Tryb Access Point w Totolink a3002ru

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

kraczysko
Użytkownik forum
Posty: 25
Rejestracja: 2017-08-11, 19:18

Tryb Access Point w Totolink a3002ru

Postautor: kraczysko » 2017-09-12, 19:07

Dobry wieczór :)

Mam taki problem - podłączyłem kablem ethernet modem lte huawei525s z routerem totolink a3002ru, który ma mi służyć jako access point.

Wszedłem w ustawienia totolinka (adres 192.168.1.1.), wybrałem tam opcję żeby służył jako AP (ma domyślnie skonfigurowane takie rzeczy). Następnie wybrałem sposób zabezpieczenia i hasło.

No i dobra, jest internet z access pointa i internet z Huaweia, ale nie mogę się teraz za cholerę dostać do menu totolinka.
Kiedy łączę się z AP i wpiszę w cmd "ip config" to pokazuje mi:

IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.8.119
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.8.1

No oczywiście pod default gateway mam menu Huaweia, a stary adres 192.168.1.1. w ogóle się nie wczytuje, podobnie jak IPv4 Address, ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

Moje pytanie - jak dostać się do menu access pointa, żeby móc skonfigurować coś na nim ?

Jeśli konieczna jest inna konfiguracja, to prosiłbym o wsparcie, żeby było to dobrze zrobione.

ajt
Użytkownik forum
Posty: 38
Rejestracja: 2017-07-20, 14:21

Re: Tryb Access Point w Totolink a3002ru

Postautor: ajt » 2017-09-12, 19:59

Najprościej to będzie chyba zresetować totolinka i po podłączeniu do kompa skonfigurować go jako AP od nowa, ale przedtem ustawić mu adres z tego samego zakresu co w 525s, czyli 192.168.8.x, np. 192.168.8.2.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21498
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Tryb Access Point w Totolink a3002ru

Postautor: wojteks » 2017-09-12, 20:15

Najprościej na czas konfiguracji zmienić IP karty WiFi na 192.168.1.2, zalogować się do totolinka i zmienić mu IP na wspomniany wcześniej 192.168.8.2 (ale DHCP z B525 musi sie zaczynać od 3 a najlepiej od 11 czyli 192.168.8.11 do 192.168.8.30 czy coś).
Nie pomagam na PW!

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8403
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Tryb Access Point w Totolink a3002ru

Postautor: key » 2017-09-13, 07:01

Alternatywnie - zmiana maski na 255.255.0.0 - powinna tez pozwolic na dojscie do 192.168.1.1. Potem jak wyzej - zmiana IP TP-Linka na 192.168.8.x i powrot do starej maski.

kraczysko
Użytkownik forum
Posty: 25
Rejestracja: 2017-08-11, 19:18

Re: Tryb Access Point w Totolink a3002ru

Postautor: kraczysko » 2017-09-13, 12:30

Dzięki wszystkim, pomogła kompilacja rozwiązania @ajt i @wojteks :)


Wróć do „Internet ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości