Symulacja sieci - ćwiczenia

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

chris996
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2019-12-30, 17:31

Symulacja sieci - ćwiczenia

Postautor: chris996 » 2019-12-30, 17:46

Witam.

Nie wiem, czy mogę poruszać tutaj problem z wykonaniem symulacji sieci.
Jeśli nie to proszę wtedy zamknąć / usunąć założony nowy temat.

Niemniej ćwiczenia dotyczą wykonania symulacji sieci.
Będzie potrzebne "zainstalowanie" i skonfigurowanie switchy, routerów, itp.
Jeśli byłaby osoba, która podejmie się ćwiczenia będę rad.

selekt1
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2015-10-22, 05:54
Lokalizacja: LBL/NGI

Re: Symulacja sieci - ćwiczenia

Postautor: selekt1 » 2019-12-31, 11:10

witam
Przepraszam że tak trochę z brakiem wiedzy ale co dokładnie znaczy to zdanie?
Będzie potrzebne "zainstalowanie" i skonfigurowanie switchy, routerów, itp.

A można więcej informacji na ten temat?

chris996
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2019-12-30, 17:31

Re: Symulacja sieci - ćwiczenia

Postautor: chris996 » 2020-01-02, 11:56

Selekt1 chodzi o symulację sieci - zainstalowanie i skonfigurowanie switchy, routerów, też PCtów
w programie Cisco Packet Tracer. Proszę zainstaluj program i zapoznaj się z programem.
Można oczywiście dla urządzeń nadać adresy IP.

Cisco Packet Tracer jak się nie mylę działa tylko na windows 7 i w górę.
Na Windows Vista mi się nie uruchomił.

Jak masz pytania to pisz.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22382
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Symulacja sieci - ćwiczenia

Postautor: wojteks » 2020-01-02, 16:30

Liczysz że ktoś za Ciebie to zrobi?
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

chris996
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2019-12-30, 17:31

Re: Symulacja sieci - ćwiczenia

Postautor: chris996 » 2020-01-03, 12:34

Wojteks są prace domowe od wykładowców z uczelni, w tym ćwiczenia związane z sieciami, których nie "ogarniam" i mam problem z rozwiązaniem. Liczę na drobną przysługę, ewentualne wytłumaczenie zagadnień, których nie rozumiem.

selekt1
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2015-10-22, 05:54
Lokalizacja: LBL/NGI

Re: Symulacja sieci - ćwiczenia

Postautor: selekt1 » 2020-01-04, 12:21

Bedę szczery z programem mam styczność pierwszy raz ale jeśli czegoś mam się nauczyć to z miła chęcią mogę wziąć udział.
Właśnie z racji pracy będę dostępny tylko wieczorami i w niedziele.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale program jest darmowy tylko przez 10 godzin więc raczej aż tyle będę miał go w użytku.

chris996
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2019-12-30, 17:31

Re: Symulacja sieci - ćwiczenia

Postautor: chris996 » 2020-01-10, 12:44

Dobrze to jeśli mogę zamiast maila poruszę tutaj na forum jedno z ćwiczeń (schemat sieci):
https://zapodaj.net/a457dcd09ec58.png.html

Póki co pierwsze pytanie.
Jak uruchomić możliwość wykonania Telnetu na wszystkie urządzenia sieciowe: Switch0, Router0, Router1, Switch1?
Czy dla każdego z urządzeń włączyć port 23?

I do tego mam zablokować możliwość logowania się (Telnet) na urządzenia sieciowe z komputerów klienckich PC1, PC2, Pcn.
oprócz sieci 10.0.1.0/24, 10.0.2.0/30 i 10.0.3.0/24?


Wróć do „Internet ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości