Nordisk-opinie

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

alvaroo
Stały użytkownik forum
Posty: 53
Rejestracja: 2008-04-01, 19:46
Lokalizacja: Krzynka

Re: Nordisk-opinie

Postautor: alvaroo » 2012-02-29, 00:46

moja korespondencja z Nordem troche stara ale warunki sie nie zmieniły, wszystko pięknie tylko ten modem :|
Witamy,



Na wstępie dziękujemy za zainteresowanie naszymi usługami.



Odpowiadając na zapytanie kierowane z naszej strony internetowej, dotyczące sprawdzenia możliwości świadczenia usług w lokalizacji Krzynka informujemy, że znajduje się ona w zasięgu naszej sieci, a tym samym istnieje możliwość skorzystania z naszych usług.

Informacje na temat oferty (wraz z możliwością zamówienia) można uzyskać w naszym Telefonicznym Biurze Obsługi Klienta pod numerem 22 376 40 00 od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 do 17:00 lub też na naszej stronie www.nordiskpolska.pl.



Zapraszamy do kontaktu


Witam,

1. U nas kupuje Pan modem AnYData ADU-510L.Można do niego podłączyć router,
który będzie współpracował z modemem, ale to już we własnym zakresie. My
jako firma nie polecamy konkretnego.
2. Mamy dwie promocje które posiadają limit ściągania danych 10 GB:
- Supernowa 10GB więcej: okres na jaki jest podpisana umowa
to 15 miesięcy, wykup i aktywacja modemu przy pierwszej fakturze to 21 zł.
abonament
miesięczny wynosi 63, 20
- Superonowa wakacyjna : umowa bezterminowa, wykup modemu i
aktywacja modemu przy pierwszej fakturze 318,99 zł, abonament miesięczny
25,00 zł
Jeżeli przekroczy Pan limit prędkość spada do 64Kbs


Pozdrawiam,


Witam,

Umowa zawarta jest na czas nieokreślony. Czas trwania tej promocji to 18
miesięcy. Rozwiązać tą umowę może Pan w każdej chwili.
Pozdrawiam


Do naszego modemu nie ma możliwości podłączenia anteny zewnętrznej.
Pozdrawiam

jarek999
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1570
Rejestracja: 2011-07-13, 15:51
Lokalizacja: Łódź

Re: Nordisk-opinie

Postautor: jarek999 » 2012-02-29, 20:16

alvaroo,
moja korespondencja z Nordem troche stara ale warunki sie nie zmieniły
Zmieniły się i to znacznie (są bardziej czytelne przy opcji tańszy abonament-drogi modem). Co do samego modemu AnyDATA 510L to ja mam go przerobionego prawie od roku z opcją podłączenia anteny-instrukcja jest na forum i nie mam z nim żadnych problemów. Z jakości i transferów sieci również jestem zadowolony (DL1-1,5Mb/s UL0,3-0,6Mb/s). ;)
jareq

Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 158
Rejestracja: 2009-11-27, 23:23
Lokalizacja: UE

Re: Nordisk-opinie

Postautor: kris_kjk » 2012-03-07, 01:07

Ja miałem do wyboru dwa modemy w tym DGT CT-680 z wyjściem na antenkę, niestety duże zalesione wzniesienie nie pozwalało na rozsądny transfer, musiałem zwrócić sprzęt. Ale oferta ciekawa, zwłaszcza opcja droższy modem, tani abonament ... ok. 25 zł/m-c ... ;)

baster
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2012-03-08, 09:18
Lokalizacja: szubin

Re: Nordisk-opinie

Postautor: baster » 2012-03-08, 09:31

Od dwóch tygodni mam Nordisk cdma,do BTS-u 11 km,w tym sporo lasów.Modem DGT CT 680.Gdy podłączyłem bezpośrednio do komputera to kompletna kicha ale na przedłużaczu USB ogromna poprawa,teraz prędkość nie spada poniżej 0,7 Mb/s. a najczęściej jest 1- 1,2 Mb/s.Po przejściu z Orange CDMA to dla mnie miła niespodzianka..Jak »»na razie«« jestem bardzo zadowolony.Abonament 49 zł limit 12 MB.

[ Dodano: 2012-03-08, 09:44 ]
Oczywiście błąd ,miało być 12 GB :ok:

Awatar użytkownika
clamaranop
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 256
Rejestracja: 2012-01-14, 14:33
Lokalizacja: Baboszewo

Re: Nordisk-opinie

Postautor: clamaranop » 2012-03-09, 17:50

Nordisk ma duże limity
baster pisze:Abonament 49 zł limit 12 GB

za 49zł w orange jest limit 3GB

Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 158
Rejestracja: 2009-11-27, 23:23
Lokalizacja: UE

Re: Nordisk-opinie

Postautor: kris_kjk » 2012-03-12, 03:44

@baster przy takiej odległości podłącz koniecznie :ok: kierunkową antenę zewnętrzną, transferek i stabilność wzrosną , pingi spadną ...

baster
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2012-03-08, 09:18
Lokalizacja: szubin

Re: Nordisk-opinie

Postautor: baster » 2012-03-12, 11:03

Oczywiście jest taki plan,tylko pytanie która lepsza? Myślałem o takiej za 80 dych z allegro,dedykowana do modemów DGT CT. Ewentualnie YAGI ,biała puszka za 180 ale to chyba lekka przesada.Czekam na porady szanownych użytkowników.

Sotar
Użytkownik forum
Posty: 22
Rejestracja: 2008-06-07, 12:05
Lokalizacja: Dziadowice

Re: Nordisk-opinie

Postautor: Sotar » 2012-03-28, 18:11

Jestem klientem Nordiska od paru lat. Byłem bodaj klientem nr 48 w kraju, o ile się nie mylę.
Mam modem AnyData ADU-510L i limit 15 gB.
Ogólnie rzecz biorąc, dotychczas byłem zadowolony, ale ostatnio coś mi się zaczęło knocić.
Mam router HAME którego używam do rozdzielenia połączenia.
Ping mam w granicach 100ms-160 ms.
Do BTSa mam jakieś 2 km, po drodze od cholery drzew, ale jak się uprę to nadajnik z okna zobaczę.
Rozważam zakup anteny i podłączenie jej wg instrukcji z forum, ale ostantio odsyłałem modem do wymiany...

... no właśnie, tu dochodzimy do problemów.
Zaczęły się mi pojawiać lag spikes, czyli nagłe wzrosty pinga do 600-1000ms + zaczęło mnie przycinać w rozmowach skype. Problem jest ewidentnie z uploadem, nie downloadem, więc nie jestem pewien, czy antena pomoże.
W grach ten problem jest np wyczuwalny jako niereagowanie mojej postaci na komendy (upload) podczas gdy wszystko dokoła działa płynnie (download), w rozmowach przycina zawsze mnie (up) a nigdy rozmówcę (down).
Próblowałem różnych rzeczy, przemiłym ludziom z obsługi Nordiska trułem rzyć wieloma telefonami, dodatkowo wymienili mi modem mimo , że stwierdzili że z nim wszystko jest w porządku (!).
Rozważam więc tę antenę ale bez wielkiej nadziei. Nic innego rozsądnego nie ma u mnie zasięgu (Dziadowice 62-709, 2 km w las), do kabla mam 1,5 km.

DejaVu
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 295
Rejestracja: 2011-11-19, 19:08
Lokalizacja: z lasu

Re: Nordisk-opinie

Postautor: DejaVu » 2012-03-28, 18:15

@Sotar jaki masz sygnał dBm ?

Sotar
Użytkownik forum
Posty: 22
Rejestracja: 2008-06-07, 12:05
Lokalizacja: Dziadowice

Re: Nordisk-opinie

Postautor: Sotar » 2012-03-28, 18:46

@DejaVu
Sczerze mówiąc, nie wiem jak to teraz sprawdzić.
Z powodu dziwnej i chwilowo nieuleczalnej awarii portów USB na jedynym sprzęcie z windą nie jestem w stanie podłączyć modemu do windowsa i sprawdzić którymś z programów windowsowych.
Router pokazuje po prostu 31/31, ale nie w dBm.
Jeśli podpowiesz jak/czym sprawdzić to spod linuxa, to go przełączę do tego laptopa i zweryfikuję.
Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam.

Jeszcze dodam, że mój BTS NIE jest obciążony. Potwierdzili to techniczni z Nordiska, jestem na nim sam lub prawie sam.
Ostatnio zmieniony 2012-03-28, 18:57 przez Sotar, łącznie zmieniany 1 raz.

DejaVu
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 295
Rejestracja: 2011-11-19, 19:08
Lokalizacja: z lasu

Re: Nordisk-opinie

Postautor: DejaVu » 2012-03-28, 18:56

Nie znam żadnych programów windowsowych czy też Linuxa ja jak i większość użytkowników używa Axssestel Menager który był w Orange CDMA - teraz mam Plus CDMA to jest to samo co Nordisk i używam tego menadżera-poszukaj w sieci.Pozdrawiam.

Sotar
Użytkownik forum
Posty: 22
Rejestracja: 2008-06-07, 12:05
Lokalizacja: Dziadowice

Re: Nordisk-opinie

Postautor: Sotar » 2012-03-28, 19:50

Tak jak pisałem, do tej usługi dostałem nie router, a modem (wtedy nie mieli routerów w ofercie) i programik do niego dołączony to easy wireless net, który nie pokazuje liczbowo siły sygnału. Pokazuje go kolorami i jest max lub blisko tego, zależnie od podmuchu wiatru.

DejaVu
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 295
Rejestracja: 2011-11-19, 19:08
Lokalizacja: z lasu

Re: Nordisk-opinie

Postautor: DejaVu » 2012-03-28, 19:54

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=32468 czytałeś ten temat? może i Ty masz włączone RTT i dlatego tak lipnie działa? ja też mieszkam w lesie a do nadajnika mam ok.8km.Pozdrawiam.

Chudy*
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2012-03-05, 21:01
Lokalizacja: wlkp

Re: Nordisk-opinie

Postautor: Chudy* » 2012-04-10, 22:10

Witam,
zamierzam skorzystać z oferty nordiska, mam jednak drobne pytanie. Otóż w ich ofercie router kosztuje 219 zł, stąd moje pytanie czy warto wziąć oferte z modemem za 1 zł, a router dokupić na włąsną ręke -taniej i go skonfigurować? :)

jarek999
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1570
Rejestracja: 2011-07-13, 15:51
Lokalizacja: Łódź

Re: Nordisk-opinie

Postautor: jarek999 » 2012-04-11, 16:57

Chudy*,
stąd moje pytanie czy warto wziąć oferte z modemem za 1 zł, a router dokupić na włąsną ręke -taniej i go skonfigurować?
Nie warto brać tego routera-nie biorę pod uwagę ceny lecz zawodność konstrukcji tego sprzętu i związane z tym problemy o których więcej można poczytać przeglądając forum. ;) P.S Zdecydowanie modem najlepiej firmy AntyDATA a do tego jakiś router z Open-Wrt lub Tomato Dual-WAN. ;)
jareq


Wróć do „Internet CDMA (Orange Freedom PRO, Sferia, Nordisk, Plus)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość