Adres IP drukarki

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

axz
Początkujący użytkownik forum
Posty: 15
Rejestracja: 2010-05-28, 12:37
Lokalizacja: ???

Adres IP drukarki

Postautor: axz » 2010-06-04, 13:46

Mam problem z zainstalowaniem drukarki z portem LAN (Ricoh Aficio 1035) do karty sieciowej LAN komputera. System operacyjny to Windows Vista X64. Niestety nie wiem jaki adres mam IP mam podać przy dodawaniu tego urządzenia. Ustawiłem adres IP karty sieciowej na 192.168.0.250 a maskę 255.255.255.0, bramę 192.168.0.1. Zrzut ekranowy z polecenia netstat -r:
http://img695.imageshack.us/img695/2954/beztytuuwpt.jpg

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-06-04, 14:51 ]
Zamiana obrazka na link.
Ostatnio zmieniony 2010-06-04, 13:50 przez axz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21497
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Adres IP drukarki

Postautor: wojteks » 2010-06-04, 13:49

axz pisze:Mam problem z zainstalowaniem drukarki z portem LAN

Jakie IP ma drukarka, czy w Menu ma ustawianie IP?
Nie pomagam na PW!

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22057
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Adres IP drukarki

Postautor: ja.michal » 2010-06-04, 14:11

Rozumiem, że chcesz podłączyć drukarkę bez użycia routera?
Jak tak to musisz mieć na komputerze podany stały adres IP. Potem w drukarce musi być ten adres ustawiony jako brama.
Żeby sprawdzić ustawienia sieciowe drukarki po podłączeniu kabla sieciowego powinieneś mieć przy wydruku serwisowym/statusu urządzenia wypisane wszystkie dane.

Dalej wiesz jak się instaluje drukarkę na komputerze po lan?

axz
Początkujący użytkownik forum
Posty: 15
Rejestracja: 2010-05-28, 12:37
Lokalizacja: ???

Re: Adres IP drukarki

Postautor: axz » 2010-06-04, 14:22

Urządzenie jest podłączone bezpośrednio z komputerem kablem LAN bez użycia routera.W Windows Vista
klikam kolejno:
Start/Panel sterowania/Drukarki/Dodaj drukarkę/dodaj drukarkę lokalną/utwórz nowy port
typ portu: Standard TCP/IP Port
typ urządzenia auto wykrywalne
Nazwa hosta drukarki lub adres IP wpisałem 192.168.123.201
Nazwa portu :to samo co poprzednio
klikam dalej i następuje szukanie drukarki. Pojawia się informacja że nie znaleziono urządzenia w sieci.

Na wyświetlaczu drukarki/kopiarki mam:
ustawienia interface:sieć
IP 192.168.123.201
Maska podsieci: 255.255.255.0
Adres Getaway 192.168.123.0001
kontrola dostępu 000.000.000.000
Maska dostępu: to samo co poprzednio
Inicjowanie sieci: mogę wybrać brak lub DHCP

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22057
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Adres IP drukarki

Postautor: ja.michal » 2010-06-04, 14:28

Adres Getaway 192.168.123.0001

Dziwny adres. Tutaj powinno być IP karty sieciowej w komputerze.

axz pisze:Inicjowanie sieci: mogę wybrać brak lub DHCP

Lepiej będzie jak będzie DHCP.

axz pisze:Start/Panel sterowania/Drukarki/Dodaj drukarkę/dodaj drukarkę lokalną/utwórz nowy port

Masz opcję dodaj drukarkę sieciową? Wtedy pomija się automatyczne szukanie. Bierzesz wybierz z listy i dalej dodaj drukarkę TCP/IP. Wpisujesz tylko IP drukarki i nic więcej. Potem sterowniki będzie chciał to wybierasz z listy swoją drukarkę. Powinno działać.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21497
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Adres IP drukarki

Postautor: wojteks » 2010-06-04, 14:34

axz pisze:IP 192.168.123.201

Skoro to jest IP drukarki to w komputerze musisz ustawić stałe IP dla karty sieciowej przykładowo 192.168.123.199, maska 255.255.255.0.
Potem sprawdzić »PING« do drukarki (na jej IP) i jak to będzie działac to dopiero przystąp do instalacji drukarki.
Nie pomagam na PW!

axz
Początkujący użytkownik forum
Posty: 15
Rejestracja: 2010-05-28, 12:37
Lokalizacja: ???

Re: Adres IP drukarki

Postautor: axz » 2010-06-04, 14:56

Już drukowanie działa. Drukarka została wykryta automatycznie. Pozostaje mi zainstalować tylko nowsze sterowniki. Co mam zainstalować - jedno z podanych pod Vistę X64 : PCL 6 Driver/PCL 5e Driver/PostScript3 Driver/PCL Mini-Driver.
Sterowniki są na stronie:
http://www.ricoh-support.com/enduser/do ... 5_45en.htm

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22057
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Adres IP drukarki

Postautor: ja.michal » 2010-06-04, 15:10

Skoro drukuje ok to co chcesz zmieniać? Wierz mi, że namotać można i będzie kaszana.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Adres IP drukarki

Postautor: Jo_gurt » 2010-06-04, 15:18

ja.michal pisze:Potem w drukarce musi być ten adres ustawiony jako brama.

A po co drukarce brama? :zdziwko:

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22057
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Adres IP drukarki

Postautor: ja.michal » 2010-06-04, 15:21

No ja wpisywałem bramę bo sieć robiona z chopką, czyli AP był po drodze, i za chiny nie chciała mi działać. bez bramy. Dziwne, wiem.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Adres IP drukarki

Postautor: Jo_gurt » 2010-06-04, 15:22

ja.michal pisze:czyli AP był po drodze

AP nie powinien przeszkadzać.

ja.michal pisze:Dziwne, wiem.

Bardzo.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22057
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Adres IP drukarki

Postautor: ja.michal » 2010-06-04, 15:29

Jo_gurt pisze:AP nie powinien przeszkadzać.

No wiem, ale coś mu nie grało.
W każdym razie teraz chodzi jak trzeba i nie tykam dalej. ;)

_MA_KO_
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2016-03-31, 11:27

Re: Adres IP drukarki

Postautor: _MA_KO_ » 2016-03-31, 11:34

Chciałbym trochę odkurzyć ten temat.

Sytuacja troszkę inna, gdyż mój problem polega na tym, że nie jestem w stanie ustalić numeru IP swojej drukarki (po wydrukowaniu strony konfiguracyjnej podaje mi, że karta sieciowa nie zainstalowana).

Jest może ktoś, kto wie dlaczego karta sieciowa w drukarce nie działa? Kilka lat temu używałem tej drukarki i normalnie wyświetlało mi w menu ustawienia sieciowe.

Drukarka:
Ricoh Aficio 1013

System operacyjny:
Win 10 64bit

Czy jest jakiś sposób, aby zainstalować w drukarce tą kartę sieciową. Lub przywrócić ją do ustawień fabrycznych?
Z góry dziękuję.

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8402
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Adres IP drukarki

Postautor: key » 2016-03-31, 12:08

_MA_KO_ pisze:Jest może ktoś, kto wie dlaczego karta sieciowa w drukarce nie działa?


Kable sa ok? Jestes pewny ze nie potrzebujesz kabla z skrzyzowanymi zylami?

Switch jest odpowiednio skonfigurowany?

Mozesz wylaczyc rozpoznawanie kabla w WIN.

Jo_gurt pisze:
ja.michal pisze:Potem w drukarce musi być ten adres ustawiony jako brama.

A po co drukarce brama? :zdziwko:

Po to zeby sobie mogla zamawiac toner przez internet ;) :puknijsie:


Wróć do „Forum z techniką "za pan brat" (kącik techniczny)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości