ASUS DSL-AC56U czy ASUS RT-56U - VECTRA

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

Loku
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2016-09-08, 20:13

ASUS DSL-AC56U czy ASUS RT-56U - VECTRA

Postautor: Loku » 2016-09-08, 20:42

Witam,
Na wstępie pragnę wyjaśnić, że jestem laikiem i nie są mi specjalnie znane tajniki sieci bezprzewodowych oraz routerów. Z góry przepraszam za swoje braki wiedzy.

Dwa miesiące temu zainstalowano u mnie w mieszkaniu internet od VECTRY o prędkości 100 Mb/s. Do obsługi łącza dano mi router CISCO EPC3928AD, niestety mam pewne zastrzeżenia co do zasięgu jaki owo urządzenie oferuje. Pasmo 2,4GHz ledwo "łapie" w innych pokojach niż ten w którym stoi router, nie wspominając o paśmie 5GHz.

Poczytałem trochę o routerach i trafiłem na sprzęt marki ASUS. Na wielu forach użytkownicy wychwalają zalety routera ASUS RT-56U. Zależy mi na tym aby router obsługiwał technologie ac więc ten sprzęt spełnia moje wymagania. Wybrałem się do sklepu gdzie trafiłem na router ASUS DSL-AC56U, modelu z serii nie było na stanie. Sprzedawca stwierdził, że jest to lepszy model gdyż posiada dwa "wejścia" i jest kompatybilny zarówno z dostawcami telefonicznymi jak i kablowymi. Po przyjrzeniu się parametrom wydaje mi się, że sprzęt jest bardzo podobny, różni się jedynie ilością "wejść"- jeno Ethernet, a drugie ADSL/VDSL oraz portem USB.

Problem pojawił się gdy próbowałem połączyć nowy router ze starym. Tu pojawia się moje pierwsze pytanie, czy podłączając jeden router do drugiego za pomocą kabla Ethernet można sprawić, że sygnał będzie udostępniany przez drugie urządzenie, czy najpierw należy zmienić ustawienia pierwszego routera tak aby pracował jako bridge/most? Po połączeniu obu routerów wciąż wyświetlał mi się komunikat mówiący, że nie podłączyłem kabla dla portu VDSL/ADSL, w porcie Ethernet znajdował się przewód wychodzący z routera CISCO. W tym miejscu zaczęły pojawiać się w mojej głowie pewne wątpliwości, po pierwsze zacząłem powątpiewać czy przy mojej jakże ubogiej wiedzy o technologii sieci jestem w stanie skonfigurować to połączenie oraz po drugie, czy router DSL-AC56U w ogóle się do tego nadaje.

Dodam, że w internecie ciężko znaleźć jakieś informacje o routerze DSL-AC56U w przeciwieństwie do modelu RT-AC56U, co sprawia, że powątpiewam w to czy dokonałem dobrego wyboru... Proszę o pomoc. Jeśli zakupiłem zły router i nie nadaje się on do tego co próbuję zrobić to mam jeszcze tylko kilka dni aby go zwrócić do sklepu.

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za braki wiedzy.

Edit: Widzę, że chyba napisałem w niewłaściwym temacie, za co przepraszam...

Pozdrawiam
Loku

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10420
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: ASUS DSL-AC56U czy ASUS RT-56U - VECTRA

Postautor: krystianb » 2016-09-11, 01:14

Eeee 3 kliknięcia:
google:
https://www.asus.com/pl/Networking/DSL- ... fications/
faq https://www.asus.com/pl/Networking/DSL-AC56U/HelpDesk/
https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1016311/

Ale lepiej 2 dni poczekać.
A modemorouter od vectry od biedy może być w normalnym trybie byle by nie miał tej samej adresacji co asus, choć ten sam powinien zmienić swoją podsieć na inną po wykryciu tej samej podsieci na wan'nie.
BTW dałeś się namówić na zbędną rzecz w postaci wbudowanego modemu vdsl którego pewnie nigdy nie wykorzystasz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!


Wróć do „Forum z techniką "za pan brat" (kącik techniczny)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości