnie pusto.
Które urządzenie ma przyznawać adresy, dhcp itd :?

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 4280
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Vdsl Netia + router wdr4300 ustawienia

Postautor: dzejk » 2017-06-20, 15:40

Jeśli kabel ethernetowy z netia spota podłączysz do portu wan w wdr4300, to będziesz miał za nim osobną podsieć, więc serwer dhcp powinien mieć także włączony. Natomiast gdy podłączysz kabel do jednego z portów lan w wdr4300, to będzie on robił jedynie za switch i access point, więc dhcp powinno być wyłączone. W obu przypadkach nie ruszasz konfiguracji netia spota.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

elmer80
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2017-06-18, 18:24

Re: Vdsl Netia + router wdr4300 ustawienia

Postautor: elmer80 » 2017-06-21, 19:45

Dzięki za odpowiedź.
Wdr4300 już do mnie leci więc w weekend podłącze.
Wgrane jest openwrt i wydaje mi się, że chyba ten router lepiej będzie sobie radził z zasobami niż Netia spot?
Czy trzeba ustawić przekierowanie portów jeśli będzie podpięte przez wan?

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 4280
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Vdsl Netia + router wdr4300 ustawienia

Postautor: dzejk » 2017-06-21, 20:05

Do działania stron, itp. to nie. Ale dla konsoli, czy programów typu torrent, to raczej tak. Aczkolwiek może włączenie upnp wystarczy.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents


Wróć do „Internet ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość