Brak trybu N w karcie sieciowej Intel Dualband AC3165 NGW

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

strychoo
Stały użytkownik forum
Posty: 61
Rejestracja: 2016-11-15, 06:48
Lokalizacja: JN99NV

Brak trybu N w karcie sieciowej Intel Dualband AC3165 NGW

Postautor: strychoo » 2017-10-29, 17:54

Witam
Panowie mam laptopa HP 250 G5 .
Wg specyfikacji karta sieciowa jaka w nim siedzi powinna obsługiwać również standard N
Ale gdyby tak było to bym nie szukał tutaj pomocy.
Otóż w menedżerze urządzeń w ustawieniach karty widnieje tylko a/b/g

Czy to możliwe ,że ta karta jest tak obciachana ,że nie ma trybu N
Próbowałem nowe stereowniki ( aktualne ) i nic .

System Win 10

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2705
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Brak trybu N w karcie sieciowej Intel Dualband AC3165 NGW

Postautor: radius » 2017-10-29, 19:22

Obsługuje, ale, że to 1x1:1 sugeruję jej wymianę na przynajmniej 2x2:2.

Specyfikacja: https://wikidevi.com/wiki/Intel_Dual_Band_Wireless-AC_3165_(3165NGW)

strychoo
Stały użytkownik forum
Posty: 61
Rejestracja: 2016-11-15, 06:48
Lokalizacja: JN99NV

Re: Brak trybu N w karcie sieciowej Intel Dualband AC3165 NGW

Postautor: strychoo » 2017-10-29, 20:18

No średnio obsługuje , skoro nie ma w opcjach mozliwośc wyboru trybu N czy AC.
Nie wiem czy to kwestia sterowników - ale próbowałem już kilkanaście wersji.
Mam drugiego laptopa HP ( G3 ) i tam śmiga aż miło .

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2705
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Brak trybu N w karcie sieciowej Intel Dualband AC3165 NGW

Postautor: radius » 2017-10-29, 20:41

Ustaw w routerze wyłącznie N w paśmie 2,4 oraz AC w paśmie 5 GHz i zobacz czy Ci widzi SSID, które wcześniej odpowiednio nazwij.

To, że w ustawieniach karty nie możesz wybrać N nie oznacza jeszcze, że karta tego trybu nie obsługuje.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10420
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Brak trybu N w karcie sieciowej Intel Dualband AC3165 NGW

Postautor: krystianb » 2017-10-29, 20:52

strychoo pisze:No średnio obsługuje , skoro nie ma w opcjach mozliwośc wyboru trybu N czy AC.
Nie wiem czy to kwestia sterowników - ale próbowałem już kilkanaście wersji.
Mam drugiego laptopa HP ( G3 ) i tam śmiga aż miło .

Spójrz dokładnie mam starszą kartę intela i jest tak
Tryb bezprzewodowy: do wyboru A/B/G
I osobna opcja.
Tryb 802.11N: Włącz/Wyłącz
Z AC będzie identycznie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

strychoo
Stały użytkownik forum
Posty: 61
Rejestracja: 2016-11-15, 06:48
Lokalizacja: JN99NV

Re: Brak trybu N w karcie sieciowej Intel Dualband AC3165 NGW

Postautor: strychoo » 2017-10-30, 07:34

krystianb pisze:
strychoo pisze:No średnio obsługuje , skoro nie ma w opcjach mozliwośc wyboru trybu N czy AC.
Nie wiem czy to kwestia sterowników - ale próbowałem już kilkanaście wersji.
Mam drugiego laptopa HP ( G3 ) i tam śmiga aż miło .

Spójrz dokładnie mam starszą kartę intela i jest tak
Tryb bezprzewodowy: do wyboru A/B/G
I osobna opcja.
Tryb 802.11N: Włącz/Wyłącz
Z AC będzie identycznie.


Niestety u mnie tej opcji nie ma :(
Już nie wiem gdzie tkwi problem .

Max co mogę wyciągnąć z tej karty do 51 Mb/s .

Dziwne

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2705
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Brak trybu N w karcie sieciowej Intel Dualband AC3165 NGW

Postautor: radius » 2017-10-30, 07:53

Jaki masz router i szybkość Internetu?

strychoo
Stały użytkownik forum
Posty: 61
Rejestracja: 2016-11-15, 06:48
Lokalizacja: JN99NV

Re: Brak trybu N w karcie sieciowej Intel Dualband AC3165 NGW

Postautor: strychoo » 2017-10-30, 08:09

Mam światłowód - router Huawei Echolife HG8546M + drugi router tplink 3420 ( połączony kablem )

drugi laptop , do którego routera bym się nie podpiął przez WiFi mam 100 Mb/s ( taką mam prędkość neta ) .

A w tym laptopie jest niestety max 50 Mb/s.

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2705
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Brak trybu N w karcie sieciowej Intel Dualband AC3165 NGW

Postautor: radius » 2017-10-30, 08:23

Jaką masz kartę w drugim laptopie?

100 Mb z tego Tp-Linka? Po radiu? :)

Ten Huawei wcale nie lepszy. Jakieś wygórowane te osiągnięcia jak na N i 2,4 GHz ;)

strychoo
Stały użytkownik forum
Posty: 61
Rejestracja: 2016-11-15, 06:48
Lokalizacja: JN99NV

Re: Brak trybu N w karcie sieciowej Intel Dualband AC3165 NGW

Postautor: strychoo » 2017-10-30, 08:55

radius pisze:Jaką masz kartę w drugim laptopie?

100 Mb z tego Tp-Linka? Po radiu? :)

Ten Huawei wcale nie lepszy. Jakieś wygórowane te osiągnięcia jak na N i 2,4 GHz ;)

Tak , po radiu .

http://www.speedtest.net/my-result/6748844433

Karta sieciowa RALINK RT3290 802.11 BGN


Wróć do „Forum z techniką "za pan brat" (kącik techniczny)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości