Problem Agregat i UPS

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
XanPL
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 244
Rejestracja: 2012-06-19, 12:10
Lokalizacja: Legionowo

Problem Agregat i UPS

Postautor: XanPL » 2016-06-18, 16:59

Po wczorajszych burzy byłem zmuszony aby użyć agregatu , i się okazało że wszystko chodzi prawidłowo oprócz UPS-a...
Objaw wygląda tak że UPS stale się przełącza z baterii na sieć.

Kod: Zaznacz cały

tabliczka z agregatu:
http://i65.tinypic.com/1z303yc.jpg

zdjęcia ups-a i całej szafy:
http://i63.tinypic.com/2nb5cvm.jpg
http://i65.tinypic.com/dwufyu.jpg


Robiłem pomiary: napięcia , częstotliwości oraz współczynnik wypełnienia
wyszło tak:
od 223V do 226V
od 49,64Hz do 50,87Hz
od 49,2 do 49,8

Czy ktoś wie jak zrobić aby ten ups ładował się z agregatu ?
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21498
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Problem Agregat i UPS

Postautor: wojteks » 2016-06-18, 17:01

Zmienić agregat lub UPS na inny (ze wskazaniem na agregat).
Nie pomagam na PW!

Awatar użytkownika
XanPL
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 244
Rejestracja: 2012-06-19, 12:10
Lokalizacja: Legionowo

Re: Problem Agregat i UPS

Postautor: XanPL » 2016-06-18, 17:07

Hehe tak czułem że agregat , aczkolwiek nigdy nie narzekałem na niego bo wszystko śmiga tylko nie ten UPS :P

Może ktoś poleci jakiś sprawdzony agregat.
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21498
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Problem Agregat i UPS

Postautor: wojteks » 2016-06-18, 20:01

Jakiej mocy w kVA potrzebujesz?
Nie pomagam na PW!

Awatar użytkownika
XanPL
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 244
Rejestracja: 2012-06-19, 12:10
Lokalizacja: Legionowo

Re: Problem Agregat i UPS

Postautor: XanPL » 2016-06-18, 20:34

wojteks pisze:Jakiej mocy w kVA potrzebujesz?


tak na oko ~2500kVA
dużo mi nie potrzeba :)
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22057
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Problem Agregat i UPS

Postautor: ja.michal » 2016-06-19, 00:57

2,5MVA?! :szok: Jakiś port lotniczy masz pod to podpięty?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21498
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Problem Agregat i UPS

Postautor: wojteks » 2016-06-19, 07:45

XanPL pisze:dużo mi nie potrzeba

Jak rozumiem 2.5kVA czyli malutki domowy agregat, to będzie problem bo UPSy nie lubią takich bo mają za słabą stabilność parametrów na wyjściu
Tu by może się sprawdził inny układ czyli ładowanie akumulatora (prostownik) i przetwarzanie napięcia akumulatora na 230V przetwornicą chociaż z ich jakością też bywa różnie, tak samo robią UPSy True-online. Dopiero większe agregaty ze stabilizacją (używam takich 11kVA) dają radę w parze z UPSem. Może jest szansa znaleźć jakiś mniejszy niż 8kVA agregat ze stabilizacją napięcia i prądnicą synchroniczną, te tanie mają prądnice asynchroniczne z AVR.
Nie pomagam na PW!

atento
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 648
Rejestracja: 2007-06-29, 14:56
Lokalizacja: Wawa-Puszcza biała

Re: Problem Agregat i UPS

Postautor: atento » 2016-06-22, 11:24

To tylko swiadczy, że ten agregat co masz nadaje się do podłączania np żarówek a nie elektroniki...
Jest w nim AVR?
Regulator napięcia to kluczowy element agregatu jak chcemy cokolwiek elektronicznego podłączać...
Warto też mieć coś lepszego niż marny ups za 200zł. Komputery są bardzo czułe na wahania napięc, strata sprzętu jest bardzo bolesna. Najlepiej by miał pełną sinusoidę oraz regulator napięcia który zapewne będzie w takim upsie.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21498
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Problem Agregat i UPS

Postautor: wojteks » 2016-06-22, 13:01

atento pisze:Jest w nim AVR?

AVR to za mało, to tylko w wielu przypadkach chwyt marketingowo opisowy.
Nie pomagam na PW!

atento
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 648
Rejestracja: 2007-06-29, 14:56
Lokalizacja: Wawa-Puszcza biała

Re: Problem Agregat i UPS

Postautor: atento » 2016-06-22, 16:57

Chwyt nie chwyt, do agregatu bez AVR podłączamy co najwyżej oswietlenie i nic innego ewentualnie może ładować akumulatory ;) pochodzi, podziała i po godzinie dwóch masz spadek napiecia i kabum pali się. Nawet zasilacze impulsowe klękają. Podłącz lodówkę i testuj jak długo posmiga nie zapomnij o jakimkolwiek obciążeniu np suszarce do włosów by było min 500w bo bez niej posmiga jeszcze krócej .


Ups już stwierdził, że idzie zbyt marny prąd i przełącza się. Pomijając marność tego upsa który nie nadaje się do takiej instalacji. Można kupić regulator osobno ale to za drogi biznes.


Mam w ten sposób spalone dwie praliki z jednej poszedł dym z programatora w drugiej silnik obie serwisant stwierdził sfajfczenie a nie były tanie, przez takie cudo bez AVR oraz oswietlenie z halogenów i xx drobniejszych sprzętów. Teraz używam od 5 lat przetwornicy z pełną sinusoidą oraz AVR do tego mama agregat avr oraz panele słoneczne od tamtego roku, unia, 3 tys za instalacje 5kW Piszę o tym bo to program ogólno dostępony więc i może u was ;) zapytać na gminie warto


U mnie prądu nie ma xx razy w miesiącu. Puszcza ;) od ponad 12 lat używam przetwornic, agregatów i regulatorów. Najgorszy szmelc to zachodni produkt, bo ten dobry kosztuje krocie natomiast szmelc kosztuje drogo.


Wróć do „Forum z techniką "za pan brat" (kącik techniczny)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Feedfetcher i 3 gości