Nordisk - co wybrać?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

Sotar
Użytkownik forum
Posty: 22
Rejestracja: 2008-06-07, 12:05
Lokalizacja: Dziadowice

Nordisk - co wybrać?

Postautor: Sotar » 2013-01-24, 18:15

Witam, kończy mi się jedna z umów z Nordiskiem i akurat potrzebuję kolejne urządzenie do rozdzielania internetu po domu.

U mnie antena zewnętrza jest konieczna, mam ją kupioną i czeka sobie na półce, oba urządzenia rozważane poniżej mają wyjście do podpięcia takiej anteny. Dlatego rezygnuję z AnyData ADU 520-L bo z podłączaniem do tego anteny są jaja.

Wybór pozostaje następujący:

1) Router Axesstel MV-410 LR
2) modem DGT CT-680 i do tego samodzielnie dokupić jakiś router na OpenWRT (/tomato/gargoyle?) który ten modem obsłuży

Mam takie wątpliwości:
A. O tych Axesstelach naczytałem się wiele złego, miałem taki na próbę i też dziwne rzeczy robił. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia z nimi? Czy ten model oferowany przez Nordisk może jest jakoś poprawiony?

B. Są spore problemy, z tego co czytałem, z normalnym uruchamianiem DGT CT-680 na routerach z OpenWRT. Czy ktoś to może potwierdzić lub temu zaprzeczyć? Ew. czy ktoś może zaoferować przygotowanie sensownego routera pod taki modem (sensowne finansowo oferty można wysyłać na PM), żęby to śmigało na zasadzie plug-n-play.

Wszelkie uwagi i rady mile widziane

EDIT: Poprawiłem oznaczenia modeli urządzeń po zweryfikowaniu tego w BOKu.

lechu1777
Obserwowany
Posty: 135
Rejestracja: 2011-08-16, 13:30
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka

Re: Nordisk - co wybrać?

Postautor: lechu1777 » 2013-01-25, 19:34

Bez problemu, najnowszy Gargoyle pod ruterem TP Link MR3420 obsługuje ten modem domyślnie. Miałem Axesstela, zbawieniem było przejście na TP Linka. Oferowany przez Nordisk jest ten sam, nie ma loga Orange, także miałem z nim do czynienia. Nie ma żadnych problemów z CT680 na OpenWRT, nie wiem kto Ci takie rzeczy naopowiadał, ale to bzdura. Działał nawet wtedy kiedy domyślnie Gargoyle go nie obsługiwał :) Jak mi dostarczysz ten cały sprzęt to jasne, że Ci go ustawie, kwestia czy Ci się to kalkuluje, za same wysyłki dasz coś pod 30zł.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10508
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Nordisk - co wybrać?

Postautor: krystianb » 2013-01-25, 20:10

lechu1777 pisze:Oferowany przez Nordisk jest ten sam, nie ma loga Orange,
To nie jest ten sam router, obudowa taka sama, ale w środku elektronika dostosowana do innej częstotliwości. Do tego jest pozbawiony baterii. Konfigurowałem taki z logiem plusa na wierzchu, cóż cudów nie było, świeżo kupiony miał problem z zalogowaniem się do sieci, po wyłączeniu potrzebował parunastu minut, ale nie wiem na ile było w tym winy operatora a na ile samego sprzętu. Więcej narzekań nie od użytkowników nie słyszałem więc działa już ponad rok.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

ogrodnick
Użytkownik forum
Posty: 33
Rejestracja: 2009-02-03, 18:53
Lokalizacja: Polska

Re: Nordisk - co wybrać?

Postautor: ogrodnick » 2013-01-28, 23:23

Axesstel MV-410 LR to faktycznie słaby sprzęt.
Mam go pewnie gdzieś od roku w Nordisku (z logo plusa)
i choć generalnie nie ma dramatu to zdarza się że kilka razy
w tygodniu że trzeba go resetować - niby jest połączony
ale żadne pakiety nie przechodzą, zasięg mam super bo BTS
500 metrów ode mnie.

Ten modem przerabiałem też z Orange i to była masakra
- ciągłe zwisy itp, po wymianie na nowy tylko lekka poprawa,
mam Orange do tej pory jako backup i VOIP - wiesza się raz dziennie.

Też jestem ciekaw tego DGT CT-680 - zwłaszcza czy dałoby się
go używać z jakimś routerem na Tomato - Asus RT-N10U lub Asus RT-N16
ma ktoś jakieś doświadczenia?

Johny_Mielony
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2013-01-18, 17:40
Lokalizacja: Polska

Re: Nordisk - co wybrać?

Postautor: Johny_Mielony » 2013-01-30, 09:41

Te modemy DGT (tak naprawdę producentem jest chiński Celot) są tak samo lipne jak te routery Axesstela. Da się go uruchomić na OpenWRT, jednak nie wiem jak teraz, ale kiedyś to nie było to plug'n'play jak jest to w przypadku modemów AnyDATA.
Ogólnie jeśli jest taka możliwość to najlepszym z czego można wybrać z tego co oferuje w tej chwili nordisk jest AnyDATA + do tego we własnym zakresie jakiś router na OpenWRT.

lechu1777
Obserwowany
Posty: 135
Rejestracja: 2011-08-16, 13:30
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka

Re: Nordisk - co wybrać?

Postautor: lechu1777 » 2013-01-30, 13:19

Musze się nie zgodzić, używałem DGT oraz Anydaty pod CDMA. Specjalnie różnic nie ma, jeśli używamy anten zewnętrznych. Generalnie wbudowana antena w Anydata jest lepsza wg mojej opinii, ale używałem anten zewnętrznych, więc specjalnie o to nie dbałem. DGT podłącza się Plug and Play, jest obsługiwany defaultowo. Czy Anydata czy DGT - wszystko jedno pod ruter, obydwa działają stabilnie. Polecam TP Linki i OpenWRT, rozwiązanie jest pewne i sprawdzone.

krutecki
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2015-11-16, 13:11

Re: Nordisk - co wybrać?

Postautor: krutecki » 2015-11-16, 13:16

Witam

Temat stary ale pozwolę sobie napisać. Walczę z CT-680 które z oporem maniaka nie chce się przełączyć. Używam
OpenWRT CHAOS CALMER (15.05, r46767) na Raspberry PI.

Modem jest widziany przez usbmode -l ale się nie przełącza. Inny modem jaki mam, AnyDATA ADU-520L działa poprawnie.

Ktoś może coś poradzić?

UPDATE:
Dodam tylko, że modem CT-680 pod Debian 7 działa poprawnie (identycznie jak AnyDATA).

Krzysztof

krutecki
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2015-11-16, 13:11

Re: Nordisk - co wybrać?

Postautor: krutecki » 2015-11-19, 10:00

Koledzy, już nieaktualne. Rozwiązanie jest na konkurencyjnym forum. Link dla potomnych: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p ... 55#p152255

Krzysztof


Wróć do „Internet CDMA (Orange Freedom PRO, Sferia, Nordisk, Plus)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości