Sieć domowa ~ 230m

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

barek16
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 366
Rejestracja: 2015-08-30, 23:09
Lokalizacja: Polska

Sieć domowa ~ 230m

Postautor: barek16 » 2017-09-17, 08:29

Witam. W mojej miejscowości lokalny ISP kładzie światłowody (www.skyware.pl). Podłączenie klientów końcowych planują na październik-listopad. Zamierzam wziąć opcje 120Mbit/s + TV, z czasem mogę zmienic na 300Mbit/s. Planuję przygotować na to sieć domową już teraz- nie skończony remont i lepsza pogoda. Czytając troszkę po necie zdecydowałem się na skrętkę nieekranowaną U/UTP cat5. Sieć ma mieć 1Gbit/s i oparta być o ruter Netgear R7000 lub asus rt-ac68u (w przyszłości w razie potrzeby dodatkowy switch). Łączna długość sieci ok 230m, najdłuższy odcinek ruter- klient 25m. Czy ten przewód jest ok:
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6045981210 w mojej okolicy przewód tego producenta kosztuje 1,30- 1,45zl/m, co przy ponad 200m daje już sporą różnicę cenową.
Może ktoś poleci przewody innego producenta, dobrej jakosci w rozsądnej cenie ?
Ewentualnie czy ktoś z Was uważa że lepiej dołożyć do przewodów cat6 lub 7 ?
Mile widziane również opinie o ruterach.

eXorcist
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 289
Rejestracja: 2008-12-30, 12:35
Lokalizacja: Kraków

Re: Sieć domowa ~ 230m

Postautor: eXorcist » 2017-09-17, 09:51

Ja bym kładł w ścianę cat 6. Może do następnego remontu przepustowość kilka Gb/s to będzie norma, a z cat 5 ciężko na dłuższym odcinku spiąć 10Gb/s

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10431
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Sieć domowa ~ 230m

Postautor: krystianb » 2017-09-17, 10:26

No tak nie do końca, do 10GB potrzebna jest skrętka 6A i taką bym położył co by za kilka lat nie musieć kuć ścian. 7 nie widzę za bardzo sensu, a problemów z pętlą mas przy ekranowanych kablach może być cała masa.
Aha i na kablach nie ma co oszczędzać i kupować w jakieś krzak firmie, bo się kupić CCA podpisane jako miedź i po paru latach sam zgnije.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

barek16
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 366
Rejestracja: 2015-08-30, 23:09
Lokalizacja: Polska

Re: Sieć domowa ~ 230m

Postautor: barek16 » 2017-09-17, 14:18

Jeżeli uważacie że wybór cat6 jest na dziś jak najbardziej uzasadniony to to zrobię. Podajcie jednak jakieś przykłady producentów czy ofert dobrej jakości i w rozsądnej cenie bo, że na kablach "nie ma co oszczędzać" lub "nie ma co przepłacać" to mało konkretna pomoc.
Np tu: http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6917460329
cat 6 wychodzi po ~1,18zl/m aukcja opisana pięknie, warto ?

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10431
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Sieć domowa ~ 230m

Postautor: krystianb » 2017-09-17, 16:12

CAT 6A jest >500MHz (w pełni zgodne z 10GbE), CAT 6 jest tylko do 250MHz nie za bardzo widać różnicę do 5e. Na alledrogo nie ma w sklepach internetowych jest.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

barek16
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 366
Rejestracja: 2015-08-30, 23:09
Lokalizacja: Polska

Re: Sieć domowa ~ 230m

Postautor: barek16 » 2017-09-18, 12:49


barek16
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 366
Rejestracja: 2015-08-30, 23:09
Lokalizacja: Polska

Re: Sieć domowa ~ 230m

Postautor: barek16 » 2017-09-18, 13:05

wydaje mi się że ten a-lantec do 650 MHz jest niezły, tu jego specyfikacja:
http://b2b.alantec.pl/files/pdf/sheets/KIU6ALSOH305.pdf
Tu znalazłem na m:
https://monitoring-hd.pl/kategoria-6/80 ... ANTEC.html 230m- 471zł


Wróć do „Internet ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość