Access point problem z instalacją

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22717
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Access point problem z instalacją

Postautor: wojteks » 2020-06-15, 15:44

Jeżeli po kablach z Huawei masz 90Mbps to tyle samo powinno być jak wepniesz laptopy do 2 routerów i zepniesz routery kablem, skoro tak nie jest to coś jest wadliwe/niekompatybilne. Jakie prędkości są jak wepniesz laptopy kablem do Asusa? Jaką prędkość portu LAN pokazuje laptop podłączony do Huawei i do Asusa?
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

lorior
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2020-06-14, 16:04

Re: Access point problem z instalacją

Postautor: lorior » 2020-06-15, 21:23

Porty w laptopach mam 100 Mb/s. Podłączyłem dwa laptopy pod Asusa postawiłem go w trybie routera i co się okazało oba laptopy pokazywały link 100 Mb/s ale transfery po lanie bez zmian 11 Mb/s może ten Asus faktycznie jest felerny. W instrukcji znalazłem opis portów 1 x RJ45 dla 10/100 BaseT dla WAN, 4 x RJ45 dla 10/100 BaseT dla LAN nie wiem co znaczy ten standard BaseT może mam nie odpowiednie kable ?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22717
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Access point problem z instalacją

Postautor: wojteks » 2020-06-15, 21:28

BaseT to właśnie ethernet z wtykami RJ45, kabel sam zarabiałeś czy gotowce kupiłeś, zresztą skoro na jednym routerze jest OK a na drugim źle to chyba nie jest wina kabli (zakładam że używasz tych samych).

Może coś w Asusie jest skonfigurowane co ogranicza transfery?
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

lorior
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2020-06-14, 16:04

Re: Access point problem z instalacją

Postautor: lorior » 2020-06-15, 21:44

Konfiguracja Asusa w trybie Access point jest bardzo ograniczona a w trybie rutera nic takiego nie znalazłem. Kable są sklepowe i tak używałem tych samych. Pisałem też do Asusa w tej sprawie i czekam na ich odpowiedź. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam.


Wróć do „Internet bezprzewodowy - pozostałe zagadnienia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości