bramka voip pap2t z blokadą tlenofonu

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6160
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

bramka voip pap2t z blokadą tlenofonu

Postautor: dzejk » 2016-03-26, 12:22

Czy ktoś z Was zna skuteczny sposób pozbycia się blokady operatora, pomijając użycie programatora ?
Bramka ma soft 3.1.15(LS), menu admina jest odblokowane, ale przy próbie resetu woła o hasło, którego oczywiście nie mam.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI LEDE + Huawei e3372s-153 hilink mod + Redbull RBM5
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents


dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6160
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: bramka voip pap2t z blokadą tlenofonu

Postautor: dzejk » 2016-03-26, 13:42

żeby to było takie proste, to bym nie pytał na forum :)
Właśnie po tym kodzie pyta o hasło. Działało to bodajże do fw 3.1.5 dla bramki pap2 (bez t).
Nowego firmware nie chce przyjąć - próbowałem już kilku metod z sieci.
Wytłumaczone tutaj https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=12674#post_83949.
Trochę czasu minęło, więc może ktoś ma jednak sposób ?

edit:
ok, coś się zmieniło albo ja byłem wczoraj zaspany:
bramka nie pyta o hasło, niby poprawnie się resetuje przez 73738#1 oraz 7932#1#1 (oczywiście offline),
ale nadal mam w web menu - Restricted Access Domains: tlenofon.pl,go2.pl :/
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI LEDE + Huawei e3372s-153 hilink mod + Redbull RBM5
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8733
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: bramka voip pap2t z blokadą tlenofonu

Postautor: key » 2016-03-26, 17:52

Zamiast nazwy domeny wpisz jej IP.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6160
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: bramka voip pap2t z blokadą tlenofonu

Postautor: dzejk » 2016-03-26, 18:28

możesz jaśniej ?
cały czas korzystam z jej IP, które dostaje z dhcp routera.
Upgrade próbowałem robić przez plik exe z paczki z fw, jak i przez linka z IP_bramki/upgrade?plik_z_fw.bin
Korzystałem ze zdalnych linków http, tftp, jak i z lokalnych, ale za każdym razem fail - bramka nie chce ich przyjąć, zero odpowiedzi.
Zastanawiam się jeszcze, czy nie spróbować podmienić jej dns i przekierować adresy, do których się upiera (tlenofon.pl i go2.pl), na swoje własne.

Informacja ze strony fcn.pl, która przejęła tlenofona:
Aktualnie odblokowanie bramek VoIP z oferty Tlenofon nie jest możliwe ze względów technicznych. Blokada nie jest tylko ograniczeniem programowym, a polega na modyfikacji sprzętowej.
Pomimo odblokowania dostępu do bramki oraz wpisaniu innej domeny SIP niż sip.tlenofon.pl, bramka nie będzie działać poprawnie (nie nastąpi wysłanie pakietów SIP). W tej sytuacji występuje zabezpieczenie, które sprawdza serwer docelowy i jeżeli jest on inny niż sip.tlenofon.pl bramka nie nawiąże komunikacji SIP.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI LEDE + Huawei e3372s-153 hilink mod + Redbull RBM5
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8733
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: bramka voip pap2t z blokadą tlenofonu

Postautor: key » 2016-03-26, 21:24

dzejk pisze:możesz jaśniej ?

Jeszcze jasniej?
Tlenofon.pl ma IP 188.128.173.130 - wpisujesz to zamiast nazwy serwera. Bramka nie wie, z jaka firma sie laczysz, ma tylko blokade na ciag znakow.

dzejk pisze:Blokada nie jest tylko ograniczeniem programowym, a polega na modyfikacji sprzętowej.

Bzdura - to tak nie dziala.

Zacznij od wgrania wolnego softu - nie przez WWW tylko z poziomu TFTP.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6160
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: bramka voip pap2t z blokadą tlenofonu

Postautor: dzejk » 2016-03-26, 23:34

Nie ma możliwości ani edycji, ani wpisania IP domeny.
Pliki configu z innych IP są odrzucane.
Miałeś tą bramkę w rękach, czy teoretyzujesz ?
Na sieci nie ma żadnych informacji na temat odblokowania tych konkretnych bramek (pap2t-r) tlenofonu.
Generalnie temat już dość stary, ale chyba nadal aktualny http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6257
A co do wgrania softu, to już pisałem wyżej, że bramka nie przyjmuje żadnego, ani przez www, ani przez tftp.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI LEDE + Huawei e3372s-153 hilink mod + Redbull RBM5
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22230
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: bramka voip pap2t z blokadą tlenofonu

Postautor: ja.michal » 2016-03-27, 08:09

dzejk, chyba w twojej sytuacji prościej będzie sprzedać tą bramkę i kupno nowej. Bramka pap2t odblokowana na eBayu z przesyłką to jakieś 75 zł.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6160
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: bramka voip pap2t z blokadą tlenofonu

Postautor: dzejk » 2016-03-27, 10:31

Wiesz, ja ją znalazłem podczas wiosennych porządków - chciałem odblokować i sprzedać, bo jako zablokowana jest niewiele warta.
Lubię bawić się takimi rzeczami, ale skończyły mi się pomysły, a w necie pustki.
Jest gość na allegro, co je programuje, ale to koszt ponad 30zł, więc średnio się opłaca, bo za używaną niewiele więcej dostanę.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI LEDE + Huawei e3372s-153 hilink mod + Redbull RBM5
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 651
Rejestracja: 2011-02-11, 00:13
Lokalizacja: łódz

Re: bramka voip pap2t z blokadą tlenofonu

Postautor: jarek7714 » 2016-03-27, 20:06

dzejk pisze: bo za używaną niewiele więcej dostanę.

Bo bramki VoIP to przeżytek (jak ktoś ma sentyment do starego aparatu stacjonarnego-to mus ją zastosować), telefony IP są bardzo tanie, niezawodne, wspierają nowe kodeki HD voice, dodatkowe funkcje e-mail, pogoda etc., pobierają o wiele mniej energii...
jareq


Wróć do „Forum z techniką "za pan brat" (kącik techniczny)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość