Advanced IP Scanner czy zrobiłem coś złego

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

kosteko
Stały użytkownik forum
Posty: 87
Rejestracja: 2015-12-25, 17:42

Advanced IP Scanner czy zrobiłem coś złego

Postautor: kosteko » 2020-03-18, 11:46

Chciałem Was o coś zapytać.
Do wykrywania urządzeń w sieci lokalnej używam Advanced IP Scanner. Ostatnio przez przypadek włączyłem skanowanie zakresu z IP zewnętrznego wyświetliło adresy ip info czy aktywny bez mac urządzeń. Mam pytanie czy zrobiłem coś "złego" pod kątem prawnym, albo ogólnie czy ISP z powodu tego jednego incydentu mógl by być na mnie zły?
Drugie pytanie to to czy jak mam podłączony modem do portu LAN to wtedy jest ułatwiony dostęp do mojej sieci z zewnątrz? Pytam bo w starych czasach u pewnego dostawcy widziałem nazwy komputerów i udostępnionych zasobów normalnie z poziomu exploratora plików w windows. Z tego co wiem podłączenie do portu WAN zabezpiecza mnie przed dostępem z zęwnątrz? Dobrze to rozumiem?
Przepraszam za głupie pytania ale moja wiedza nie jest na tyle obszerna :niepewny:

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9129
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Advanced IP Scanner czy zrobiłem coś złego

Postautor: key » 2020-03-18, 11:55

kosteko pisze:Mam pytanie czy zrobiłem coś "złego" pod kątem prawnym, albo ogólnie czy ISP z powodu tego jednego incydentu mógl by być na mnie zły?

Nie powinienes tego robic, ale prawdopodobnie nikt tego nie zauwazyl.

kosteko pisze:Drugie pytanie to to czy jak mam podłączony modem do portu LAN to wtedy jest ułatwiony dostęp do mojej sieci z zewnątrz? .... Z tego co wiem podłączenie do portu WAN zabezpiecza mnie przed dostępem z zęwnątrz?


Zalezy jak rozdawane sa adressy i gdzie sa routery - pokaz co pokazuje ipconfig oraz tracert 8.8.8.8.


Wróć do „Internet ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość