Wzmacniacz wi-fi TP-LINK WA855RE

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
adziu82
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 993
Rejestracja: 2011-12-25, 13:27
Lokalizacja: Okolice Żar

Wzmacniacz wi-fi TP-LINK WA855RE

Postautor: adziu82 » 2016-09-05, 16:19

Witam.
Posiadam w/w wzmacniacz i mam pytanie. Czy jest możliwość zmiany nazwy tego wzmacniaczo-routerka oraz hasła?
Nie wiem, czy dobrze widzę, ale to wygląda mi jak by została sieć podmieniona, bo nie widzę ,,oryginalnej sieci'' ze słabym zasięgiem, tylko taką samą nazwę jak oryginalna ale z mocą maksymalną.
Jest możliwość abym zmienił nazwę i np widział moją sieć, oraz tą oryginalną?
RAW

Awatar użytkownika
morfik
Użytkownik forum
Posty: 34
Rejestracja: 2016-06-07, 18:56

Re: Wzmacniacz wi-fi TP-LINK WA855RE

Postautor: morfik » 2016-09-05, 16:55

No przecie o to chodzi we wzmacniaczach. Klonują sobie dane sieci WiFi i masz jedną sieć na danym obszarze. Po co ci kilka?

Awatar użytkownika
adziu82
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 993
Rejestracja: 2011-12-25, 13:27
Lokalizacja: Okolice Żar

Re: Wzmacniacz wi-fi TP-LINK WA855RE

Postautor: adziu82 » 2016-09-05, 16:59

Jest jakiś cel w tym, nie pytał bym.
Pytanie było, czy można to zrobić. Bo kombinuję cały czas, jak zmienię nazwę, to nie mogę wejść na wzmacniacz.
Raz widzę sieć oryginalną a za chwilę ze wzmacniacza. Czy to ma tak wyglądać.
Pierwszy raz mam taki wzmacniacz, więc nie wiem.
edit:
Ktoś wie dlaczego, jak już skonfiguruję wszystko,mam tą sieć ze wzmacniacza taką samą jak z routera, ale już po restarcie wzmacniacza nie moge wejść na niego ponownie.
Stronki wczytują się, a na wzmacniacz nie mam dostępu.
Następne pytanie, dlaczego na dole po prawej stronie, w ikonce połączenia, czyli ten komputerek, mam niską moc, a jak wejdę w niego to mam na maxa,czyli połączenie pewnie ze wzmacniacza.
Teraz widzę, że raz wczytuje raz się zawiesza. Chyba będę musiał oddać to. Albo nie umiem skonfigurować.
edit:
Przełączyłem na innego dostawcę i po odświeżeniu nie widzę tej sieci z maksymalnym zasięgiem, tylko z tą bardzo niską.
Ktoś będzie taki dobry i wyjaśni co i jak?
edit:
Teraz przełączyłem się na dostawcę z którego chcę korzystać i ograniczenie łączności, zasięg najpierw bardzo niski, ale jak się połączyłem to wskoczyło na znakomity, to pewnie ze wzmacniacza.
Nie mam pojęcia o co tu chodzi.

Następny edit:

Teraz skonfigurowałem po kablu, włączyłem DHCP i po kablu internet śmiga, po wi-fi ograniczenie na tablecie czy smartfonie. Ale po kablu na lapku już na router nie mogę wejść. Dlaczego?
RAW

Awatar użytkownika
adziu82
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 993
Rejestracja: 2011-12-25, 13:27
Lokalizacja: Okolice Żar

Re: Wzmacniacz wi-fi TP-LINK WA855RE

Postautor: adziu82 » 2016-09-05, 18:15

Widzę, że już edytować nie mogę :-)
Jakoś ustawiłem, wi-fi mam, mam także inną nazwę sieci, ale hasło jest z routera głównego.
Po kablu znowu nie działa, a chciałem mieć jedną rzecz na kablu, a 3 po wi-fi. Ale trudno.
Najśmieszniejsze jest to, że nie wiem jak to zrobiłem, a chciałbym zrozumieć trochę. A na wzmacniacz dalej nie mogę wejść, wpisuję 192.168.0.254 i nie otwiera.
RAW

Awatar użytkownika
morfik
Użytkownik forum
Posty: 34
Rejestracja: 2016-06-07, 18:56

Re: Wzmacniacz wi-fi TP-LINK WA855RE

Postautor: morfik » 2016-09-05, 18:37

Ja nie mam tego urządzenia ale patrzę sobie w panel admina, którego emulator jest tutaj .

Z tego co widzę, to w quick setup masz odpowiednie opcje. Zaznaczasz swoją sieć, tj. tę do której masz zamiar się łączyć i podajesz hasło. Potem masz okienko, w którym możesz kopiować ustawienia sieci. Tam jest info extended SSID. Jak chcesz różne to nie kopiujesz. Niemniej jednak, tam masz wyraźnie w panelu napisane, że hasło i tak będzie takie samo jak to co masz ustawione w twojej sieci i nie widzę opcji zmiany tego hasła. Także to chyba max co może być z tego wzmacniacza

Awatar użytkownika
adziu82
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 993
Rejestracja: 2011-12-25, 13:27
Lokalizacja: Okolice Żar

Re: Wzmacniacz wi-fi TP-LINK WA855RE

Postautor: adziu82 » 2016-09-05, 18:57

Dziękuję za pomoc.
RAW

Awatar użytkownika
adziu82
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 993
Rejestracja: 2011-12-25, 13:27
Lokalizacja: Okolice Żar

Re: Wzmacniacz wi-fi TP-LINK WA855RE

Postautor: adziu82 » 2016-09-06, 17:04

Może jeszcze do tego wątku podepnę pytanie/prośbę.
Mógłby ktoś powiedzieć co jest na routerze FRITX!BOX?
Załączyłem dwie fotki, na jednej widzę, że chyba łącze to 17,5Mbit/s i 1 Mbit/s wysyłanego.
Na drugiej fotce widać, że połączyłem się bezpośrednio z routerem i mam 5Mbit/s a ostatni z aktywnych jest mój wzmacniacz i ma 80Mbit/s.
Dobrze rozumiem? A czym to się różni od Mb/s czy to jest to samo?
Ogólnie prędkości jak jest połączony z bardzo niskim lub niskim sygnałem to prędkość jest do 1Mb/s i trochę osób siedzi, na wzmacniaczu mam jakieś 10-12 Mb/s ale ping wariuje i nie da się grać on-line. Trzeba było się zaopatrzyć SIM-kartę, jednak stabilniejsze.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/ce16f1753589f93b

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/ad7d1cb37d6c48ba
RAW

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21607
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Wzmacniacz wi-fi TP-LINK WA855RE

Postautor: wojteks » 2016-09-06, 17:48

Prędkości połączenia po WiFi mają się nijak do prędkości łącza DSL (17/1).

Mbps to to samo co Mbit/s
Nie pomagam na PW!

Awatar użytkownika
adziu82
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 993
Rejestracja: 2011-12-25, 13:27
Lokalizacja: Okolice Żar

Re: Wzmacniacz wi-fi TP-LINK WA855RE

Postautor: adziu82 » 2016-09-06, 17:54

@wojteks możesz jaśniej. To znaczy, że co? Że po wi-fi może być mniej?
RAW

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21607
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Wzmacniacz wi-fi TP-LINK WA855RE

Postautor: wojteks » 2016-09-06, 20:20

Oczywiście, po WiFi może być wolniej bo np. sygnał słaby czy dużo zakłóceń a to co wskazuje router to wynegocjowana prędkość WiFi.
Przykład dla 802.11g prędkości negocjowanych po WiFi "1, 2, 5.5, 6, 9, 11, 12, 18, 24, 36, 48, 54" Mbps.
Nie pomagam na PW!

Awatar użytkownika
adziu82
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 993
Rejestracja: 2011-12-25, 13:27
Lokalizacja: Okolice Żar

Re: Wzmacniacz wi-fi TP-LINK WA855RE

Postautor: adziu82 » 2016-09-06, 20:33

@wojteks, zaproponuj/zaproponujcie coś proszę na wzmocnienie sygnału. Myślę nad czymś w stylu-> podpięcie anteny pod USB i wystawieniu za okno. Mogę ,,spuścić'' to ,,coś'' ze 2 metry po niżej parapetu zewnętrznego i ściągnąć sygnał tylko i wyłącznie do laptopa.
Ze wzmacniacza będę korzystał na tablecie i smartfonie, a z O2 na PS4.
RAW

Awatar użytkownika
morfik
Użytkownik forum
Posty: 34
Rejestracja: 2016-06-07, 18:56

Re: Wzmacniacz wi-fi TP-LINK WA855RE

Postautor: morfik » 2016-09-08, 21:48

A nie możesz sobie dokupić transmiterów powerline? To takie milusie rozwiązanie na problemy z sygnałem. Tutaj masz przykład urządzeń: http://www.tp-link.com.pl/products/list-18.html

Awatar użytkownika
adziu82
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 993
Rejestracja: 2011-12-25, 13:27
Lokalizacja: Okolice Żar

Re: Wzmacniacz wi-fi TP-LINK WA855RE

Postautor: adziu82 » 2016-09-09, 21:50

@morik, a co ja mam? Na wzór, podam Tobie pierwszą wersję jaką dałeś w linku czyli coś z tymi antenkami, mam coś podobnego tylko od Tp-linka. Myślę coś na USB gdzie mogę to opuścić za okno jak najbliżej rutera.
Wiem, że problem może polegać na czymś innym, bo jak na wzmacniaczu nie mam wystarczającej mocy, to pewnie i tym nie zyskam.
RAW

Awatar użytkownika
morfik
Użytkownik forum
Posty: 34
Rejestracja: 2016-06-07, 18:56

Re: Wzmacniacz wi-fi TP-LINK WA855RE

Postautor: morfik » 2016-09-09, 23:48

No chyba nie wiesz co masz. :D Ja mówię o ekstenderach powerline, gdzie sygnał leci przez sieć elektryczną. Wkładasz jeden transmiter do gniazdka, łączysz go z routerem przez skrętkę i gdzieś w budynku wsadzasz drugi transmiter (zasięg ograniczony do 300m kabli). Żadne ściany/stropy nie stoją na przeszkodzie.

Awatar użytkownika
adziu82
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 993
Rejestracja: 2011-12-25, 13:27
Lokalizacja: Okolice Żar

Re: Wzmacniacz wi-fi TP-LINK WA855RE

Postautor: adziu82 » 2016-09-10, 10:41

Problem z tym, że nie mogę połączyć się kablem. Jak bym mógł, to bym już router postawił. A nie kombinował wzmocnić sygnał.
Ale dziękuję za chęć pomocy.
RAW


Wróć do „Internet ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość