ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

Mig25
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 323
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Postautor: Mig25 » 2021-07-26, 18:16

Mając ten modem z brandem Nordic na stronie mogłem wymuszać co najwyżej dwa pasma , nie mam wyboru trzech poszczególnych pasm , tylko od razu All ( czyli wszystkie) . Szczególnie w Play nie mogłem pozbyć B20.

Po wielu dociekaniach odkryłem ,że strona wysyła do modemu odpowiednie wartości dla każdego z pasm , i tak
B1 - 0x1
B3 - 0x4
B7 - 0x40
B8 - 0x80
B20 - 0x80000
B38 - 0x2000000000

No i teraz jak chcemy agregować któreś z powyższych pasm , to sumujemy wartości , pamiętając ,że MF286D może agegować max trzy pasma , dla B1+B3+B7 wartość to 0x45.

1.Wchodzimy na stronę routera z wyborem pasm na przeglądarce Chrome
2.Przechodzimy do zakładki z wyborem pasm ( w moim przypadku to http://192.168.32.1/index.html#lock_band ) i naciskamy Shift+Crtl+I ( albo szukamy w menu Narzędzie dla deweloperów).
3.W narzędziu klikamy na zakłądkę Elements ( a jeśli już jest otwarta na tekst Html poniżej ,żeby wybrać to okno) naciskamy Ctrl+F i szukamy tekstu "lockOptions, " (bez cudzysłowów) , po czym klikamy parę razy na niego ,żeby go usunąć ( razem z przecinkiem i spacją za nim , tak ,żeby tekst "value" był w jego miejscu
4. dwa akapity niżej jest linia z tekstem : <option value="0x1">LTE Band 1(2100MHz)</option> , próbujemy go zamienić na <option value="0x45">B1+B3+B7</option>
(Jeśli nie widać tych akapitów trzeba nacisnąć mały trójkącik skierowany w prawo ,żeby się zmienił na trójkącik w dół :) )
Nie edytujemu pierwszej linii z All.
5.Teraz można zamknąć krzyżykiem w prawym górnym rogu Narzędzie dla developerów ( nie trzeba) , no i teraz na stronie w rozwijanym menu pojawi się zamiast LTE Band 1(2100MHz) opcja B1+B3+B7 , jak ją wybierzecie i naciśniecie Apply o musicie uwierzyć , że modem właśnie te Bandy zablokował. ( Na tej stronie jak tu wejdziecie będzie cały czas wybrane All , jedynie gdzie możecie to zobaczyć to na głównej stronie , że już nie będzie wskakiwać B20).

Oczywiście po otworzeniu jeszcze raz przeglądarki nie będzie śladu po naszych zmianach , ale modem nawet po restarcie ,lub braku prądu ten wybór i tak będzie pamiętał. Na pewno zgubi to ustawienie po przywróceniu ustawien fabrycznych i najprawdopodobniej po aktualizacji oprogramowania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mig25
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 323
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Postautor: Mig25 » 2021-07-26, 19:46

Dodatkowo router ma konsolę szeregową , i dość ławo można się na nią dostać mając konwerter USB-ttl.
Na konsolę cały czas lecą logi , ale po naciśnięciu ENTER pokazuje się znak zachęty i dość wykrojone Openwrt ( tu w wersji CC).
kilka komend,do sprawdzania:
Wyświetli aktualną agregację:

Kod: Zaznacz cały

echo -e -n 'AT+ZNLOCKBAND?\r' > /dev/ttyUSB1 && grep -m1 "ZNLOCKBAND:" /dev/ttyUSB1

Ustawi agregację na B1+B3+B7 ( wg kodów powyżej):

Kod: Zaznacz cały

echo -e -n 'AT+ZNLOCKBAND=1,0,45,0\r' > /dev/ttyUSB1

Pokaże infomację o agregacji:

Kod: Zaznacz cały

echo -e -n 'AT+ZCAINFO?\r' > /dev/ttyUSB1 && grep -m1 "ZCAINFO:" /dev/ttyUSB1

Mig25
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 323
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Postautor: Mig25 » 2021-08-01, 19:51

Do routera MF286D z dystrybucji Play udało mi się wgrać "przeglądarkę" z wersji Nordic (skandynawskiej) , dodać to menu wymuszania pasm B1+B3+B7 , B1+B3+B20 i B3+B7+B20 ( nie wiem , czy jescze potrzebne są jakieś inne kombinacje) , jakoś przetłumaczyć na j. polski.
Dodatkowo włączona obsługa Samby ( w Play tego nie ma).
Także jak ktoś ma potrzebę mniemania wyboru pasm to zapraszam na priv. ( Żeby to zmienić trzeba rozkręcić router , więc niestety jest po gwarancji).

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6074
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Postautor: onken » 2021-09-24, 19:26

Czy to wiązanie pasm przez stronę www działa i dla modemów z Play ?

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w Orange lub T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW

Mig25
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 323
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Postautor: Mig25 » 2021-09-24, 19:41

Niestety nie ,żeby to zadziałało na www z Play trzeba zmodyfikować firmware ,żeby zakładka lockband była, a to i tak wymaga konsoli. A skoro już masz konsolę to od razu możesz to zrobić komendami powyżej.


Wróć do „Forum z techniką "za pan brat" (kącik techniczny)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości