Obraz telewizyjny jakości HD

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

proteka
Stały użytkownik forum
Posty: 129
Rejestracja: 2007-12-31, 12:33
Lokalizacja: Sosnowiec

Obraz telewizyjny jakości HD

Postautor: proteka » 2017-08-27, 14:37

Cześć, mam pytanie dotyczące nie internetu mobilnego a telewizji satelitarnej. Może macie stosowną wiedzę, by mnie doinformować :). Od dłuższego czasu mam telewizję satelitarną nc plus i mam dekoder HD. Kilka miesięcy temu zastosowałem do niego kabel HDMI i teoretycznie powinienem mieć obraz HD na ekranie telewizora (telewizor płaski ma stosowną technologię HD). Jednak tak prawdę powiedziawszy nie widzę żadnej różnicy w jakości obrazu w stosunku do tego co było przedtem. Czy istnieje jakaś metoda, aby sprawdzić czy mimo tych wszystkich zabiegów mam na ekranie obraz jakości HD? Z góry dziękuję za wszystkie informacje i rady :)

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8402
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Obraz telewizyjny jakości HD

Postautor: key » 2017-08-27, 14:40

Wiekszosc telewizorow wyswietla dane tego co dostaje po kablu.

proteka
Stały użytkownik forum
Posty: 129
Rejestracja: 2007-12-31, 12:33
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Obraz telewizyjny jakości HD

Postautor: proteka » 2017-08-27, 14:42

A gdzie na telewizorze szukać takiej opcji do wyświetlenia takich informacji?

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8402
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Obraz telewizyjny jakości HD

Postautor: key » 2017-08-27, 14:54

RTFM

proteka
Stały użytkownik forum
Posty: 129
Rejestracja: 2007-12-31, 12:33
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Obraz telewizyjny jakości HD

Postautor: proteka » 2017-08-27, 14:56

Nic mi to nie mówi :(

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21497
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Obraz telewizyjny jakości HD

Postautor: wojteks » 2017-08-27, 15:44

Przeczytaj instrukcję od TV, przytoczony wcześniej skrót znaczy mniej więcej tyle.
Nie pomagam na PW!

proteka
Stały użytkownik forum
Posty: 129
Rejestracja: 2007-12-31, 12:33
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Obraz telewizyjny jakości HD

Postautor: proteka » 2017-08-27, 16:36

Nie mam instrukcji przy sobie, a dokładnie przejrzałem wszystkie ustawienia pilota (menu) i nic nie znalazłem :(

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21497
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Obraz telewizyjny jakości HD

Postautor: wojteks » 2017-08-27, 18:14

W internetach nie ma?
Nie pomagam na PW!

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 9387
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Obraz telewizyjny jakości HD

Postautor: matek451 » 2017-08-27, 18:54

W dekoderach nc+ można wybrać rozdzielczość obrazu, do wyboru 576p, 720p,1080i. To dekoder odpowiada za jakość obrazu. TV full HD po HDMI obsługuje obraz 1920x1080 bez przeplotu, UHD z 2x większa rozdzielczością. Póki co polscy operatorzy satelitarni w tym nc+ nadaje w 720p czyli bez przeplotu lub 1080i czyli z przeplotem, nie korzysta z 1080p a tym bardziej z UHD czyli 4K. Oprócz rozdzielczości za jakość obrazu odpowiada bitrate z jakim nadawane sa poszczególne programy z satelity, im wyższy tym lepsza jakość obrazu. To tak w skrócie i w uproszczeniu.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

proteka
Stały użytkownik forum
Posty: 129
Rejestracja: 2007-12-31, 12:33
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Obraz telewizyjny jakości HD

Postautor: proteka » 2017-08-27, 19:24

Dzięki @matek451

Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 162
Rejestracja: 2006-11-22, 23:32
Lokalizacja: Wlkp

Re: Obraz telewizyjny jakości HD

Postautor: Grupens » 2017-08-27, 20:28

"*" + "numer na klawiaturze numerycznej"
Pilot nc+
Deformują nas formuły.

Awatar użytkownika
DiilGang
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 346
Rejestracja: 2013-10-26, 17:28
Lokalizacja: okolice Łomży

Re: Obraz telewizyjny jakości HD

Postautor: DiilGang » 2017-09-04, 14:08

@matek451

Polscy operatorzy nadają wyłącznie w 1080i, bez wyjątków. Jednak bitrate jak na transponderach Polsatu po 4 Mbit nie pozwala ujrzeć tej jakości HD :( .
ZTE MF283+ + 2x ATK-10 - Orange


Huawei E5377 - RBM5

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2705
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Obraz telewizyjny jakości HD

Postautor: radius » 2017-09-04, 18:37

Wczoraj mecz Rosja - Niemcy oglądałem na kanale RAI, bo Polsat na zapchanym transponderze miał rzeczywiście w porywach 8 Mb/s, a tam sztywne 15 Mb/s.

@proteka, a do czego Ty porównujesz? Co oznacza "jest jak przedtem"?

proteka
Stały użytkownik forum
Posty: 129
Rejestracja: 2007-12-31, 12:33
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Obraz telewizyjny jakości HD

Postautor: proteka » 2017-09-04, 20:54

@radius, niedawno miałem inny kabel (nie HDMI) i mniej nowoczesny dekoder. Do tego obrazu porównuję.

Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 162
Rejestracja: 2006-11-22, 23:32
Lokalizacja: Wlkp

Re: Obraz telewizyjny jakości HD

Postautor: Grupens » 2017-09-05, 08:00

Zmień sobie rozdzielczość na dekoderze przy kombinacji przycisków jak podałem w poście powyżej
"*" + "numer na klawiaturze numerycznej"
Pilot nc+
Deformują nas formuły.


Wróć do „Forum z techniką "za pan brat" (kącik techniczny)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości