Domofon bezprzewodowy

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

Akwinata
Stały użytkownik forum
Posty: 104
Rejestracja: 2015-05-08, 22:29
Lokalizacja: łódzkie

Domofon bezprzewodowy

Postautor: Akwinata » 2017-04-12, 16:00

Jako, że forum jest "bez kabli", to może ktoś orientuje się jak wygląda sprawa z domofonami bezprzewodowymi? Działka zalesiona, od domu do bramy jest jakieś 70-80 metrów. Nie musi to być wideodomofon, wystarczy, że będzie miał możliwość rozmowy i otwierania furtki. Czy istnieją jakieś dobre marki i czy jest sens pakować się w to przy takiej odległości domu od bramy?

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10420
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Domofon bezprzewodowy

Postautor: krystianb » 2017-04-12, 19:10

Pierwsza sprawa masz przy bramie zasilanie?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Akwinata
Stały użytkownik forum
Posty: 104
Rejestracja: 2015-05-08, 22:29
Lokalizacja: łódzkie

Re: Domofon bezprzewodowy

Postautor: Akwinata » 2017-04-12, 19:16

Tak.

strychoo
Stały użytkownik forum
Posty: 61
Rejestracja: 2016-11-15, 06:48
Lokalizacja: JN99NV

Re: Domofon bezprzewodowy

Postautor: strychoo » 2017-04-13, 06:54

krystianb pisze:Pierwsza sprawa masz przy bramie zasilanie?


Dokładnie.
Bez zasilania nie otworzysz elektromagnesu w furtce .

Akwinata
Stały użytkownik forum
Posty: 104
Rejestracja: 2015-05-08, 22:29
Lokalizacja: łódzkie

Re: Domofon bezprzewodowy

Postautor: Akwinata » 2017-04-13, 08:47

Jak już wyżej napisałem, mam zasilanie. Sęk w tym, że pociągnięte docelowo z garażu a nie z domu (razem z zasilaniem do bramy), bo teren się nieco powiększył i nie chcę robić dziur już w domu i nie wiem czy bezprzewodowy domofon w domu zda egzamin.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21497
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Domofon bezprzewodowy

Postautor: wojteks » 2017-04-13, 10:52

Wchodzisz na alle... czy w googla i wyszukujesz, praktycznie każdy domofon, videodomofon bezprzewodowy ma sterowanie elektrozaczepem lub napędem bramy (zwykle wymaga dodatkowego zasilacza 12V). Istotne różnice to zasięg i częstotliwość połączenia radiowego brama-dom. To 70-80m może być problemem dla wielu urządzeń. Tutaj raczej nikt nie podpowie wprost co masz kupić bo to specyficzny obszar rynku i moim zdaniem kabel rządzi.
Nie pomagam na PW!

Akwinata
Stały użytkownik forum
Posty: 104
Rejestracja: 2015-05-08, 22:29
Lokalizacja: łódzkie

Re: Domofon bezprzewodowy

Postautor: Akwinata » 2017-04-13, 15:02

To, że kabel rządzi, to wiem. Problem jest taki, że musiałbym prowadzić kable do domu od garażu, z którego jest zasilanie do bramy i domofonu.

A wejście na allegro czy google to naprawdę nie jest super rada. Gdybym wychodził z takiego założenia, to nadal miałbym w domu 1 kreskę 3g i antenę do drapania pleców, bo taki zestaw jest zachwalany na allegro i w googlach ;) Szczęśliwie tutaj niektórzy pomogli, a że są tutaj różni fachowcy, to pomyślałem o zapytaniu o domofon. Na forum murator nie ma sensu się nawet rejestrować, bo dwa razy zadałem tam pytanie i od razu znaleźli się chętni nie do porady, ale do wykonania usługi. A ja po usługę wiem gdzie dzwonić ;)

Hermogenes
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 824
Rejestracja: 2015-09-12, 14:33

Re: Domofon bezprzewodowy

Postautor: Hermogenes » 2017-04-13, 19:23

Witaj zasięgi tych urządzeń kończą się w okolicach 50-60 metrów im gorsza pogoda deszcz tym bliżej .Miałem sprzedałem zostały tylko otwory .poz Hermogenes

Akwinata
Stały użytkownik forum
Posty: 104
Rejestracja: 2015-05-08, 22:29
Lokalizacja: łódzkie

Re: Domofon bezprzewodowy

Postautor: Akwinata » 2017-04-14, 08:46

I to jest konkret. Dzięki za informację, w takim razie będę musiał coś przewodowego rzeźbić. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21497
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Domofon bezprzewodowy

Postautor: wojteks » 2017-04-14, 10:16

Jeżeli nie potrzebujesz ciągnąć zasilania 230V i plac nie jest betonowy/kostkowy/asfaltowy to na 10-15cm pod trawnik wkop odpowiedni kabel między bramą a domem, największa rzeźba będzie w domu. Jeżeli masz zasilanie 3-fazowe to upewnij się że możesz bezpiecznie podłączyć bramofon do różnych faz lub musisz przerabiać zasilanie żeby było z tej samej fazy.
Nie pomagam na PW!


Wróć do „Forum z techniką "za pan brat" (kącik techniczny)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości