Usunięcie zapamiętanego adresu MAC w RT-AC87U

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

instruktor
Stały użytkownik forum
Posty: 61
Rejestracja: 2016-01-15, 23:55

Usunięcie zapamiętanego adresu MAC w RT-AC87U

Postautor: instruktor » 2016-02-14, 19:18

Drodzy bracia i siostry,

zmieniłem typ połączenia w PlayStation 4 z bezprzewodowego na przewodowy i router ASUS RT-AC87U teraz nie widzi konsoli jako klienta.

http://oi64.tinypic.com/wkfgwm.jpg

Czy można w jakiś sposób usunąć zapamiętany adres MAC konsoli czy pozostaje jedynie przywrócenie ustawień fabrycznych i konfiguracja wszystkiego od nowa?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21498
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Usunięcie zapamiętanego adresu MAC w RT-AC87U

Postautor: wojteks » 2016-02-14, 19:46

Kabel dobry? W konsoli aktywny port ethernet? MAC konsoli WiFi powinien być inny niż MAC kablowy.
Nie pomagam na PW!

instruktor
Stały użytkownik forum
Posty: 61
Rejestracja: 2016-01-15, 23:55

Re: Usunięcie zapamiętanego adresu MAC w RT-AC87U

Postautor: instruktor » 2016-02-14, 19:55

Tak, kabel można by rzec nawet klasy premium. Internet w konsoli działa, tylko router nie wyświetla PS4 na liście klientów. MAC jest niestety taki sam.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21498
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Usunięcie zapamiętanego adresu MAC w RT-AC87U

Postautor: wojteks » 2016-02-14, 20:53

Czy wyłączenie z prądu nie kasuje tych ustawień w routerze?
Nie pomagam na PW!

instruktor
Stały użytkownik forum
Posty: 61
Rejestracja: 2016-01-15, 23:55

Re: Usunięcie zapamiętanego adresu MAC w RT-AC87U

Postautor: instruktor » 2016-02-15, 14:05

Niestety nie. Pozostaje zatem przywrócenie ustawień domyślnych.

Ciężko uwierzyć, że zabrakło tak podstawowej funkcji w ASUSWRT, tym bardziej, że w oficjalnej aplikacji na Androida konsola po zmianie typu połączenia jest widoczna na liście klientów. Być może z którąś aktualizacją firmware inżynierowie ASUSa dodadzą tę funkcjonalność.


Wróć do „Forum z techniką "za pan brat" (kącik techniczny)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Yahoo [Bot] i 4 gości