Repeater

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

anubis76x
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2013-01-05, 17:37
Lokalizacja: Mazowieckie

Repeater

Postautor: anubis76x » 2021-08-28, 18:09

Dzień dobry
Mój Szwagier ma ruter Orange który daje zasięg na parterze i na piętrze a brak jest zasięgu w innym pomieszczeniu w piwnicy gdzie ma centralkę foto fotowoltaiki która ma modem Wifi do przeglądania logów i wykresów, pomieszczenie bezpośrednio pod pokojem (też piwnica) gdzie jest ruter orange ma zasięg i tam jest kocioł na pelet którego sterowanie łapie zasięg.
Czy kupno Repeatera wpiętego w pomieszczeniu gdzie jest piec na pelet rozwiąże sprawę ? wiem że repeatery robią bałagan ale on będzie na styku zasięgu a mi chodzi o to, żeby można było połączyć się z piecem i centralką fotowoltaiki " mają być w tej samej sieci " ?
Dziękuje za pomoc, wyrozumiałość.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23990
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Repeater

Postautor: wojteks » 2021-08-28, 19:19

Podłącz dodatkowy AP (tani router pracujący jako AP też może być, będą dodatkowe porty ethernet) w piwnicy, może być po kablach elektrycznych lub dodatkowym kablem ethernet, żadne repeatery. Zapewne wystarczy starszy AP/router pracujący w 802.11g.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

anubis76x
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2013-01-05, 17:37
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Repeater

Postautor: anubis76x » 2021-08-29, 11:49

Trzeba by było wiercić dziurę przez podłogę żeby poprowadzić skrętkę ale czy w tedy będzie można łączyć się z urządzeniami w piwnicy z pozycji sieci rutera Orange ? jak skonfigurować ten drugi AP w piwnicy ? ten sam sid czy inny bez znaczenia, AP wpięty skrętką z rutera Orange do jego WAN po dhcp a sieci będą się widzieć ? druga twoja podpowiedź to ruter z internertem / siecią z gniazda elektrycznego ??? nie głupi pomysł.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23990
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Repeater

Postautor: wojteks » 2021-08-29, 12:03

Jeżeli to będzie AP lub router pracujący jako AP+switch to wszystkie urządzenia bedą w jednej sieci głównego routera (obecnie Orange). SSID w piwnicy może być inny (nawet lepiej) bo urządzenia w piwnicy będą tylko do niego się łączyły a inne domowe sprzęty zwykle będą bezpośrednio z głównego routera.

DHCP będzie z głównego routera o ile nie będzie po drodze drugiego/dodatkowego routera z włączonym DHCP.

Przykładowy ubogi sprzęt (po jednym gnieździe ethernet) https://allegro.pl/oferta/tp-link-tl-pa ... 8560078193 występują wersje z WiFi. Moim zdanie nie opłacalne, używany AP i kawałek skrętki powinien sprawę skutecznie załatwić.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724


Wróć do „Internet bezprzewodowy - pozostałe zagadnienia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość