Konfiguracja routera TP-Link

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

simens
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2014-02-13, 11:05
Lokalizacja: /dev/tty

Konfiguracja routera TP-Link

Postautor: simens » 2016-12-13, 03:06

Witam serdecznie, czy pomógł by mi ktoś skonfigurować router TP-Link WR340G? Mianowicie chciałbym go użyć jako drugi router łączący się z głównym routerem, tak jak laptop. Wiem że już tak działał ten router, czyli się da tak ustawić. Nie wiem tylko jak go skonfigurować, aby wykrywał mi sygnał tego drugiego routera i potem mój laptop odbierze sygnał od niego, po wi-fi lub kablu z tego routera. Z góry dzięki za pomoc i wszelkie rady. Pozdrawiam!

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 4274
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Konfiguracja routera TP-Link

Postautor: dzejk » 2016-12-13, 15:12

w jaki sposób łączysz oba routery ze sobą - kablem, czy bezprzewodowo ?
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

simens
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2014-02-13, 11:05
Lokalizacja: /dev/tty

Re: Konfiguracja routera TP-Link

Postautor: simens » 2016-12-14, 04:00

Witaj, muszę się połączyć bezprzewodowo tak jak było. Wzorowałem się trochę na tym. http://www.tp-link.com.pl/faq-417.html

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 4274
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Konfiguracja routera TP-Link

Postautor: dzejk » 2016-12-14, 11:27

dajesz instrukcję, w której krok 1. mówi o połączeniu kablem...
jeśli mnie pamięć nie myli, to ten stary tp-link wr340g nie miał odpowiedniego trybu wifi, aby się połączyć z drugim routerem. Miał tylko jeden zwykły tryb pracy, czyli access point / punkt dostępu.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

simens
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2014-02-13, 11:05
Lokalizacja: /dev/tty

Re: Konfiguracja routera TP-Link

Postautor: simens » 2016-12-15, 22:08

No to trochę mnie to dziwi, bo naprawdę tak działało, łączył się z drugim routerem jak laptop poprzez wif. Nie ma tego informatyka który konfigurował to połączenie, jest naprawdę dobrym informatykiem. Ale skoro tak piszesz, to jaki router mogę kupić, aby mi wykrywał ten drugi router jak laptop i łatwo można było to skonfigurować? Czy ten Asus DSL-N12E będzie odpowiedni?

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 4274
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Konfiguracja routera TP-Link

Postautor: dzejk » 2016-12-15, 22:20

nie, to jest router z wbudowanym modemem dsl.
Po taniości to np. wr841 i wgrać mu gargoyle.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

simens
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2014-02-13, 11:05
Lokalizacja: /dev/tty

Re: Konfiguracja routera TP-Link

Postautor: simens » 2016-12-17, 16:47

No dobrze, a coś bez wgrywania firmware. Gotowy z firmowym softem który łatwo tak skonfigurować jak opisałem? Czyli router adsl się nie nadaje?

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 4274
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Konfiguracja routera TP-Link

Postautor: dzejk » 2016-12-17, 17:06

kup router z funkcją repeatera, najlepiej tego samego producenta, co główny router. Routery z wbudowanym modemem dsl mają z reguły tylko jeden tryb pracy wifi - access point - czyli rozprowadzają sygnał z kabla/modemu.
Ten stary wr340g miał tylko 2 MB pamięci flash i żaden znany mi soft alternatywny nie był dostępny (za mało pamięci). Aczkolwiek, jeśli ten informatyk był naprawdę dobry, to mógł skompilować na niego własne openwrt, ale pewnie bez gui, więc ewentualna konfiguracja tylko przez komendy telnet/ssh.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

simens
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2014-02-13, 11:05
Lokalizacja: /dev/tty

Re: Konfiguracja routera TP-Link

Postautor: simens » 2016-12-22, 19:41

Dzięki dzejk sporo mi pomogłeś, poszukam takiego w miarę taniego routera. Google podaje Wzmacniacz Repeater. A możesz mi jeszcze odpisać, jaka karta zewnętrzna na USB do WiFi będzie w miarę dobrze łapała sygnał?


Wróć do „Internet CDMA (Orange Freedom PRO, Sferia, Nordisk, Plus)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości